Το "μάτι του Θεού "/ Θάσος
Ένας μύθος αναφέρει ότι την έφτιαξε ο Δίας για να κολυμπά η ερωμένη του, η Αφροδίτη. Άλλος ότι ήταν το μάτι του βασιλιά των θεών, μέσα από το οποίο παρακολουθούσε τη θεά της ομορφιάς. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό το σημείο της νότιας Θάσου ο βράχος έχασε τη μάχη του με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Γκιόλα, μια φυσική πισίνα με βαθιά σμαραγδένια νερά. Το μονοπάτι που οδηγεί εκεί είναι δύσβατο, απαιτεί κατάβαση και ανάβαση, ωστόσο το θέαμα, και η βουτιά από το ψηλότερο σημείο της, αποζημιώνει.
Σαχάρα του Αιγαίου / Λήμνος
Αμμοθίνες, ελάχιστη βλάστηση, πλήρης απουσία υδάτινου στοιχείου. Είναι σαν είσαι στην έρημο, όμως το GPS δείχνει ότι είσαι στη βορειοδυτική Λήμνο. «Σαχάρα του Αιγαίου», έτσι αποκαλούν την αμμώδη έκταση των περίπου 70 στρεμμάτων που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αξιοθέατο του νησιού. Snowboarders και surfers έρχονται συχνά με σανίδες και γλιστράνε στις χρυσαφένιες πλαγιές. Μπορείτε να προσεγγίσετε το σημείο με το αυτοκίνητο, κατά προτίμηση τις ώρες που ο ήλιος δεν καίει, ξεκινώντας από το χωριό Κατάλακκο (απόσταση 4,8 χλμ.). Η πιο κοντινή παραλία είναι το Γομάτι (απόσταση 2,4 χλμ.).
© Περικλής Μεράκος
Η τραγωδία μιας νύμφης / Κεφαλονιά
Στο υπόγειο της Κεφαλονιάς, 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη, κρύβεται το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το σπήλαιο έχει κατακόρυφη φυσική είσοδο, από τότε που υποχώρησε ένα τμήμα της οροφής. Ένα ατύχημα που δημιούργησε ένα μαγικό τοπίο. Σύμφωνα με τον μύθο, στη λίμνη πνίγηκε η νύμφη Μελισσάνη, αφού την απέρριψε ο θεός Πάνας. Σήμερα, τουρίστες μπορούν να κάνουν βαρκάδα στον φωτεινό και στον σκεπασμένο θάλαμό της, όπου θα δουν, εκτός των άλλων, σταλακτίτες 20.000 ετών, καθώς και το νησάκι στο κέντρο της, πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα. — Μανίνα Ντάνου
© Shutterstock
Λίμνη με δράκους / Τύμφη
Το σκηνικό και το όνομα θυμίζουν «Game of Thrones». Με τη διαφορά ότι στην απομονωμένη Δρακόλιμνη της Τύμφης, που βρίσκεται σε ένα οροπέδιo σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, δεν υπάρχει ανάγκη για μυθοπλασία ή οπτικά εφέ. Η μαγεία είναι φυσική και μέσα στα βαθιά και καθαρά νερά της κολυμπάνε πραγματικά «δρακάκια». Πρόκειται για τον αλπικό τρίτωνα, ένα σπάνιο είδος αμφιβίου, που ζει εκεί από την εποχή των παγετώνων. Τότε δημιουργήθηκε και η ονειρεμένη αλπική λίμνη που είναι μία από τις νοτιότερες της Ευρώπης, έχει ελλειψοειδές σχήμα και επιφάνεια που καταλαμβάνει περίπου οκτώ στρέμματα. Για να φτάσεις εδώ πρέπει να αγαπάς την πεζοπορία (60 λεπτά από το καταφύγιο της Αστρακάς ή τέσσερις ώρες από το Πάπιγκο). Το κολύμπι απαγορεύεται γιατί ενδέχεται να διαταράξει την οικολογική ισορροπία και να αλλοιώσει την ποιότητα των υδάτων.
© Περικλής Μερράκος
Αναρρίχηση στη μεγάλη σπηλιά / ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Είκοσι λεπτά περπάτημα χρειάζονται από το κοντινότερο σημείο με πολιτισμό της Καλύμνου και ξαφνικά βρίσκεσαι εκεί. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές σπηλιές του νησιού, και όχι μόνο. Χιλιάδες αναρριχητές έρχονται εδώ κάθε χρόνο για να ζήσουν την εμπειρία της Grande Grotta ή αλλιώς της Μεγάλης Σπηλιάς. Με 70 μέτρα ύψος, 200 μέτρα πλάτος και θέα που κόβει την ανάσα, προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και την Τέλενδο από τη μια πλευρά, και τα επιβλητικά βράχια από την άλλη. Αυτά την έχουν κάνει από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως και έχουν μετατρέψει την Κάλυμνο σε αναρριχητικό παράδεισο, διάσημη για αυτό σε όλο τον κόσμο. Τα ίδια βράχια που ανάγκασαν τους ντόπιους να πέσουν στη θάλασσα για να επιβιώσουν «κυνηγώντας» σφουγγάρια, ανεβάζουν τώρα τους επισκέπτες στα ουράνια. —
Πηγή