Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Νέο κάζο Ερντογάν – Οι Σύροι παραστρατιωτικοί εισήλθαν στην Εφρίν όσες βόμβες κι εάν έριξε

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού(YPG), επιβεβαίωσε στο ρωσικό Sputnik ότι οι Σύροι φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί που εισήλθαν
την Τρίτη στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, παραμένουν στο έδαφός της και δεν αποχώρησαν, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

«Διατηρούμε επαφή με τον συριακό στρατό, τις Αρχές στις Εφρίν και τις κουρδικές μονάδες αυτοάμυνας. Οι δυνάμεις που στάλθηκαν [σ.σ. στην Εφρίν] διοικούνται από τη συριακή κυβέρνηση, από το επιτελείο του συριακού στρατού. Ο Ερντογάν αποδείχτηκε κακός τροχονόμος, ισχυριζόμενος ότι σταμάτησε την προώθηση των συριακών δυνάμεων που κατευθύνονταν προς την Εφρίν. Αυτά τα λόγια είναι λάθος, οι δυνάμεις είναι ήδη στην Εφρίν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των YPG Ρεϊζάν Χεντού.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, δεκάδες δημοσιογράφοι βρέθηκαν να βομβαρδίζονται από τους Τούρκους κατά την είσοδο των Σύρων πολιτοφυλάκων στην Εφρίν, ενώ κάλυπταν την πορεία της συριακής φάλαγγας προς την κουρδική πόλη.

«Ο [σ.σ. Τούρκος] Πρόεδρος, η κυβέρνηση και τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν δηλώσεις πάνω στη θρησκευτική πίστη των ανθρώπων, δηλώνοντας ότι αυτές οι [σ.σ. συριακές] δυνάμεις είναι σιίτες. Εμείς στη Συρία είμαστε υπερήφανοι για τη θρησκευτική ή εθνική μας ποικιλία. Αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα επί 32 ημέρες, που με στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι απέτυχε. Μπορεί να προωθήθηκαν σε κάποιες θέσεις, αλλά γενικά η στρατιωτική εκστρατεία [σ.σ. των Τούρκων – «Κλάδος Ελαίας»] απέτυχε», πρόσθεσε.

Την Τρίτη Σύροι πολιτοφύλακες εισήλθαν στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, που από τις 20 Ιανουαρίου δέχεται την επίθεση του τουρκικού στρατού.

Οι Σύροι πολιτοφύλακες αναπτύχθηκαν στο πλευρό των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) -της κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- για να αποκρούσουν την τουρκική στρατιωτική επιχείριση «Κλάδος Ελαίας».

Την ώρα που οι συριακές δυνάμεις εισέρχονταν στην Εφρίν, το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον τους για να τους αναγκάσει να αποχωρήσουν.

Η Τουρκία επιτίθεται με τανκς, αεροπλάνα, πυροβολικό, δύο μεραρχίες (20.000 άνδρες) και 5.000 ισλαμιστές και Τουρκμένους μισθοφόρους απέναντι σε 10.000 άνδρες και γυναίκες Κούρδους σοσιαλπατριώτες παραστρατιωτικούς των YPG/SDF.

Στον πολεμικό χάρτη που ακολουθεί βλέπετε με κόκκινο βέλος την κίνηση των Σύρων πολιτοφυλάκων, με μπλε την τουρκική εισβολή, με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται η επικράτεια της Εφρίν και με κίτρινα βέλη οι κουρδικές δυνάμεις.Η τουρκική νεο-οθωμανική αλαζονεία απείλησε την Τρίτη ότι θα πολεμήσει όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και τους Σύρους «σιίτες» παραστρατιωτικούς που έσπευσαν να τους υποστηρίξουν -θέτοντας ζήτημα θρησκευτικής διχόνοιας μιας και το τουρκικό καθεστώς είναι σουνιτικό ισλαμιστικό, αλλά και θα επιτεθούν ανατολικά του Ευφράτη, απειλώντας δηλαδή ευθέως με πόλεμο τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί στο πλευρό των Κούρδων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη έφτασε στο σημείο να «καρφώσει» τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, δηλώνοντας ότι επιτέθηκε πριν ένα μήνα στην Εφρίν αφού είχε συνεννοηθεί μαζί τους.

Τώρα όμως κάτι περίεργο συμβαίνει, αφού Σύροι σιίτες παραστρατιωτικοί -υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία και το Ιράν- εισήλθαν στην Εφρίν στο πλευρό των Κούρδων.

Ίσως γιατί οι ευκαιριακοί σύμμαχοι του Ερντογάν, Ρώσοι και Ιρανοί, εξαιτίας της νέας στρατιωτικής αποτυχίας του τουρκικού στρατού και της παγκόσμιας συμπάθειας που απολαμβάνουν οι Κούρδοι, τον «αδειάζουν».

Όλα αυτά βεβαίως επιδεινώνουν τη νευρικότητα της Τουρκίας σε όλα τα νότια σύνορά της και στην ανατολική Μεσόγειο. Επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος παντού χάνει, αναζητά εναγωνίως κάποιο μέτωπο να στεφθεί νικητής και έτσι αλληθωρίζει προς την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, μην υπολογίζοντας τις φοβερές συνέπειες μιας ανοιχτής αναμέτρησης του αποδιοργανωμένου στρατού του με την Ελλάδα.

Δείτε σε βίντεο του; σιίτες Σύρους παραστρατιωτικούς να εισέρχονται στην Εφρίν:
Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...