Παρακρατικοί χαφιέδες του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - «Μεγάλος αδελφός» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο
Ο Βερναρδάκης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και ταξινομεί τους χρήστες στα social media σε δεξιούς και μη... - «Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχεται ότι η κυβέρνηση φακελώνει τους πολίτες ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω» σχολίασε η ΝΔ
«Το μηνιαίο report με το οποίο παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media περιέχει για το μήνα αυτό και ένα ενδιαφέρον (παραπολιτικό) στοιχείο: συνεχίζεται η μαζική δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αφορά φανς τηλεοπτικών σώου που ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς» έγραψε στο facebook ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Η παραδοχή του Χριστόφορου Βερναρδάκη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καταγράφει, αναλύει και ταξινομεί τους χρήστες των social media σε δεξιούς και μη προκάλεσε σάλο.
Είτε άθελά του (μάλλον απίθανο), είτε με σκοπιμότητα να προειδοποιήσει και να στείλει μηνύματα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το πρόσχημα ότι δήθεν παρακολουθεί τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει βάλει στο στόχαστρο χρήστες των social media που θεωρεί δεξιούς για να καταγράφει αν οι followers τους αυξάνονται (το ομολόγησε ευθέως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης)!
Για ποιο λόγο; Πολλαπλασιασμός των followers σημαίνει αύξηση της αποδοχής και άρα ενίσχυση της επιρροής του χρήστη στα social media. Και εκεί προφανώς ο κ. Βερναρδάκης και η ομάδα του θέλει να έχει τον έλεγχο ώστε να κατευθύνει την κοινή γνώμη.
Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιους δεξιούς λογαριασμούς παρακολουθεί ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η ομάδα του, που αποτελείται από ανθρώπους που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες. Καταγράφουν λογαριασμούς βουλευτών; Παρακολουθούν users που με βάση τη συμπεριφορά τους, δηλαδή τις αναρτήσεις και τα like θεωρούν στην κυβέρνηση δεξιούς; Και μέχρι πού φτάνει αυτή η καταγραφή; Μήπως «παροτρύνουν» άλλους users που δεν είναι δεξιοί -για να το πούμε κομψά- να τρολάρουν τους μη αρεστούς;
Τι ακριβώς σημαίνει η φράση του Χριστόφορου Βερναρδάκη: «Παρακολουθούμε τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα social media»; Τι εννοεί ο υπουργός Επικρατείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τους λογαριασμούς των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
ΝΔ: Η κυβέρνηση φακελώνει τους πολίτες ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω
«Μετά την γνωστή απόπειρα χειραγώγησης των ερευνών και τις στημένες δημοσκοπήσεις που κατασκευάζονται στα υπόγεια του Μαξίμου, επιβεβαιώνεται - και μάλιστα αρμοδίως - ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τους λογαριασμούς των πολιτών στα Social Media.
Το πραγματικά απίστευτο είναι ότι Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης παραδέχεται ότι η Κυβέρνηση κρατά αρχείο, φακελώνοντας τους πολίτες ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω.
Το επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσουν και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, με βάση τα posts των πολιτών στο Facebook και το Twitter» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.
Τι κάνει η ομάδα Βερναρδάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενσωματώσει στην επικοινωνιακή στρατηγική του το τελευταίο διάστημα τον όρο “fake news”, τον οποίο χρησιμοποιεί συστηματικά πλέον για να αποδώσει σε ψεύδη τις οποιαδήποτε δυσμενείς για την κυβέρνηση πληροφορίες ή την αρνητική κριτική κατά στελεχών της που διακινούνται στα social media.
Στο πλαίσιο παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να προωθηθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών θέσεων στο διαδίκτυο και να αντιμετωπιστούν τα αντιπολιτευόμενα μηνύματα χρησιμοποιείται μία πλατφόρμα ενημέρωσης σε μηνιαία βάση στηριζόμενη σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.
Όπως αποκαλύπτεται, στην επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω αφού εκτός των στοιχείων που λαμβάνονται σε ένα τέτοιο μηνιαίο report των social media (likes, followers, ηλικιακές ομάδες, επισκεψιμότητα ανά ημέρα, ώρες αιχμής) και την ποιοτική εκτίμησή τους, οι σελίδες στο διαδίκτυο διαχωρίζονται σε “αριστερές” και “δεξιές”.
Σύμφωνα δε, με τα όσα αναφέρει ο κ. Βερναρδάκης, έχουν εντοπιστεί ψεύτικοι λογαριασμοί, που έχουν δημιουργηθεί κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και οι οποίοι με βάση την ανάλυση των δεδομένων “ακολουθούν ταυτόχρονα πολλούς δεξιούς λογαριασμούς”.
Είναι προφανές ότι ανακύπτουν πολλά εύλογα ερωτήματα από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού και από τον τρόπο που προσεγγίζεται από κυβερνητικής πλευράς ο ευαίσθητος χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ενα εξ αυτών, από διαδικτυακό φίλο του κ. Βερναρδάκη, το μεταφέρουμε αυτούσιο: “Ας μου επιτραπεί ένα καλόπιστο (το υπογραμμίζω αυτό) ερώτημα: Ένας πολιτικός επιστήμονας, ένας επαγγελματίας της πολιτικής επικοινωνίας ή έστω ένας πολιτευτής μπορούν να αναφέρονται στο πώς παρακολουθούν τα ποιοτικά και χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του ποιος αναφέρει τι και εάν είναι πλαστός λογαριασμός ή όχι. Όταν αυτό γίνεται από υπουργό Επικρατείας και δη με την "αρμοδιότητα της υποστήριξης των ενεργειών και των δράσεων του Πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου.
Ειδικότερα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του αναλαμβάνει τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και το συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων αυτών", τότε εγείρονται ερωτήματα. Σε ποιο βαθμό ένας υπουργός παρακολουθεί τη δραστηριότητα των κοινωνικών δικτύων και δη όταν δεν είναι στην αρμοδιότητά του (που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι στην αρμοδιότητα των υπουργείων που άπτονται ζητημάτων ενημέρωσης και πάλι κι αυτό υπό αίρεση) ιδίως όταν αυτό αφορά και ένα ζήτημα που τέλος πάντων άπτεται και της αναγκαίας ελευθερίας της δημόσιας σφαίρας έναντι παρεμβάσεων της πολιτικής εξουσίας;”.
Πρώτο Θέμα