ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Άγκυρα καθώς πληθαίνουν οι φωνές εντός της Τουρκίας που κάνουν λόγο για την απαρχή ενός εμφυλίου πολέμου με τους Κούρδους. Ενός εμφυλίου που θα αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και τη διαμόρφωση του τουρκικού κράτους. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν φάνηκε αλαζόνας και ανίκανος να αποτρέψει τη δημιουργία ενός μελλοντικού ενιαίου κουρδικού κράτους που θα σήμαινε τη διάσπαση της Τουρκίας και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ISIS που ο ίδιος ανέθρεψε αλλά και με τους Κούρδους ενώ οι ΗΠΑ με δηλώσεις τους καταδίκασαν τις αεροπορικές επιδρομές στους Κούρδους Συρίας και Β.Ιράκ!
«Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK
Τη συνέχιση των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η απειλή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον επικεφαλής του στρατού αργότερα σήμερα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε από τη Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα 590 υπόπτους για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή με τους αντάρτες του PKK.
Παράλληλα, αποστάσεις από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ πήραν οι ΗΠΑ.
Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που συνδέεται με τον κουρδικό στρατό YPG/YPJ της Συρίας, μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
Με άλλα λόγια, το PKK εμφανιζόμενο ως YPG/YPJ είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί, λοιπόν, δεν συμφωνούν καθόλου με τις αεροπορικές επιδρομές που διέταξε ο παρανοϊκός σουλτάνος της Άγκυρας σε βάσεις του PKK στο ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο επίσης ιρακινό Κουρδιστάν, οι Πεσμεργκά, είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ!
Ωστόσο, οι ΗΠΑ για να κρατήσουν τις ισορροπίες έκαναν την ακόλουθη δήλωση.
Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις από Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία αλλά διευκρίνησε ότι «δεν υπάρχει σχέση» μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας εναντίον θέσεων του ΡΚΚ και μιας συμφωνίας για την κλιμάκωση της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ και της πρόσφατης συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», έγραψε στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στον συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Δεν υπάρχει νομίζουμε ποιο ξεκάθαρη δήλωση από αυτή. Οι ΗΠΑ το λένε ευθέως. Εμείς δεν συμφωνήσαμε κανένα χτύπημα εναντίον Κούρδων και τα χτυπήματα αυτά δεν έχουν σχέση με ό,τι συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν για κοινή δράση ενάντια στους τζιχαντιστές.
Ταυτόχρονα, η ειδικός Γκιουλάι Κιζίλοτσακ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών της πόλης Έσσεν σε συνέντευξη της στη DW τονίζει:
Η ειδικός εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην νοτιοανατολική Τουρκία θυμίζουν εμφύλια σύρραξη: «Έχουμε να κάνουμε με μια κλιμάκωση λίγες εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Η κυβέρνηση ασχολείται ακόμα με την σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού και η κοινωνία μοιάζει να έχει χωριστεί σε ένα στρατόπεδο υπέρ και ένα κατά των κούρδων. Σε αυτό προστίθεται η απειλή από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Θα μπορούσαμε συνεπώς να πούμε ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία μαίνεται ένας άτυπος εμφύλιος».
Ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση η τουρκάλα ειδικός πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί προβοκάτορες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αδύναμη και να προκαλέσουν αναταραχές:
«Το ΑΚΡ δεν κατάφερε δύο μήνες μετά τις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση. Κάθε κόμμα που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει μπλοκάρει τελικά την δημιουργία κυβέρνησης. Και όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, τόσο περισσότεροι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν».
Η Γκιουλάι Κιζίλοτσακ δίνει μεγάλη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στις τελευταίες εξελίξεις:
«Το HDP έχει ιδιαίτερα δύσκολο ρόλο διότι είναι δημιούργημα των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο η φωνή των κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Συγκεντρώνει πολλούς αριστερούς διανοούμενους που τάσσονται κατά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Και όλα αυτά σε μια εποχή που το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP είναι αδύναμο. Πολλοί ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP προήλθαν από τους ρεπουμπλικανούς. Και αυτοί περιμένουν τώρα να δουν αν το HDP θα αλλάξει στάση με φόντο τις εξελίξεις των επιθέσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία».
Η Τουρκία εμπλέκεται σταθερά σε μια πολεμική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας επιχειρώντας να πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος να πείσει κυρίως τις ΗΠΑ και όλη τη Δύση ότι οι κατηγορίες εναντίον για φιλική στάση προς το Ισλαμικό κράτος δεν έχουν βάση. Ο δεύτερος και κυρίαρχος στα σχέδιά της είναι να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της με τη Συρία.
Οι τουρκικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να “κόψουν” τις γραμμές εφοδιασμού μέσω της Τουρκίας του Ισλαμικού κράτους χτυπώντας το σκληρά σε όλα τα μέτωπα.
Το άνοιγμα των τουρκικών αεροπορικών βάσεων κάνει την αεροπορική εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους πιο αποτελεσματική. Οι αποστάσεις που είχαν να καλύψουν τα αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από Αραβική Χερσόνησο επέβαλλαν τον ανεφοδιασμό στον αέρα και επιπλέον ώρες πτήσεων. Σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της απόστασης από την απογείωση έως τους στόχους στη βόρεια Συρία δίνει περισσότερες επιλογές. Εν ολίγοις, η αεροπορική εκστρατεία θα γίνει ευκολότερη και μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό, αν χρειαστεί.
Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας προς το Ισλαμικό κράτος λύνει δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας ήταν η πτώση της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία και η αποφυγή της αντιπαράθεσης με το Ισλαμικό κράτος. Αλλά η επεκτατική εδαφική ανάπτυξη του ισλαμικού κράτους έγινε ανυσηχητική για την Άγκυρα. Αναλαμβάνοντας στρατιωτική δράση εναντίον του ισλαμικού κράτους θα βοηθήσει σημαντικά τους αντάρτες που μάχονται το Ισλαμικό κράτος ελπίζοντας ότι σύντομα κι αφού η μάχη τελειώσει θα μπορέσουν να πολεμήσουν ξανά εναντίον του Άσαντ.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία έχει μεγαλύτερη αγωνία για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προχωρήσουν στην ίδρυση κράτους. Γι΄ αυτό θέλει να πατήσει πόδι στην περιοχή και να δημιουργήσει την λεγόμενη “ουδέτερη ζώνη”.
http://dynati-ellada.gr/index.php/diethni/item/8962-gia-emfylio-polemo-stin-tourkia-miloun-ta-diethni-mme
http://elladasimera.blogspot.gr/2015/07/blog-post_858.html