ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Η Τουρκία παρενοχλεί την αδύναμη Ελλάδα
-Αποκαλυπτικά στοιχεία.
Για χρόνια είναι μια... κλασική καθημερινότητα πάνω από το Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα να προχωρούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Μόνο που το τελευταίο διάστημα οι «παρεμβολές» της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, που σημειώνει ότι μόνο στις 15 Ιουλίου έξι τουρκικά μαχητικά πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 (!) φορές, ενώ ακολουθούνταν από τουρκικά ελικόπτερα. Τα προηγούμενα χρόνια, είναι αλήθεια, είχαν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό οι παρενοχλήσεις της γείτονος χώρας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έξαρση από πλευράς Τουρκίας, που μάλλον είναι ευεξήγητη.
Στις 15 Ιουλίου έξι τουρκικά μαχητικά πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο 20 (!) φορέςΚατά τον Μουσταφά Κουτλάι, βοηθό καθηγητή Οικονομικών και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, «η βασική αιτία έχει να κάνει με την κυριότητα του Αιγαίου και τα έξι μίλια. Η Τουρκία φοβάται ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τη ζώνη στα 12 μίλια. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο».
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κάνει λόγο για 10 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου γύρω από τα νησιά, τη στιγμή που η Τουρκία αποδέχεται μόνο τα 6 και επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη της πετούν πάνω από διεθνές εναέριο χώρο.
Ο αναλυτής Θάνος Ντόκος εξηγεί από τη μεριά του: «Οι Τούρκοι προσπαθούν να ενδυναμώσουν την κυριαρχία τους επί διάφορων διαφιλονικούμενων νησιών και επιθυμούν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τα τουρκιά αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από αυτά τα νησιά».
Πολλά από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν τέσσερα μίλια κοντά στις τουρκικές ακτές, περιοχή που η Αθήνα θεωρεί δική της, ενώ η Άγκυρα την έχει βαφτίσει «διεθνή εναέριο χώρο». Η περιοχή περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα 16 νησιών τα οποία η Αθήνα θεωρεί πως βρίσκονται υπό την κυριαρχία της. Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει πετάξει κάθε πέπλο σιωπής και αρνείται ανοιχτά τη θέση της Ελλάδας. Διόλου τυχαίο ότι κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, τον Κουνελονήσι και το Αγαθονήσι.
Σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρεί ο οικονομολόγος Χρήστος Κόλλιας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, πέρυσι οι Τούρκοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 2.244 φορές, ενώ μόνο τον περασμένο Μάιο είχαμε 361 περιστατικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το 2013 είχαν εισχωρήσει μόλις 636 φορές, ενώ το 2009 είχαν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο 1.678 φορές.
Ο Κουτλάι αναφέρει πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτή τις εντεινόμενες παραβιάσεις. Η Τουρκία και η Ελλάδα ακολουθούν πλέον μια ευαίσθητη προσέγγιση στις σχέσεις τους ως προς το Αιγαίο.
Το Politico αναφέρει πως η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιτείνει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, καθώς είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις πλέον να προβάλει ισχυρή αντίσταση. Κάθε πτήση ελληνικού αεροπλάνου που πρέπει να σηκωθεί για να αναχαιτίσει τα αντίστοιχα τουρκικά κοστίζει πολλά ευρώ – σε μια χώρα που τα ταμεία της είναι άδεια.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον τις δυνάμεις να προβάλει ισχυρή αντίσταση στην ΤουρκίαΦυσικά όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την τιμή του κάθε έθνους, αλλά με πιο πραγματιστικά δεδομένα. Τα κοιτάσματα στην Κύπρο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την έξαρση του τελευταίου διαστήματος. Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται στη μέση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδόμησης του στρατού της. Ήδη, διαθέτει 100 νέα F-16, ενώ τον Ιανουάριο παράγγειλε 4 νέα F-35 Lockheed και 5 ελικόπτερα Boeing.
Την ίδια στιγμή που σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει μια σύσφιξη σχέσεων με την Αθήνα, η στρατιωτική μηχανή της δουλεύει σε φουλ ρυθμούς.