Η υπόθεση αφορά το ενδεχόμενο δανεισμού 12 αεροσκαφών του τύπου στην Αργεντινή με σκοπό να καλύψει την ανάγκη της Αεροπορίας της, που ψάχνει απεγνωσμένα να προμηθευτεί αεροσκάφη, καθώς αποσύρει δικά της πεπαλαιωμένα και στην ουσία δεν διαθέτει αεροπορικό στόλο.
Τον Οκτώβρη ανακοίνωσαν την προμήθεια 24 μαχητικών τέταρτης γενιάς τύπου JAS-39 Gripen της σουηδικής Saab τα οποία θα κατασκεύαζε η Βραζιλία που τα έχει επιλέξει και σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί περισσότερα από 100 μονάδες, όμως η προμήθεια μπλοκαρίστηκε, καθώς κάποια από τα συστήματα του σουηδικού μαχητικού κατασκευάζονται στη Βρετανία…
Το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι για την άμυνα των νήσων προχωρούν σε ανασχεδιασμό της άμυνάς τους, εν όψει αυτού του ενδεχομένου! Κι αυτό, διότι η παράδοση μπορεί να γίνει άμεσα, ενώ το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, 65.000 τόνων, εξοπλισμένο με τα F-35B Lightning II δεν θα είναι επιχειρησιακό πριν το 2020 στην καλύτερη περίπτωση.
Η άμυνα των νήσων περιλαμβάνει τη μόνιμη παρουσία πολεμικού πλοίου, ενίοτε και υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και τέσσερα μαχητικά τύπου EF-2000 Typhoon (Eurofighter). Στον τομέα των χερσαίων συστημάτων, στις νήσους έχουν μεταφερθεί αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα πυροβολικού, παράλληλα με την παρουσία δύναμης 1.500 στρατιωτών.
Υπενθυμίζεται, ότι η Αργεντινή υποστηρίζει πως το σύμπλεγμα των νήσων της ανήκει λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, κάτι μάλλον επικίνδυνο για την ελληνική επιχειρηματολογία, αν και το επιχείρημα του Μπουένος Άιρες επικεντρώνεται κυρίως στην κληρονομιά της αποικιοκρατίας, αφού στο βρετανικό στέμμα ανήκουν από το 1830. Οι δυο χώρες πολέμησαν το 1982 με βρετανική επικράτηση – θρίλερ… στις λεπτομέρειες.
Οι Ρώσοι αναπτύσσουν συνεχώς τις σχέσεις τους με την Αργεντινή από το 2010, με επίσκεψη μάλιστα και του Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Ιούλιο. Στην πρώτη μάλιστα εξοπλιστική συμφωνία των δυο χωρών, η Αργεντινή προμηθεύτηκε δυο επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mil Mi-17 από τους Ρώσους.
πηγή