Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΗΠΑ: Μια αυτοκρατορία σε πτώση ή απλά η αρχή μιας νέας εποχής;

«Οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι δεν έχουν αυτοί τον πρώτο ρόλο σε κάθε μέρος της υφηλίου» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σε χθεσινή του συνέντευξη για την Ουκρανική κρίση.
Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να κερδίσουν έδαφος στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Η αλήθεια είναι πως η κυριαρχία των ΗΠΑ ανά την υφήλιο φαίνεται να αμφισβητείται.

Το άγχος της υπερδύναμης κατέβαλε τις ΗΠΑ. «Η αμερικανική υπεροχή και οι γεωστρατηγικές της επιταγές» όπως την παρουσίασε ο Zbigniew Brzezinski στο βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα» («The Grand Chessboard»),το μεγαλεπίβολο,πολυσχιδές, φιλόδοξο αμερικάνικο αυτό σχέδιο ξέφτισε και οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε μια αυτοκρατορία σε πτώση ή βρισκόμαστε απλά στην αρχή μιας νέας εποχής;

Στο δεύτερο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού του Geopolitics είχαμε γράψει:


ΗΠΑ: Μια αυτοκρατορία σε πτώση ή απλά η αρχή μιας νέας εποχής;


To 2014 αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων για τις ΗΠΑ που χαρακτηρίστηκαν ως ''υπερδύναμη σε πτώση'' το έτος που μας πέρασε.

Το 2013 ήταν annus horribillis για τον Μπάρακ Ομπάμα όπως εκτίμησε και η εφημερίδα Guardian. Oι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Obamacare, ένα πολυδιαφημισμένο αλλά αποτυχημένο τελικά στην εφαρμογή του πρόγραμμα, η περίοδος εσωστρέφειας σε συνδυασμό με την αίσθηση διεθνούς απομόνωσης της χώρας μετά τις άστοχες επιλογές στη Συρία και τη διπλωματική νίκη του Σεργκέι Λαβρόφ στις σχετικές συζητήσεις και η οικονομική κρίση που μοιάζει να απειλεί τα κατώτερα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας έχουν οδηγήσει τον Αμερικάνικο αετό στη φωλιά του.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί πολίτες βλέπουν με εντελώς διαφορετικό μάτι τη χώρα τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η εποχή που το δόγμα Μπρεζίνσκι για την ανάδειξη των ΗΠΑ σε υπερδύναμη στη περιοχή της Ευρασίας καθώς και η επιθετική εξωτερική πολιτική ήταν η αιχμή του δόρατος της Αμερικής,μοιάζει να έχει περάσει προ πολλού.
Το βέβαιο είναι ότι η Αμερική του Ομπάμα είναι πιο απρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ. Η τάση του νεοαπομονωτισμού που κυριαρχεί στη χώρα φάνηκε και από μια νέα δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Το 52% των Αμερικανών θεωρεί ότι η χώρα τους πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά της και να αφήνει τις άλλες χώρες να πορεύονται μόνες τους όπως μπορούν καλύτερα. Μόνο το 38% διαφωνεί.

Σύμφωνα με τον Μπρους Στόουκς του Pew, πρόκειται για μια πρωτοφανή έλλειψη υποστήριξης προς την αμερικανική εμπλοκή με τον υπόλοιπο κόσμο. Η εμφανής αυτή επιφύλαξη παρατηρείται και στην ελίτ: το Pew διαπίστωσε ανάλογα ποσοστά και στα μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Τόσο χαμηλές προσδοκίες από τη χώρα τους οι Αμερικάνοι είχαν μόνο το 1974, όταν βίωναν εσωτερική και εξωτερική κρίση εν μέσω της θύελλας του Watergate και με την πικρή γεύση του πολέμου στο Βιετνάμ.

Χαμηλές φαίνεται να είναι και οι προσδοκίες των πολιτών από τον Μπάρακ Ομπάμα που βλέπει, μόλις ένα χρόνο μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του, τη δημοτικότητα του να πέφτει,μια πτώση μεγαλύτερη κι από εκείνη του Μπους στο τέλος της θητείας του. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα αποδοκιμάζεται από το 56% των πολιτών.


Η συνέχεια στη σελίδα 52 του δεύτερου τεύχους του διαδικτυακού περιοδικού μας: http://www.joomag.com/magazine/geopolitics-magazine-january-february-2014/0635229001390925232

http://www.geopolitics.com.gr/2014/04/blog-post_1053.html 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...