Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το πρώτο ελληνικό αλφαβητάριο!

«Μέγαν Αλφαβητάριον» - Μιχαήλ Παπαγεωργίου

Το πρώτο ελληνικό αλφαβητάριο εκδόθηκε το 1771 στη Βιέννη. Πρόκειται για το "Μέγαν Αλφαβητάριον" του Μιχαήλ παπά-Γεωργίου. Βιβλίο θρησκευτικό, που βασικό του στόχο αποτελούσε η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση.

Δεν είχε εικονογράφηση και η μοναδική του εικόνα βρισκόταν στην προμετωπίδα, εικονίζοντας την Αγ. Τριάδα. Η μόνη επιπλέον "εικονογράφηση" που υπάρχει είναι μερικές διακοσμητικές ταινίες και μικρά μοτίβα. Σε ανατυπώσεις του προστέθηκαν μικρές παραστάσεις δασκάλων και μαθητών από ευρωπαϊκά σχολεία.

Η σελίδα τίτλου ήταν συγχρόνως και σελίδα περιεχομένου. Απευθυνόταν σε μαθητές που είχαν συμπληρώσει την ηλικία των έξι ή επτά χρονών. Περιελάμβανε προσευχές που απέβλεπαν στην εξοικείωση των μαθητών με την ανάγνωση και τη γραφή και την ταυτόχρονη ενίσχυση της θρησκευτικής τους πίστης. Οι προσευχές που περιέχονταν ήταν απλές για «αλφαβητικούς μόνον νέους».

Επανεκδόθηκε σε πόλεις όπου υπήρχαν ομογενειακές εμπορικές κοινότητες: Βουκουρέστι 1783, Πέστη 1788, Βενετία 1789, Πέστη 1800, Βενετία 1804, Βενετία 1806, Βούδα 1818, Πέστη 1879, επετειακή έκδοση 1996.

Κάνετε κλικ στους ακόλουθους συνδέσμους για να δείτε σελίδες του αναγνωστικού!


Ο συγγραφέας

Ο Μιχαήλ Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Σιάτιστα στις 26 Φεβρουαρίου 1727. Καταγόταν από οικογένεια ιερέων, με τελευταίο τον πατέρα του τον παπά Γεώργιο. Σπούδασε αρχικά στην ελληνική Σχολή Σιατίστης και στη συνέχεια στα Ιωάννινα. Επέστρεψε στη Σιάτιστα όπου εργάστηκε ως δάσκαλος. Για τη συνέχιση των σπουδών του πήγε Γερμανία όπου σπούδασε Γερμανική και Λατινική γλώσσα και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας και Ιατρικής. Επόμενος σταθμός του η Βιέννη όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ουγγαρίας (Βούδα, Πέστα κ.ά.) και έγινε ο πρώτος σχολάρχης του Ελληνικού Σχολείου Βουδαπέστης. Συνέγραψε διδακτικά βιβλία από τα οποία κάποια εκδόθηκαν και άλλα όχι. Πέθανε τον Ιούνιο του 1796 στη Βιέννη άγαμος και φτωχός. 

Παιδίον Τόπος
Σπιτάκι της Μέλιας
http://antexoume.wordpress.com
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...