Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρωτότυπο λειτουργεί κανονικά, γεγονός που σημαίνει ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία άλλων οργάνων, μεταξύ των οποίων καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αφαίρεσαν, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό διάλυμα, τα ζωντανά κύτταρα από το νεφρό ενός αρουραίου και άφησαν μόνο το «κέλυφος», το οποίο αποτελείται από κολλαγόνο.
Στη συνέχεια γέμισαν και πάλι το άδειο «κέλυφος» με ζωντανά κύτταρα και συγκεκριμένα: ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του νεφρού, αλλά και νεφρικά κύτταρα νεογέννητων αρουραίων.
Οι ερευνητές «σφράγισαν» αυτά τα κύτταρα στο σωστό σημείο του νεφρού, χρησιμοποιώντας ως σωλήνα τον ουρητήρα, και κατόπιν μεταμόσχευσαν το όργανο σε αρουραίο από τον οποίο είχε αφαιρεθεί το νεφρό.
Το νέο νεφρό άρχισε να «φιλτράρει» το αίμα και να παράγει ούρα αμέσως μετά την κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να παρατηρηθεί αιμορραγία ή θρόμβωση.
Το επίτευγμα θεωρείται πολύ σημαντικό, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο τύπος των κυττάρων που θεωρούνται ιδανικά για την καλύτερη λειτουργία του νεφρού και να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι η νέα τεχνολογία μια ημέρα θα μπορεί να δώσει στους νεφροπαθείς, που περιμένουν μεταμόσχευση από δωρεά οργάνων, νεφρά από τα ίδια τους τα κύτταρα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.
Πηγή:econews
http://vatopaidi.wordpress.com/2013/04/21