Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ανησυχία του Mega για το νέφος από τζάκια και ξυλόσομπες

σχόλιο Γ.Θ : Το κανάλι με τις ευαισθησίες για τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον ανακάλυψε το μεγκάλο πρόβλημα, που προκαλούν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες...
Αν ευαισθητοποιηθείτε και εσείς μετά από αυτό το ρεπορτάζ, πετάξτε τις ξυλόσομπες, σβήστε τα τζάκια και πιάστε μια κουβέρτα ή ζητήστε οικειοθελώς από το κράτος αυτό, που σίγουρα γυροφέρνει στο φιλάνθρωπο μυαλό τους... Ένα φόρο ακόμα για ξύλα, τζάκια, ξυλόσομπες, τιμές ρύπων κλπ.


Ένα νέο νέφος στον ουρανό των αστικών περιοχών έχει δημιουργήσει η αύξηση της καύσης των ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της αύξησης της φορολογίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρύπανση αυτή της ατμόσφαιρας δημιουργείται από μικροσωματίδια, τα οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.



Είναι ενδεικτικό ότι με όριο ασφαλείας τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέγραψε την περασμένη Κυριακή:

  • 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στον Βόλο
  • 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Θεσσαλονίκη
  • 189 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Λυκόβρυση και
  • 174 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης, το πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα "έχει να κάνει ουσιαστικά με μεγάλες συγκεντρώσεις ορισμένων μικροσωματιδίων οι οποίες παρατηρούνται σε περιόδους όπου υπάρχει πολύ μεγάλη άπνοια και ταυτόχρονα μεγάλη υγρασία, γι' αυτό ακριβώς και μπορεί να τα μυρίσει κανείς και να τα δει".

Τα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων έχουν προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ερευνητή Ατμόσφαιρας του Αστεροσκοπίου Αθηνών Μιχάλη Πετράκη, ο οποίος επισημαίνει: "Έχουμε αρχίσει να μετράμε ανησυχητικά υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων και να σκεφτείτε ότι δεν έχουμε μπει ακόμη σε μία περίοδο με έντονα κρύα, δηλαδή να χρησιμοποιούν έντονα τις σόμπες".

Τα μικροσωματίδια αυτά επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, γι' αυτό τον λόγο οι γιατροί επισημαίνουν ότι στις περιοχές με ρύπανση καλό θα είναι τα άτομα να εισπνέουν από τη μύτη, αφού η ρινική κοιλότητα φιλτράρει τον αέρα και περιορίζει τους ερεθισμούς στους βρόχγους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Παναγιώτη Μπεχράκη, "τα μικροσωματίδια αυτά είναι πολύ ερεθιστικά για την αναπνευστική λειτουργία, κυρίως δε προκαλούν βήχα, παρόξυνση ασθματικών κρίσεων και βρογχιτιδικά επεισόδια".

Προκειμένου να επιτευχθεί περιορισμός της ρύπανσης, οι επιστήμονες προτείνουν να οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις ξυλόσομπες που κυκλοφορούν στην αγορά.

mega channel

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...