Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Francis Boyle: Μπους και Μπλερ καταζητούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τον Μπους και τον Μπλερ για εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και γενικά για βασανιστήρια».

Ο κορυφαίος δικηγόρος του διεθνούς δικαίου Francis Boyle, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ W. Μπους, και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνυ Μπλερ είναι ένοχοι για εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011, το Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία), όπου ο Francis Boyle, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ήταν γενικός εισαγγελέας, καταδίκασε τους Μπους και Μπλερ ως ένοχους για εγκλήματα κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας, και για γενοκτονία για το ρόλο τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Στις 11 Μαΐου 1212, το δικαστήριο καταδίκασε επίσης ως ένοχους  τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και τον πρώην υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ για εγκλήματα  βασανιστηρίων.
«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τον Μπους και τον Μπλερ για εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και γενικά για βασανιστήρια», δήλωσε στη Boyle Press TV σε μια πρόσφατη συνέντευξη.
«Καταφέραμε την καταδίκη τους για έγκλημα Νυρεμβέργης κατά της ειρήνης», πρόσθεσε σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003 με τις αρχές του διεθνούς δικαίου που περιέχονται στον Χάρτη του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.
Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, ο προγραμματισμός, η προετοιμασία, η έναρξη ή η εκτέλεση ενός επιθετικού πολέμου ή ενός πολέμου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών ή συμφωνιών συνιστούν «τιμωρήσιμα» εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου.
Τον Σεπτέμβριο, ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου δήλωσε ότι ο Μπους και ο Μπλερ πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης για τον ρόλο τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
«Διεξάγουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Boyle, προσθέτοντας: «προσπαθήσαμε να συλλάβουμε τον Μπους στην Ελβετία, αλλά οι δικηγόροι του τον συμβούλευσαν να μην ταξιδέψει στην Ελβετία. Προσπάθησα τρεις φορές να τον πιάσω στον Καναδά, αλλά δυστυχώς προστατεύεται από την καναδική κυβέρνηση».
«Οι τροχοί της δικαιοσύνης κινούνται αργά, αλλά γυρίζουν».
Ο Boyle επέκρινε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γιατί δεν διώκει τους εγκληματίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασίλειου και του Ισραήλ.
«Μέχρι τώρα, αυτοί (του ΔΠΔ) καταδιώκουν μόνο μαύρους απατεώνες της Αφρικής, αφήνοντας τους αυθεντικούς δολοφώνους και εγκληματίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ».
Ο Boyle καταδίκασε το ισραηλινό καθεστώς για «την εφαρμογή μιας πραγματικής γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», προσθέτοντας ότι νέες ακροάσεις θα διεξαχθούν το Νοέμβριο στη Μαλαισία για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...