Λίγο πριν την μία το μεσημέρι της 23ης Μαϊου του 2006 δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.
Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβοέων. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.
Ήταν 12.42 της 23ης Μαϊου του 2006.
Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.
Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης.
Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων είχε ηχήσει κόκκινος συναγερμός.
Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους.
Η φρεγάτα "Λήμνος", οι κανονιοφόροι "Πολεμιστής", "Αρματωλός" και το υδρογραφικό "Πυθέας" έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.
Στις 14.47 τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο.
Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου ήταν εντατικές. Περίπου στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας "Λήμνος" εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit που έφερε ελληνικές ενδείξεις. Ο σμηναγός Ηλιάκης θεωρείται νεκρός.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά την τραγωδία της Καρπάθου, ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Τσαντηράκη βρίσκονται στην Κάρπαθο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του για τον ήρωα Κώστα Ηλιάκη. Στο νησί των Δωδεκανήσων θα βρίσκεται επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας (η Βουλή έχει "υιοθετήσει" τα παιδιά του σμηναγού) και άλλοι πολιτικοί.
Όλη η ομιλία Φράγκου στη Κάρπαθο, στην εκδήλωση μνήμης για τον Ήρωα Κωνσταντίνου Ηλιάκη:
“Να μου επιτραπεί να παραβώ το πρωτόκολλο.
Φίλιππε Ηλιάκη, αδελφέ του Σμηνάρχου Ήρωα Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ήρθαν εδώ οι Έλληνες και όχι μόνον για να τιμήσουν τον αδερφό σου.
Σεβασμιότατε,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Κύριε Πρόεδρε των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,
Κύριοι Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας,
Αγαπητοί συνάδελφοι Αξιωματικοί,
Είναι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του Υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Αισθάνομαι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ήρθε ένας στρατιώτης να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν Ήρωα. Και αυτό και μόνο μου προκαλεί δέος. Δέος, διότι το άξιο τέκνο της Κρήτης έδωσε το παράδειγμα σε όλους μας. Και οι όποιες οικονομικές συγκυρίες, δεν επιτρέπουν σε κανέναν από μας να έχουμε οιαδήποτε σκέψη για διολίσθηση. Για οποιαδήποτε διολίσθηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και πάνω από όλα, της αξιοπρέπειάς μας.
Διότι μπορεί να έχεις απώλειες στον οικονομικό τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν χάσεις γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, αυτά δεν ανακτώνται.
Για αυτό, λοιπόν, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ήρωα, τον αδικοχαμένο, τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη, τον Κώστα μας, με μεγάλο σεβασμό σε αυτό το οποίο έπραξε και που αποτελεί για τους επερχόμενους, αλλά και για τους νυν υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, φωτεινό παράδειγμα.
Ζήτω ο Aθάνατος Ήρωας Κωνσταντίνος Ηλιάκης.”