Αλλάζει ο πλανήτης...
Η κατάσταση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου έχει δεχθεί μια σειρά από χτυπήματα εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Το συγκλονιστικό χρέος των ΗΠΑ, οι προσπάθειες άλλων χωρών να αυξήσουν το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και οι συζητήσεις για νέα αποθεματικά νομίσματα έχουν τροφοδοτήσει εικασίες για το περίφημο καθεστώς του δολαρίου που φέρεται να φτάνει στο τέλος του.
Η ώθηση του μπλοκ BRICS (Ρωσία-Κίνα-Βραζιλία-Ινδία-Ν. Αφρική- Και ουρά χωρών που θέλουν να ενταχθούν εκεί) για την δημιουργία ενός νέου εμπορικού και αποθεματικού νομίσματος, που μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο δολάριο, θα μπορούσε να αρχίσει να καταστρέφει την ηγεμονία του δολαρίου μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος της CIA και του Υπουργείου Άμυνας και επενδυτικός τραπεζίτης Τζέιμς Ρίκαρντς.
«Στις 22 Αυγούστου, περίπου δυόμισι μήνες από σήμερα, θα αποκαλυφθεί η πιο σημαντική εξέλιξη στα διεθνή χρηματοοικονομικά από το 1971», έγραψε ο Rickards σε ανεξάρτητο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων για επιχειρήσεις, αναφερόμενος στην ημερομηνία έναρξης της επερχόμενης Διάσκεψης Κορυφής Ηγετών BRICS στην Νότια Αφρική.
“Περιλαμβάνει την κυκλοφορία ενός σημαντικού νέου νομίσματος που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο του δολαρίου στις παγκόσμιες πληρωμές και τελικά να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ ως το κορυφαίο νόμισμα πληρωμών και ως αποθεματικό νόμισμα”, πρόσθεσε ο Ρίκαρντς, προβλέποντας ότι αυτή η τεκτονική μετατόπιση θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίοδο «λίγων μόλις ετών». Ο Rickards αναμένει ότι η ώθηση για το νέο νόμισμα, που συζητείται από τις χώρες BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, «θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών με δραματικούς και απρόβλεπτους τρόπους», προκαλώντας τεράστιο και «πρωτοφανές» γεωπολιτικό ωστικό κύμα» για το οποίο ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος.
Μαζί με τα παρόντα κράτη BRICS – των οποίων η συνδυασμένη οικονομική δυναμική είναι ήδη μεγαλύτερη από αυτήν της Ομάδας των Επτά δυτικών βιομηχανικών οικονομιών, ο Rickards αποκάλεσε την επικείμενη επέκταση των μελών του μπλοκ ως «την σημαντικότερη ανάπτυξη του συστήματος BRICS», με οκτώ χώρες να έχουν ήδη επισήμως υποβάλλει αίτηση για ένταξη και με πάνω από δώδεκα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη. Μεταξύ των πρώτων είναι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, χώρα-θεμέλιο του συστήματος πετροδολαρίων που διασφαλίζει την σταθερότητα του παγκόσμιου αποθεματικού του δολαρίου.
Επιπλέον, οι πέντε ιδρυτικές χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας έκτασης και των σχετικών φυσικών πόρων, το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και ρυζιού και το 15 τοις εκατό των αποθεμάτων χρυσού του πλανήτη. Οι BRICS αντιπροσωπεύουν επίσης το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και, εν αναμονή της ένταξης της Σαουδικής Αραβίας, το 28 τοις εκατό του ονομαστικού παγκόσμιου ΑΕΠ και το 52 τοις εκατό κατά την μέτρηση με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).
Ο Rickards αναμένει ότι το νόμισμα BRICS θα είναι συνδεδεμένο με ένα καλάθι εμπορευμάτων ή με χρυσό και δεν πιστεύει ότι θα είναι διαθέσιμο με την μορφή χαρτονομίσματος για συνηθισμένες, καθημερινές συναλλαγές. Αντίθετα, προβλέπει, ότι θα είναι ένα «ψηφιακό νόμισμα σε ένα εξουσιοδοτημένο λογιστικό ‘βιβλίο’ που θα διατηρείται από ένα νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα BRICS+ με κρυπτογραφημένη κίνηση μηνυμάτων για την καταγραφή πληρωμών που οφείλονται ανάμεσα στα συμμετέχοντα μέρη».
Επιπλέον, σημείωσε ότι για να πετύχει το νόμισμα BRICS ως πραγματική εναλλακτική λύση αποθεματικού έναντι του δολαρίου, θα πρέπει να παρουσιαστεί ως σοβαρή εναλλακτική λύση στην αποθεματική αγορά του αμερικανικού Δημοσίου – που αυτή την στιγμή θεωρείται ασφαλής και ακλόνητη δύναμη μεταξύ των επενδυτών.
«Το κλειδί είναι να δημιουργηθεί μια αγορά ομολόγων συναλλάγματος BRICS+ σε 20 ή περισσότερες χώρες ταυτόχρονα, βασιζόμενη σε ιδιώτες επενδυτές . Τα ομόλογα BRICS+ θα προσφέρονται μέσω τραπεζών και ταχυδρομικών γραφείων και άλλων καταστημάτων λιανικής. Εφόσον το νόμισμα υποστηρίζεται από χρυσό, θα πρόσφερε μια ελκυστική αποθήκευση αξίας σε σύγκριση με τον πληθωρισμό”, πρότεινε ο Rickards, αναφέροντας το επιτυχημένο παράδειγμα των US Liberty Bonds που εισήχθη κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και που άλλαξε θεμελιωδώς την παγκόσμια χρηματοδότηση.
“Εάν οι BRICS+ χρησιμοποιήσουν ένα είδος πατριωτικού μοντέλου Liberty Bond, μπορεί κάλλιστα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν διεθνή αποθεματικά σε νόμισμα BRICS+ ακόμη και αν δεν υπάρχει αναπτυγμένη αγορά υποστήριξής του», τόνισε.