Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Ουρλιάζουν σαν ύαινες οι ΗΠΑ για Πρέσπες του Αιγαίου

Παρασκηνιακές διεργασίες για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές
–Και λύση-πακέτο για το Κυπριακό


Σε εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο διεργασίες (διαδικασίες) που στοχεύουν στο να καταλήξουν Αθήνα και Άγκυρα σε μια συμφωνία για τα σημεία αιχμής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα προς την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μαριονέτας. Οι δε σχετικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει κάνουν λόγο για τεράστιες υποχωρήσεις και θα υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας.

Θα αφορά, δε, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και μία από τις προβλέψεις του σχεδίου θα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποκαλύπτοντας έτσι ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν έναντι της τουρκικής πλευράς.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Άγκυρα, μέσω μυστικών επαφών, έχουν καταλήξει σε κάποια κοινά σημεία επαφής, που θα αποτελέσουν τη βάση για να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών, αλλά και της πίεσης που ασκείται από τις ΗΠΑ, είναι οι απροσδόκητα χαμηλοί τόνοι που τηρεί τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική πλευρά, έπειτα από μια μακρά περίοδο προκλήσεων και απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας.

Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να κλείσει οριστικά το ζήτημα του Αιγαίου εις βάρος την Ελλάδας, όχι μόνο για να εκλείψει η ένταση στην περιοχή, αλλά και για… ενεργειακούς λόγους, καθώς θέλει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν τα έργα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κυρίως βόρεια της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου. Κοιτάσματα τα οποία θα διαχειρίζεται η ίδια η Ουάσιγκτον, παραχωρώντας ένα μικρό μέρος σε Ελλάδα και Τουρκία.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράλληλα με την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν και το Κυπριακό, σε ένα νέο σχέδιο Ανάν.

Στην παρούσα φάση αυτό δεν φαίνεται εφικτό, καθώς οι θέσεις που έχει εκφράσει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης είναι πατριωτικές και δεν θυμίζουν προδότες τύπου Τσίπρα - Μητσοτάκη. Επιπλέον, απολαμβάνει μια ευρεία στήριξη τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, γεγονός που του παρέχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί με μεγαλύτερο σθένος τα συμφέροντα της Κύπρου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...