Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Κρέας στη σχάρα (Carne asada) απο την Κολομβία

Η Βιβή Κωσταντινίδου εμπνεύστηκε από την Κολομβία και ετοίμασε ένα απίθανο, αρωματικό ψητό διάφραγμα με συνοδεία πικάντικης σάλτσας και γεμιστών πιτών.

Οι Κολομβιανοί αγαπούν πολύ το βοδινό στα κάρβουνα, που το ψήνουν σε ένα παλιό είδος παραδοσιακής ψησταριάς, τη mamona: είναι ένας κωνικός, ψηλός και μεταλλικός σκελετός, πάνω στον οποίο απλώνουν πλατιές μπριζόλες βόειου ή μοσχαρίσιου κρέατος, που ψήνονται από τη φωτιά που καίει στη βάση, στο εσωτερικό αυτής της κωνικής ψησταριάς. Ένα από τα κομμάτια που προτιμούν είναι το μοσχαρίσιο διάφραγμα, δηλαδή ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από τα σπλάχνα, κομμάτι γνωστό για την ανώτερη ποιότητά του και το τρυφερό του ψαχνό.

6' ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 6'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το Carne asada (κρέας στη σχάρα), ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε το διάφραγμα.

Για τη μαρινάδα

  1. Σε ένα ευρύχωρο ταψί, βάζουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κύμινο σε σκόνη, τη μπίρα, το ελαιόλαδο, το κόλιανδρο.
  2. Βάζουμε στη μαρινάδα τις φέτες κρέατος, τις τρίβουμε με τα δάχτυλά μας και από τις δύο μεριές και τις απλώνουμε σε μονή στρώση.
  3. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές.
  4. Την επομένη βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το ψήνουμε σε δυνατή θράκα για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά (και το πολύ 5 λεπτά αν θέλουμε το κρέας καλοψημένο).
  5. Αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και σερβίρουμε το Carne asada.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/kreas-sti-schara-carne-asada-apo-tin-kolomvia/147286/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...