Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ιερά Αγρυπνία στον Άγιο Νείλο Πειραιώς


Το βράδυ της Τετάρτης 12ης Οκτωβρίου θα τελεσθεί στην ενορία μας κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία, με εσπερινό μετ' αρτοκλασίας, όρθρο και Θεία Λειτουργία, από 20.30 έως 00.30, επί τη ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Μελετίου του Πηγά, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.


Ποιός ήταν ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς;
Στους περισσότερους από εμάς είναι άγνωστος ο βίος, οι αγώνες του υπέρ της Ορθοδοξίας και του σκλαβωμένου Γένους, η προσφορά του στην παιδεία και τα γράμματα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Το συνολικό έργο του και η προσφορά του, τον καθιστά επάξια ως ένα από τους Μεγάλους Διδασκάλους του Γένους, στα μαύρα χρόνια της δουλείας. Η θεολογική του προσφορά στους αγώνες εναντίον εκείνων, οι οποίοι επιθυμούσαν την πνευματική υποταγή του Γένους στην Δύση και τις αιρέσεις της, τον καθιστούν εφάμιλλο των παλαιών Πατέρων, του Μεγάλου Φωτίου, του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Δίπλα του, μαθήτευσε πλήθος λογίων και διδασκάλων του Γένους των Ορθοδόξων με ονομαστότερο όλων, των Ιερομάρτυρα Κύριλλο Λούκαρη. Παρά τα προσόντα και την ευφυΐα του, προτίμησε να μείνει δίπλα στον φτωχό και ταπεινωμένο Έλληνα ραγιά παρά να φύγει είτε για την Ευρώπη, είτε για τις Υπερβόρειες χώρες της Ρωσίας, για τις οποίες είχε λάβει πρόσκληση από τον ίδιο τον Τσάρο.

Με το παρόν μήνυμα σας επισυνάπτουμε δύο μηνύματα του Αγίου κατάλληλα διαμορφωμένα από τα στελέχη της ενορίας μας.

Ευχόμαστε ο Άγιος να σας στηρίζει στον αγώνα σας και να μας στερεώνει στα χρόνια πλάνης και συγκρητισμού που ζούμε να είμαστε στερεοί στην Ορθοδοξία μας !

εκ του Ιερού Ναού



Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...