Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Αν ξέραμε τι έχει ετοιμάσει ο Θεός για μας...

«Μην κάθεσαι και μετράς σε ποσότητα και ποιότητα τις αμαρτίες σου. Και μία να έχεις, σε κολάζει και χίλιες να έχεις σε ταρταρώνουν. Και η μία αμαρτία έχει ανάγκη μετανοίας και εξομολογήσεως και οι χίλιες. Ο Θεός με την ίδια ευκολία συγχωρεί την μία αμαρτία, όσο και τις χίλιες. Όπως ένας ωκεανός, αν του αδειάσεις μια χούφτα κάρβουνα, ευχαρίστως τα σβήνει, έτσι με την ίδια ευκολία σβήνει, αν του αδειάσεις μια καραβιά κάρβουνα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αμαρτίες του ανθρώπου. Το λέω αυτό, διότι πολλοί άνθρωποι, λένε πολλές φορές:
- Εγώ είμαι πολύ αμαρτωλός! Δεν συγχωριέμαι γι΄αυτά που έχω κάνει!»
Δημητρίου Παναγοπούλου-Ιεροκήρυκα

Θέλω πραγματικά να ζήσω, θέλω η ζωή μας να είναι άγια, υψηλή και πανηγυρική, σαν το θόλο του ουρανού. Θα ζήσω! Ο ήλιος δεν ανατέλλει δύο φορές την ημέρα και η ζωή δεν δίνεται δύο φορές - αρπάξτε τα υπολείμματα της ζωής σας και σώστε τα.
A.P. Τσέχωφ


«Είσαι ωραία, λένε οι ουράνιες δυνάμεις, σαν το φεγγάρι, κι όλα τα Χερουβείμ εκπλήσσονται και τα Σεραφείμ Σε δοξάζουν, Εσένα που δεν ανέβηκες μονάχα ως τον ουρανό, σαν τον προφήτη Ηλία, ούτε μονάχα μέχρι τον τρίτο ουρανό, σαν τον απόστολο Παύλο, αλλά έφτασες μέχρις αυτόν τον θρόνο του Υιού Σου και στέκεις κοντά Του με πολλή κι ανείπωτη παρρησία!»
Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός

Η πνευματική ζωή είναι σκληρή δουλειά, ατελείωτη δουλειά για όλη τη ζωή. Και σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν νίκες και ήττες. Αλλά ας επικρατήσουμε όλοι για το όνομα του Ιησού. Και αλίμονο σε έναν άνθρωπο όταν, με την υποκίνηση του εχθρού, ξαφνικά θεωρεί τον εαυτό του απόλυτα ασφαλή και ικανοποιημένο.
Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Krestyankin

Ο πειρασμός είναι προσωρινός, αλλά η ανταμοιβή είναι αιώνια.
Ιερομόναχος Ιλαρίωνας (1770-1841)

Όπως ο άρρωστος φαίνεται από την επιδερμίδα, έτσι και αυτός που έχει πάθος καταγγέλλεται από τη θλίψη.
Αγιος Σεραφείμ του Σαρώφ

Όπως ο καπνός διώχνει τις μέλισσες από μια κυψέλη, έτσι και οι σαρκικές υπερβολές διώχνουν τα πνευματικά χαρίσματα και την τελειότητα του νου.
Αρχιμανδρίτης Πάβελ Γκρούζντεφ

Γερόντισσα Μακρίνα: Αν ξέραμε τι έχει ετοιμάσει ο Θεός για μας στην Ανω Ιερουσαλήμ, γονατισμένοι θα ικετεύαμε τον Θεό να πάμε εκεί το γρηγορότερο. Δεν θα κοιτάζαμε κανένα επίγειο πράγμα. Γι' αυτό οι Πατέρες και πολλοι άρχοντες, μεγιστάνες, βασιλόπουλα, άφηναν όλα τα του κόσμου και ασκήτευαν μέσα στις κουφάλες των δένδρων, στα όρη, στα σπήλαια και στις οπές της γής. Γιατί; Γιατί αισθάνθηκαν αυτό το μεγαλείο μέσα στην ψυχή τους, την μεγάλη ευσπλαγχνία του Θεού, και τα εγκατέλειψαν όλα.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...