Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

Σκληρή επιστολή του Μητροπολίτη Κερκύρας κατά του πρώην Θηβών

Μητροπολίτης Κερκύρας: Λυπηρό να διατάζει την Εκκλησία ο προϊστάμενος Θρησκευτικής Διοίκησης

σχόλιο Γ.Θ : Αν συγκεντρώναμε όλα τα λεγόμενα και τις πράξεις των τελευταίων ετών του Ιερωνύμου, του Ναυπάκτου, του Αλεξανδρουπόλεως και του Αργολίδος και ρωτάγαμε το πλήρωμα της Εκκλησίας σε μία δημόσια διαβούλευση, το πως τα βλέπει όλα αυτά, τι πιστεύετε ότι θα έλεγαν οι αδελφοί μας;
Όλοι ξέρουμε. Ακόμα και οι προαναφερθέντες δεσποτάδες. Να μου πεις, τους νοιάζει; 


Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Ιερωνύμου και μητροπολίτη Κερκύρας που άρχισε την περίοδο της καραντίνας με αφορμή τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Ο σεβασμιότατος εμμένει στη θέση του ότι υπάρχει ζήτημα κατάλυσης του συνοδικού συστήματος κατά το διάστημα αυτό, ενώ ζήτησε και πάλι έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να δοθούν οι όποιες διευκρινίσεις και να φύγουν τα γκρίζα σύννεφα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα dimokratianews.gr.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στη ΔΙΣ και σε όλους τους μητροπολίτες στην οποία θέτει όλες τις παρατηρήσεις του και τα παράπονά του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο έγγραφο της ΔΙΣ, στο οποίο εκφράζεται η θλίψη της για τις αρχικές δηλώσεις του μητροπολίτη περί κατάλυσης του συνοδικού συστήματος.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις του αυτές ήταν σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και όχι προς τον Αρχιεπίσκοπο, τον μητροπολίτη Ναυπάκτου ή τη Σύνοδο και αφορούσαν την απαγόρευση της υπουργού να γίνει η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, λιτανεία την οποία σεβάστηκαν ακόμη και οι Γερμανοί κατακτητές.

«Δεν είδα να δείξατε ανάλογη λύπη, μακαριότατε, όχι δι’ εμέ, αλλά διά την ασέβειαν προς τον άγιο Σπυρίδωνα» αναφέρει ο Μητροπολίτης Νεκτάριος και κάνει γνωστή τη σημασία της εορτής, της λιτανείας και της παρουσίας του αγίου για τη ζωή και την ιστορία του τόπου. Ο σεβασμιότατος έκανε σαφές ότι όλο αυτό υποκινήθηκε από συγκεκριμένο επίσκοπο, ενώ θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να είχε καλέσει τον ίδιο και να του ζητήσει εξηγήσεις, και όχι να δείξει περιφρόνηση στην ισότητα και στο δικαίωμα γνώμης όλων των μητροπολιτών.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας είχε ζητήσει, άλλωστε, από τη Σύνοδο αντίγραφο των πρακτικών της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό με την αιτιολογία ότι δεν τον αφορούν. Ο ίδιος, ωστόσο, ζητά εκ νέου τόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου 2020 όσο και της 30ής Απριλίου, ιδίως όσα αφορούν τελικά το όνομά του.

«Το να οχυρώνεσθε πίσω από μία τροποποίηση κανονισμού, το πνεύμα της οποίας έχει να κάνει με την προστασία του απορρήτου των συνεδριάσεων της ΔΙΣ από τρίτα πρόσωπα και πάντως όχι από αρχιερείς μέλη της Ιεραρχίας, για τους οποίους στις συνεδριάσεις γίνεται λόγος, δεν δείχνει κατά τη γνώμη μου και απόλυτο σεβασμό στο συνοδικό μας σύστημα» επισημαίνει ο κ. Νεκτάριος.

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε ακόμη και στη σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αρχικά επιτρεπόταν να είναι ανοιχτοί οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για την προσέλευση πιστών και μετά τον δημοσιογραφικό θόρυβο έσπευσε ο εκπρόσωπος Τύπου μητροπολίτης Ναυπάκτου να διευκρινίσει ότι το μέτρο αυτό είναι καθαρά περιοριστικό. Ο κ. Νεκτάριος δηλώνει ότι αυτό βέβαια δεν ήταν το πνεύμα της απόφασης της ΔΙΣ και αποδεικνύεται από εγκύκλια σημειώματα μητροπολιτών που καλούν τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς για προσκύνηση και προσευχή, ενώ τονίζει με αγανάκτηση ότι η αλλαγή αυτή ήρθε με έγγραφο υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του υπουργείου Παιδείας κ. Πιτταδάκη και όχι τον γ. γ. Θρησκευμάτων ή την υπουργό. Θεωρεί δε λυπηρό να διατάζει την Εκκλησία ο προϊστάμενος Θρησκευτικής Διοίκησης.

πηγή

4 σχόλια:

 1. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΥΠΑΚΟΥΣΑΝ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΣΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΟΥΝ .ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ .ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ , ΣΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΝΤΟΛΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΚΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΟΥΜΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΘΡΗΣΕΙΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΚΟΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ???? ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΤΟΜΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΙΟΝ ΛΟΓΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ούτε σύνοδος υπάρχει, ούτε συνοδικότητα, ούτε επίσκοποι, ούτε λογική, ούτε Ιεροί Κανόνες, ούτε πιστοί, ούτε τίποτα.
  Ο Ιερώνυμος πήρε Εκκλησία από τον Χριστόδουλο και θα παραδώσει ερείπια.
  Ο ολετήρας της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΜΑΖΩΞΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΕΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...