Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πατούν το «κουμπί παύσης» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου


  Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πατούν το «κουμπί παύσης» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου  
Michael Cook, εκδότης του BioEdge

σχόλιο ID-on't: Βλέπετε πόσο "μονόπλευρη" και "κοντόφθαλμη" είναι η "πολιτική ορθότητα";
Όταν φωνάζουμε εμείς για την ιδιωτικότητα, τα δικαιώματα, ΟΛΩΝ των προσώπων (λευκών, μαύρων κοκ) που παραβιάζονται η δύνανται να παραβιαστούν με την τεχνολογία της "αναγνώρισης προσώπου" (facial recognition) δεν ακούει κανείς. Μόλις όμως προκύψει θέμα "πολιτικής ορθότητας" με τα δικαιώματα ΜΕΡΟΥΣ των προσώπων, όλοι κάθονται ....σούζα!!!
Μπορεί να προχωρήσει έτσι η κοινωνία; Τα δίκαια αιτήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την "κατακλυσμιαία" εξέλιξη της τεχνολογίας, θα εισακούονται μόνο μετά από "ατυχήματα"; Δεν θα πρέπει αυτά τα δικαιώματα να βρίσκονται στον πυρήνα της τεχνολογίας και οι οποίες αποφάσεις για "τεχνολογική πρόοδο" να λαμβάνονται μόνο εάν αυτά τα δικαιώματα εξασφαλίζονται πλήρως (κι όχι μερικώς;).

_____________________
Η Microsoft, η IBM, η Google και η Amazon χτύπησαν όλοι το κουμπί «διακοπής» ή «παύσης» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, λόγω φόβων προκατάληψης από μέρους των εγχρώμων.
Η IBM δεν θα προσφέρει πλέον αυτή την τεχνολογία. «Η IBM αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα επιτρέψει τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που προσφέρεται από άλλους προμηθευτές για μαζική παρακολούθηση, δημιουργία φυλετικού προφίλ, παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ή για οποιονδήποτε σκοπό που δεν είναι συνεπής με τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Arvind Krishna σε επιστολή προς το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα.
Παρομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Brad Smith είπε ότι η εταιρεία του "δεν θα πουλήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε αστυνομικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι να θεσπίσουμε εθνικό νόμο θεμελιωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα διέπει αυτή τη τεχνολογία".
Ο Timnit Gebru, ένας από τους ηγέτες της ομάδας ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης της Google, δήλωσε στους New York Times: «Θα πρέπει να απαγορευτεί αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω για το μέλλον.»
Και η Amazon, η οποία συνήθως αντιδρά αργά στην κριτική, εφαρμόζει «μορατόριουμ ενός έτους για την αστυνομική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της Amazon». Πρόσθεσε ότι, «ελπίζουμε αυτό το μορατόριουμ ενός έτους να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τους κατάλληλους κανόνες και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν μας ζητηθεί».
Όμως, η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων «Fight for the Future» (αγωνίσου για το μέλλον) παραπονέθηκε ότι αυτές οι διαφωνίες είναι «κόλπο δημοσίων σχέσεων». Υποστηρίζει ότι «η πραγματικότητα είναι, πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι πολύ επικίνδυνη για να χρησιμοποιείται. Aποτελεί, όπως και τα πυρηνικά ή βιολογικά όπλα, τόσο βαθιά απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας, που θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς.
Οι νομοθέτες πρέπει να σταματήσουν να προσφεύγουν στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τις διεφθαρμένες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να κάνουν τη δουλειά τους. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει αμέσως για να απαγορεύσει την αναγνώριση προσώπου για όλους τους σκοπούς της παρακολούθησης.»
Εν τω μεταξύ, ο Ronald Bailey επισημαίνει σε ένα άρθρο στο Reason, ότι μια άλλη εταιρεία, η Clearview AI, προχωρεί ακάθεκτη με την τεχνολογία της: «Εγκαταλείπει όλους τους ιδιώτες και θα πουλήσει τις υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου μόνο σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η Clearview AI δημιούργησε μια εφαρμογή που επιτρέπει στην αστυνομία να αντιστοιχίσει φωτογραφίες στη βάση δεδομένων της με πάνω από 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από εκατομμύρια δημόσιους ιστότοπους όπως το Facebook, το YouTube, το Twitter, το Instagram και το Venmo.»
Ο Μπέιλι αναφέρει ακαδημαϊκούς που είναι τρομοκρατημένοι με αυτή την εξέλιξη. "Η αναγνώριση προσώπου είναι το τέλειο εργαλείο για καταπίεση", προειδοποιεί ο Woodrow Hartzog, καθηγητής Νομικής και Επιστήμης Υπολογιστών στο Northeastern University, και ο Evan Selinger, φιλόσοφος στο Rochester Institute of Technology. Είναι "ο πιο μοναδικά επικίνδυνος μηχανισμός παρακολούθησης που εφευρέθηκε ποτέ."

Πηγή: bioedge.org &https://id-ont.org/articles/privacy/oi-megales-texnologikes-etaireies-patoyn-to-koumpi-paysis-stin-texnologia-anagnorisis-prosopou

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...