Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Η πυραυλική επίθεση στις Σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές τερμάτισε τον πόλεμο στην Υεμένη


Νέα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και πύραυλοι παρουσιάστηκαν σε έκθεση τον Ιούλιο του 2019 από τις συμμαχικές δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης.

Moon of Alabama - Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert
Σήμερα η Σαουδική Αραβία έχασε τελικά τον πόλεμο στην Υεμένη. Δεν μπόρεσε να αμυνθεί έναντι των νέων οπλικών συστημάτων που απέκτησαν οι Χούτι στην Υεμένη. Αυτά τα όπλα απειλούν τη οικονομία των Σαουδαράβων. Αυτή ήταν η αποφασιστική επίθεση: Τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που απογείωσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης επιτέθηκαν σε μια μεγάλη εγκατάσταση άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθιά μέσα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, προκαλώντας αυτό που το βασίλειο χαρακτήρισε ως "περιορισμένη πυρκαγιά" στη δεύτερη τέτοια πρόσφατη επίθεση εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας του.

Η Σαουδική επιβεβαίωση της επίθεσης ήρθε λίγες ώρες μετά την έκδοση μιας βιντεοδήλωσης από τον Yahia Sarie, στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούτι, με την οποία ισχυρίζονταν ότι οι αντάρτες στην "μεγαλύτερη"μέχρι σήμερα επιχείρηση τους εκτόξευσαν 10 ντρονς με βόμβες που στόχευαν τις πετρελαιοπηγές . Απείλησε μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες επιθέσεις.

Η σημερινή επίθεση είναι μια κίνηση ματ εναντίον των Σαουδάραβων. Η Shaybah απέχει περίπου 1.200 χιλιόμετρα (750 μίλια) από την περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι. Υπάρχουν πολύ σημαντικότεροι οικονομικοί στόχοι μέσα σαυτο το βεληνεκές :

Η απόσταση των πετρελαιοπηγών απο τα εδάφη των ανταρτών στην Υεμένη δείχνει το βεληνεκές των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των Χούτι. Ερευνητές του ΟΗΕ ανάφεραν ότι το νέο UAV-X drone των Χούτι, που ανακάλυψαν τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια του πολέμου του συνασπισμού υπό τη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, πιθανότατα να έχει βεληνεκές έως 1.500 χιλιόμετρα (930 μίλια). Αυτό βαζει τις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας, ένα υπο κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στα Εμιράτα και το πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι εντός της εμβέλειας του.

Σε αντίθεση με τα εξελιγμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν δορυφόρους για να επιτρέπουν στους πιλότους να τα κυβερνούν εξ αποστάσεως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα των Χούτι είναι πιθανό να είναι προγραμματισμένα για να χτυπούν ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος και να μην μπορούν να ανιχνευτούν μεσω ραδιοσυχνοτήτων . Οι Χούτι χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ραντάρ, για να επιτεθούν σε σαουδαραβικές συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, καθώς και σε άλλα εχθρικά στρατεύματα.

Η επίθεση αποδεικνύει σαφώς ότι τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία των Σαουδαράβων απειλούνται άμεσα. Αυτή η οικονομική απειλή έρχεται να προστεθεί σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα επτά τοις εκατό που προβλέπει το ΔΝΤ για τη Σαουδική Αραβία. Περαιτέρω σαουδαραβικοι βομβαρδισμοί κατά των Χούτι θα έχουν πολύ σημαντικό πρόσθετο κόστος που θα μπορούσε ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του σαουδαραβικού κράτους. Οι Χούτι έχουν πιάσει στην κυριολεξία τον πρίγκηπα Mohammad bin Salman από τα χαμνά .

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν οι Χούτι είναι αντίγραφα ιρανικών σχεδίων που συναρμολογήθηκαν στην Υεμένη με τη βοήθεια ειδικών της Χιζμπολάχ από το Λίβανο. Πριν από τέσσερις ημέρες, αντιπροσωπεία των Χούτι επισκέφθηκε το Ιράν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι οι Χούτι έχουν την υποστήριξη του Ιράν:

"Δηλώνω τη στήριξή μου στην αντίσταση των πιστών ανδρών και γυναικών της Υεμένης... Άνθρωποι της Υεμένης... θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή κυβέρνηση", ανέφερε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση σε συνάντηση με τον επισκεπτόμενο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του κινήματος Χούτι Μοχάμεντ Αμπντούλ-Σαλάμ.,.Ο Χαμενεΐ ο οποίος πραγματοποίησε συνομιλίες για πρώτη φορά στην Τεχεράνη με ανώτερο εκπρόσωπο των Χούτι, έκανε έκλυση για "ισχυρή αντίσταση εναντίον των Σαουδαραβικών συνωμοσιών που εχουν στόχο την διαίρεση της Υεμένης", αναφέρει το το ημι-κρατικο πρακτορείο ειδήσεων Fars .
"Πρέπει να ενθαρρυνθεί μια ενοποιημένη και συνεκτική Υεμένη με κυρίαρχη εδαφική ακεραιότητα. Δεδομένης της θρησκευτικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας της Υεμένης, η προστασία της ακεραιότητας της Υεμένης απαιτεί εθνικό διάλογο", ανέφερε, η τηλεόραση.

Η επίσκεψη στην Τεχεράνη απέδειξε ότι οι Χούτι δεν είναι πλέον ένα άγνωστο, απομονωμένο κίνημα:

Αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και το κίνημα Houthi Ansarullah της Υεμένης, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πολιτική επίλυση του παρατεταμένου πολέμου στην αραβική χερσόνησο.

Οι αντιπρόσωποι στη συνάντηση εξήγησαν τις απόψεις των κυβερνήσεων τους σχετικά με τις εξελίξεις στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εξελίξεων και των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, καθώς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.
...
Οι εκπρόσωποι τόνισαν την ανάγκη για άμεσο τερματισμό του πολέμου και χαρακτήρισαν τα πολιτικά μέσα ως την τελική λύση στην κρίση.


  Ο πόλεμος στην Υεμένη που ξεκίνησε o Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) τον Μάρτιο του 2015 αποδείχθηκε απρόσφορος για νίκη . Τώρα είναι σίγουρα χαμένος. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν τους Σαουδάραβες. Δεν υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για να προστατευθεί επαρκώς η Σαουδική Αραβία από τέτοιες επιθέσεις. Η φτωχή Υεμένη νίκησε την πλούσια Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει σε πολιτικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το αίτημα των Υεμένιων για αποζημίωση θα συνοδεύεται απο ποταμό δακρύων . Οι Σαουδάραβες δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να υποκύψουν στις απαιτήσεις των Χούτι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν έξυπνα και αποσύρθηκαν από την Υεμένη τους τελευταίους μήνες. Στόχος του πολέμου ήταν να αποκτήσουν τον έλεγχο του λιμένα του Άντεν. Η συμμαχία τους με τους αποσχιστές της νότιας Υεμένης, που τώρα ελέγχουν την πόλη, το εγγυάται. Για πόσο καιρό όμως θα μπορούν να το κρατήσουν καθώς ο Χαμενεΐ απορρίπτει την διαίρεση της Υεμένης μένει να φανεί.

Η σημερινή επίθεση έχει μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση απ αυτήν του του τέλους του πολέμου στην Υεμένη. Το γεγονός ότι το Ιράν παρείχε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα με εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων στους συμμάχους του στην Υεμένη σημαίνει ότι οι σύμμαχοί του στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ έχουν πρόσβαση σε παρόμοια μέσα.

Το Ισραήλ και η Τουρκία θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Οι αμερικανικές βάσεις κατά μήκος του περσικού κόλπου και στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να προσέχουν. Το Ιράν δεν έχει μόνο βαλλιστικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε αυτές τις βάσεις, αλλά και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εναντίον των οποίων τα συστήματα πυραυλικής και αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ είναι λίγο πολύ άχρηστα.

Μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αγόρασαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir S-1 πανω σε σασί των γερμανικών φορτηγών MAN (!), έχουν κάποιες δυνατότητες να ρίξουν αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα. Το Πεντάγωνο πιθανότατα θα ήθελε να αγοράσει μερικά από αυτά.


bigger
Ήταν η χρήση κρυφών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των Η.Π.Α. κατά του Ιράν , που του έδωσε την ευκαιρία να καταρρίψει ένα , να το αναλύσει και στην συνέχεια να το κλωνοποιήσει. Το εκτενές πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν ήταν εγχώριας παραγωγής και αρκετά παλιό, αλλά επωφελήθηκε από την τεχνολογία που οι ΗΠΑ παρείχαν ακούσια.

Όλοι οι πόλεμοι που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, κατά του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), του Λιβάνου (2006), της Συρίας (2011), του Ιράκ (2014) και της Υεμένης (2015) κατέληξαν στο το να κάνουν το Ιράν και τους συμμάχους του πιο δυνατούς.

Υπάρχει ένα δίδαγμα που πρέπει να αποκομίσουμε από αυτό. Αλλά είναι αμφίβολο ότι οι εξωγήινοι στην Ουάσινγκτον έχουν την ικανότητα να το καταλάβουν.

Το Ιράν, ο Ανσαρτουλάχ και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προτρέπουν να τερματιστεί η κρίση στην Υεμένη


Εκπρόσωποι του Ιράν, του Κινήματος Ansarullah της Υεμένης και τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν τη σημασία του άμεσου τερματισμού του συνεχιζόμενου καταστροφικού πολέμου στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το Press TV, μια ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ανώτερο Βοηθό Ειδικών Πολιτικών Υποθέσεων ,του υπουργού Εξωτερικών Αλί Ασγκάρ Χατζί, εκπροσώπους του Ανσαρτουλάχ, υπό την ηγεσία του εκπροσώπου του Mohammad Abdul-Salam και πρέσβεις και επικεφαλής αποστολών των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, γνωστών ως ΕΕ Η/Ε4, πραγματοποίησε τριμερή συνεδρίαση στην Τεχεράνη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις απόψεις των χωρών τους σχετικά με την κατάσταση της ρημαγμένης από τον πόλεμο αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων. Εξέφρασαν την βαθιά λύπη τους για τη συνεχιζόμενη κρίσιμη κατάσταση στην Υεμένη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία και τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών και την καταστροφή των υποδομών της χώρας.

Οι αντιπροσωπείες τόνισαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη πρέπει να διευθετηθεί μόνο μέσω πολιτικών προσεγγίσεων και προέτρεψαν σε άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Υεμένης. Η Σαουδική Αραβία και αρκετοί περιφερειακοί σύμμαχοί της ξεκίνησαν ενα καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Υεμένης τον Μάρτιο του 2015, με στόχο να επαναφέρουν στην εξουσία την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Abd Rabbuh Mansur Hadi και να καταστείλουν το κίνημα της Ansarullah. Αρκετές δυτικές χώρες, οι "ΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ειδικότερα, κατηγορούνται επίσης ότι είναι συνένοχες στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, καθώς παρέχουν στο καθεστώς του Ριάντ προηγμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς επίσης υλικοτεχνική βοήθεια και βοήθεια στον τομεα των πληροφοριών.

Στο κλείσιμο των συνομιλιών τους, οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Υεμένης και της Ευρώπης ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στη σουηδική πρωτεύουσα της Στοκχόλμης το 2018 ως προοίμιο για την τελική διευθέτηση της κρίσης στην Υεμένη. Το Δεκέμβριο του 2018, εκπρόσωποι από την Ansarullah και την κυβέρνηση Hadi υπό την αιγίδα του Ριάντ κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στη Σουηδία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν στην απόσυρση των στρατευμάτων τους και την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στη παραθαλάσσια πόλη Χουνάιντα, δημιουργώντας μια σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια Υεμένιους.

parstoday
πηγή
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...