Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Fake news τα περί «ρωσικής εκκλησίας στα Κατεχόμενα» - Το Πατριαρχείο Μόσχας απαντά στα δημοσιεύματα

Λύσσαξαν οι ρωσοφοβικοί και τα τσιράκια του με νέα fake news για να χτυπήσουν την Ρωσία

Σε διάψευση δημοσιεύματος περί λειτουργίας φερόμενης «ρωσικής εκκλησίας στα Κατεχόμενα», που αναπαρήγαγαν πολλά ΜΜΕ, προχώρησε εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Περίεργη επικοινωνιακή εκστρατεία» χαρακτηρίζει εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημερινό δημοσίευμα κυπριακού ΜΜΕ που κάνει λόγο για λειτουργία «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
Τι γράφει ο «Φιλελεύθερος»

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε σημερινό δημοσίευμα γράφει περί φερόμενης λειτουργίας επονομαζόμενης «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φερόμενη «Εκκλησία» έχει εφημέριο τον Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο». Η «εκκλησία» φέρεται, επίσης, να τελεί «λειτουργίες» στον ναό του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη.

Βέβαια, ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως το κείμενό του δεν φιλοξενεί σχόλιο της επίσημης Ρωσικής Εκκλησίας, δίνοντας την εξής εξήγηση:

«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον π. Αλεξέι και τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν».
Πώς «πούλησαν» την είδηση τα ελληνικά ΜΜΕ

Η καυτή «είδηση», πάντως, «πούλησε» σαν ζεστό ψωμάκι, μιας και πολλά ήταν τα μέσα που αναπαρήγαγαν το επίμαχο δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Η ιστοσελίδα tovima.gr σε ανάρτηση με τίτλο «Πρόκληση και από Μόσχα: “Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου”, λειτουργεί στα κατεχόμενα» γράφει για «πρόκληση που έρχεται απευθείας από τη Μόσχα και απειλεί το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου».

Το ίδιο δημοσίευμα αναδημοσιεύεται και στο in.gr, με ανάρτηση που επικαλείται επίσης τον «Φιλελεύθερο» και κάνει λόγο για «προπαγάνδα υπέρ των Κατεχόμενων».

Στο ίδιο κλίμα και η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με το δημοσίευμα «Κύπρος: Ρωσική εκκλησιαστική “εισβολή” στα κατεχόμενα με προπαγάνδα υπέρ του ψευδοκράτους». To protothema.gr μιλά για «παράνομη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» που «λειτουργεί στην κατεχόμενη Κερύνεια χρησιμοποιώντας ναούς της Εκκλησίας της Κύπρου».

Ο ΣΚΑΪ με δημοσίευση στην ιστοσελίδα του skai.gr γράφει επίσης για «ένα σοβαρό ζήτημα», αναδημοσιεύει τις ίδιες πληροφορίες, σε ανάρτηση με τον τίτλο «”Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου” στα κατεχόμενα στην Κερύνεια».
Τι ισχύει

Πατριαρχείο Μόσχας: Περίεργη επικοινωνιακή εκστρατεία για «Ρωσική Εκκλησία» στα Κατεχόμενα

«Δεν έχω διαβάσει αυτές τις δημοσιεύσεις, αλλά τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ούτε καν κοντά στην αλήθεια. Η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να έχει εκπροσώπους ή παραρτήματα πουθενά ειδικά στην κανονική επικράτεια μιας άλλης τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας, στην προκειμένη περίπτωση στην επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Είναι λοιπόν μια περίεργη επικοινωνιακή εκστρατεία», υπογράμμισε στο Sputnik ο Αλεξάντερ Βόλκοφ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ρωσική Πρεσβεία της Κύπρου: Ο Αλεξέι Ιβανόφ δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Από την πλευρά της, η Alla Khanayeva, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο, σχολίασε σχετικά στο Sputnik:

«Η εκκλησία αυτή δεν είναι νόμιμη. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, είμαστε σε συνεχή επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο.

Όσον αφορά το άρθρο, τα δεδομένα που αναφέρει δεν είναι αληθή. Έχουμε επίσημη επιβεβαίωση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που λέει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ - για τον οποίο έγραψε ο Φιλελεύθερος και ισχυρίζεται ότι είναι ιερέας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό και μάλιστα ότι ηγείται της “ενορίας” στην Κερύνεια – δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

O κλήρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρείχε την επιβεβαίωση αυτή το καλοκαίρι στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι ενήμερη και το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει λάβει όλα τα μέτρα για να ενημερώσει (σ.σ. την Εκκλησία της Κύπρου) ότι πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την αυτοανακηρυχθείσα εκκλησία. Είμαστε σε επαφή με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας. Και εκείνος συνεργάζεται με την Εκκλησία της Κύπρου. Ο Αλεξέι Ιβανόφ δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο και στο κυπριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΚΥΠΕ, με τη δήλωση να δημοσιεύεται σε πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες της Κύπρου, όπως στο sigmalive.com.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Κύπρο αποστέλλονται για να τελούν λειτουργίες για ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στη Μητρόπολη Λεμεσού και στη Μητρόπολη Τριμυθούντος της Εκκλησίας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2019, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, στη λεγόμενη «νέα ουκρανική εκκλησία». Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2018 «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο από την οποία προέκυψε η «νέα εκκλησία» με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες που θα επηρρεάσουν εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται, τέλος, πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της «ενωτικής συνόδου» και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία χορήγησε ανεξαρτησία στην Ουκρανική Εκκλησία, λέγοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

https://sputniknews.gr/kosmos/201908194278058-fake-news-ekklisia-rosias-kupros-katexomena-patriarxeio-mosxas/ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...