Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Παγκόσμιες αντιδράσεις για την προληπτική δικαιοσύνη. Μέσω facebook το απόλυτο νεοταξικό σχέδιο

Λογισμικό εντοπισμού τρομοκρατικών... προθέσεων, αλλά και η τεχνολογική δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων από τις κάμερες στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλούν μαζικές αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.
Μετά τις επιθέσεις στο Ντέιτον, το Οχάιο και την τελευταία στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, να αναπτύξουν εργαλεία τα οποία θα επιτρέπουν τον εντοπισμό εκτελεστών πριν ακόμη αυτοί σπείρουν τον θάνατο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστοτόπου Recode, πλατφόρμες των social media όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube ερευνούν, εντοπίζουν και διαγράφουν περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό». Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να εντάξει αυτές τις εταιρείες με κάποιον τρόπο υπό τη σκέπη του υπουργείου Δικαιοσύνης, με σκοπό να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται «προληπτική δικαιοσύνη» για εγκλήματα που ακόμη δεν έχουν γίνει. Η πρόθεση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να γίνει εφικτή αν θα ήταν αποτελεσματική και τι αντίκτυπο θα είχε στις ελευθερίες των Αμερικανών και άλλων πολιτών.

Επίσης, παραμένει άγνωστο αν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θα εντοπίζουν τα ύποπτα «ίχνη» ενός εκτελεστή πριν αυτός προβεί σε ανοικτές και δημόσιες απειλές και στη συνέχεια ενημερώνουν τις αρχές ή θα το κάνουν ακόμη πιο νωρίς. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Recode, ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έγιναν.

Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής της οργάνωσης Electronic Frontier Foundation Technology Projects, Jeremy Gillula, «νομίζω ότι η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτοματοποιημένα εργαλεία ώστε να προβλεφθούν τέτοιου τύπου επιθέσεις είναι κακή ιδέα και θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματική. Η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας. Πρέπει να τα αντιμετωπίσεις ξεχωριστά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταγράφει το δημοσίευμα, το FBI εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός εργαλείο ειδοποιήσεις απειλών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Σάλος για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις κάμερες σε δημόσιους χώρους

Επιστολή προς την εταιρεία ανάπτυξης της συνοικίας του Κινγκς Κρος στο κέντρο του Λονδίνου απέστειλε ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν, επισημαίνοντας ότι η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων από την εταιρεία ενδέχεται να είναι παράνομη. Ο Καν θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του μία ημέρα μετά την παραδοχή από την εταιρεία διαχείρισης της περιοχής ότι αξιοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων «με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian. Στην επιστολή του, με αποδέκτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ρόμπερτ Έβανς, ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητεί διευκρινίσεις για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Οι ιδιοκτήτες του Κινγκς Κρος, συνοικίας που περιλαμβάνει τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό και εκείνον του γειτονικού Σεντ Πάνκρας, τα κτίρια γραφείων της Google και το κτιριακό συγκρότημα της σχολής καλών τεχνών Σεντ Μάρτινς, είναι οι πρώτοι που παραδέχονται ότι αξιοποιούν την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνολογία παρακολούθησης. Κάμερες που καταγράφουν τα πρόσωπα πολιτών σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, εμπορικά κέντρα, ποδοσφαιρικά γήπεδα και μουσικές συναυλίες, συλλέγονται από τις διωκτικές Αρχές και συγκρίνονται με πρόσωπα υπόπτων από βάσεις δεδομένων.

Η νομιμότητα της τεχνολογίας αυτής δεν είναι, όμως, ξεκάθαρη. Η αστυνομία της Ουαλίας αντιμετωπίζει, μάλιστα, αγωγή από την οργάνωση Liberty, εκ μέρους εργαζομένου ο οποίος θεωρεί ότι η καταγραφή του προσώπου του ήταν παράνομη, καθώς δεν είχε υποπέσει σε κάποιο αδίκημα.

Ο δήμος του Κάμντεν, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα του Κινγκς Κρος, ανέφερε ότι η χρήση καμερών ασφαλείας και λογισμικού αναγνώρισης προσώπων δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. «Το κοινό, όπως και ο δήμος μας, θέλει να είναι σίγουρο ότι οι κινήσεις του δεν καταγράφονται παράτυπα» ανέφερε ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Την περασμένη Δευτέρα, η βρετανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων ICO δήλωσε ότι εξετάζει την τεχνολογία παρακολούθησης στο Κινγκς Κρος για να αποφανθεί εάν η χρήση της είναι νομότυπη και αξιόπιστη. Επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα εξαιτίας των εγγενών προκαταλήψεων των δημιουργών της. Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό σφάλματος για γυναίκες με σκούρο δέρμα κυμαινόταν μεταξύ 21% και 35% στο λογισμικό τριών εταιρειών του χώρου. Το ποσοστό σφάλματος για λευκούς άνδρες δεν υπερέβαινε το 1%. Έχοντας βασιστεί στις ανησυχίες αυτές, ο δήμαρχος του Λονδίνου ανέφερε στην επιστολή του ότι οι δημόσιοι χώροι της πρωτεύουσας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους Λονδρέζους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικών ικανοτήτων, γένους, σεξουαλικής κατεύθυνσης, θρησκεύματος και κοινωνικής τάξης.

https://www.ethnos.gr/tehnologia/55718_pagkosmies-antidraseis-gia-tin-proliptiki-dikaiosyni-kai-ton-megalo-adelfo

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...