Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

H Ρωσία θα αναπτύξει πυραύλους ακριβείας στο Δυτικό Ατλαντικό

Οι πυραύλοι κρουζ Kalibr θα στοχεύουν τις περιοχές της Ουάσιγκτον, στην Ανατολική Ακτή
 

Η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας και ακριβείας στον δυτικό Ατλαντικό, σύμφωνα με τους αμερικανικούς αξιωματούχους της άμυνας, που θα επιτρέψουν στη Μόσχα να στοχεύσει τις πόλεις της Ουάσιγκτον και άλλων πόλεων της Ανατολικής Ακτής με συμβατικές ή πυρηνικές επιθέσεις.

Η Μόσχα προσθέτει επιθετικά βλήματα κρουζ Kalibr τόσο σε πολεμικά πλοία όσο και σε υποβρύχια πυραύλων, που η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στις περιπολίες του Ατλαντικού κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν κάποτε ρουτίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Οι νέες θαλάσσιες εγκαταστάσεις Kalibr αναμένονται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τις πληροφορίες των ρωσικών ναυτικών επιχειρήσεων.
Η εκδοχή επίθεσης του Kalibr, γνωστή ως SS-N-30A από το ΝΑΤΟ, είναι ένα σχετικά νέο όπλο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Μόσχα στις επιθέσεις στη Συρία που άρχισαν το 2015.
Η Ρωσία δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 ακτυπήματα πυραύλων Kalibr εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών και άλλων κυβερνητικών ανταρτών.
Το Γραφείο Ναυτικής Μυστικής Υπηρεσίας το 2015 δήλωσε ότι το Kalibr αναπτύσσεται στο νέο υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης της Σερβοβινισκικής κατηγορίας καθώς και στα παλαιότερα υποβρύχια και πολεμικά πλοία επιφανείας. Ένα σύνολο 32 καλιμπρ μπορεί να εκτοξευθεί από βλήματα πυραύλων στο νέο υποβρύχιο.
Οι καλιμπρ θα χρησιμοποιηθούν στα νέα ρουκέτα- υποβρύχια της Ρωσίας, καθώς και στα υποβρύχια επίθεσης.
Τα περισσότερα επιφανειακά πολεμικά πλοία της Ρωσίας και πολλά παράκτια πλοία εξοπλίζονται με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Το βλήμα θεωρείται πολύ θανατηφόρο επειδή πετάει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, απογοητεύοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης και επίθεσης του πυραύλου με αντιπυραυλικά συστήματα.
"Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την ικανότητα Kalibr σε όλες τις νέες κατασκευές σχεδιασμού πυρηνικών και μη πυρηνικών υποβρυχίων, κορβέτες, φρεγάτες και μεγάλα επιφανειακά πλοία", ανέφερε η ONI σε μια έκθεση, σημειώνοντας ότι ο πυραύλος δίνει ακόμη και σε μέτρια πλοία "σημαντική προσβλητική ικανότητα".
"Ο πολλαπλασιασμός αυτής της ικανότητας στο νέο ρωσικό ναυτικό αλλάζει βαθιά την ικανότητά του να αποτρέψει, να απειλήσει ή να καταστρέψει τους στόχους των αντιπάλων".
Ο πυραύλος έρχεται επίσης σε αντι-πλοίο και αντι-υποβρύχια παραλλαγές.
Σύμφωνα με την ONI, ο πύραυλος επίθεσης Kalibr έχει απόσταση μεταξύ 930 μιλίων και 1.550 μιλίων.
Αυτό το εύρος σημαίνει ότι ένα πλοίο ή υποβρύχιο οπλισμένο με Kalibrs που βρίσκεται 1.000 μίλια μακριά από την αμερικανική ακτή θα μπορούσε να στοχεύσει όλες τις αμερικανικές πόλεις που εκτείνεται από τη Βοστώνη στο Μαϊάμι και τόσο δυτικά όσο το Σικάγο.
Το Kalibr αποτελεί ανησυχία για τους αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της εγκατάστασής τους σε πλοία και υποβρύχια στη Μεσόγειο και σε περιοχές κοντά στην Ευρώπη. Ο πυραύλος έχει συγκριθεί με τον πυραύλο κρουζ Tomahawk του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Curtis Scaparrotti, διοικητής του ΝΑΤΟ και διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, δήλωσε στο Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη ότι ανησυχεί για το Kalibr που ξεκίνησε από υποβρύχιο.
"Το επίπεδο δραστηριότητας των θαλάσσιων δυνάμεών τους βρίσκεται στην Ευρώπη", δήλωσε ο Σκαπαρόττι για την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Σώματος, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες δεν ήταν φυσιολογικές.

"Τα περισσότερα από τα πλοία τους έχουν τώρα ένα σύστημα Kalibr πάνω τους", είπε. "Είναι συμβατικό και μπορεί να είναι πυρηνικό, αν το επιλέξουν. Είναι ένα πολύ καλό σύστημα, παρέχει φάσεις και ακρίβεια και, φυσικά, όπου και αν έχουν ένα πλοίο, είτε είναι υποθαλάσσιο είτε στην επιφάνεια, πολλά από αυτά τα πλοία τους έχουν τώρα το σύστημα Kalibr πάνω τους ".
Ο Scaparrotti δήλωσε ότι οι Ρώσοι κάνουν "ταχεία πρόοδο" στην ανάπτυξη του νέου υποβρυχίου Severodvinsk πυρηνικής επίθεσης, πιο ικανών υποβρυχίων Kilo και πυραύλων κρουζ Kalibr.

Ο αντιπρόεδρος James Foggo ΙΙΙ, διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, περιέγραψε το Kalibr ως πυραύλο "Με ενδιαφέρει πολύ".
"Είναι ένα ικανό σύστημα όπλων και από όπου οι Ρώσοι λειτουργούν, είναι ικανό να στοχεύει οποιοδήποτε κεφάλαιο στην Ευρώπη", είπε. "Νομίζω ότι θα το κάνουν αυτό; Όχι, δεν το πιστεύω, γιατί πιστεύω ότι η Συμμαχία του ΝΑΤΟ λειτουργεί από μια θέση δύναμης".

Ο Foggo είπε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη θέση των ρωσικών υποβρυχίων στο ευρωπαϊκό θέατρο.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης του Πενταγώνου αν μπορούν να ανιχνευθούν όλα τα ρωσικά υποβρύχια από όπου και πλέουν, ο Foggo δήλωσε: "Λοιπόν, προτιμώ να μην σχολιάσω τις λεπτομέρειες των τακτικών και τα επιχειρησιακά θέματα, αλλά μπορώ να σας πω ότι έχουμε ένα ακουστικό πλεονέκτημα και εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Τα σκάφη μας είναι τα καλύτερα στον κόσμο ».

Επίσης, προειδοποίησε πέρυσι για την αυξανόμενη απειλή των δυνατοτήτων υποθαλάσσιου πολέμου της Ρωσίας.
"Η Ρωσία έχει ανανεώσει τις δυνατότητές της στον Βόρειο Ατλαντικό και την Αρκτική σε μέρη που δεν έχουν δει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για παράδειγμα, οι ρωσικές δυνάμεις πρόσφατα επανέκτησαν επτά για τις βάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στον Αρκτικό Κύκλο", δήλωσε ο Foggo.

"Η βελτιωμένη ικανότητα της Ρωσίας να προβάλει την εξουσία σε αυτήν την [ευρωπαϊκή] περιοχή και αυτές οι στρατηγικές διαδρομές από την Αρκτική στον Βόρειο Ατλαντικό και το χάσμα [Γροιλανδία, Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο] είναι κάτι που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή . "
Τα ρωσικά υποβρύχια, δήλωσε ο Foggo, "σήμερα είναι ίσως μερικά από τα πιο σιωπηλά και θανατηφόρα στον κόσμο, με εξαίρεση το δικό μας".
Οι πυραύλοι Kalibr που αναπτύχθηκαν σε διάφορες πλατφόρμες εκτόξευσης "έχουν δείξει την ικανότητα να προσεγγίσουν σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης από οποιοδήποτε από τα νερά που περιβάλλουν την Ευρώπη".

"Γνωρίζουμε ότι τα ρωσικά υποβρύχια βρίσκονται στον Ατλαντικό, δοκιμάζοντας τις άμυνές μας, επιβεβαιώνοντας την διοίκηση των θαλασσών και την προετοιμασία ενός πολύ περίπλοκου υποβρύχιου πολεμικού χώρου για να τους δώσουμε ένα πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση", δήλωσε ο Foggo στις 4 Οκτωβρίου. "Και πρέπει να τους αρνηθούμε αυτό το πλεονέκτημα."
Ένας εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού δεν είχε κανένα σχόλιο και ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης, που ήταν υπεύθυνος για την υπεράσπιση της πατρίδας των ΗΠΑ, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Ο Mark Schneider, πρώην πυρηνικός αναλυτής του Πενταγώνου, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δήλωσαν ότι το Kalibr θα είναι ένα σημαντικό σύστημα όπλων για το ρωσικό ναυτικό και θα είναι διπλής ικανότητας εξοπλισμένο με συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.
"Οι Ρώσοι λένε ότι η έκδοση μεγάλου βεληνεκούς του Kalibr είναι πυρηνικός πυραύλος ικανός να φτάσει στα 2.000 ή 2.500 χιλιόμετρα [1.242 μίλια ή 1.553 μίλια]", δήλωσε ο Schneider.

Οι ρωσικές κρατικές εκθέσεις για τα ΜΜΕ έχουν εντοπίσει το νέο υποβρύχιο της κατηγορίας Severodvinsk με τον πυραύλο Kalibr ως μέρος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων, πρόσθεσε.
"Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των ΗΠΑ", δήλωσε ο Schneider. "Το εύρος του είναι συγκρίσιμο με τους πρώιμους πυραύλους Polaris, οι οποίοι ήταν το στρατηγικό αποτρεπτικό μας μέσο στη δεκαετία του 1960". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...