Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ο στυλίτης γεωργιανός μοναχός π.Μάξιμ


Ένας μοναχός της ορθόδοξης εκκλησιάς της Γεωργίας έγινε αναχωρητής στην κορυφή ενός μεγάλου και υψηλού βράχου σαν στήλη στην περιοχή Imereti περιφέρεια κεντρικής Γεωργίας.

 
 
Στη παγανιστική εποχή ο πανύψηλος πυλώνας Katskhi , που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των ορυχείων Chiatura, θεωρήθηκε ότι εκπροσωπεί μια τοπική θεότητα της γονιμότητας.Με την άφιξη του χριστιανισμού στη Γεωργία τον 4ο αιώνα, άρχισε να αντιπροσωπεύει τον αναχωρητισμό και την μόνωση.
Μια εκκλησία χτίστηκε αρχικά στην κορυφή του βράχου μεταξύ του 6ου και 8ου αιώνα - κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς ή γιατί. 


 
Οι Στυλίτες, παλαιοί χριστιανοί ασκητές με προσευχές και νηστείες ασκήτευαν στην κορυφή των πυλώνων, έως ότου κάποια στιγμή στον 15ο αιώνα, η Γεωργία χτυπήθηκε από εσωτερική αναταραχή και εισβολές από την οθωμανική Τουρκία.

 
Ο Πατέρας Maxim, 55 χρονών σήμερα από την ιδία περιοχή λέει ότι ονειρεύονταν να ζήσει στην κορυφή του πυλώνα, όπως οι Στυλίτες, από τότε που ήταν νέος.
«Όταν οι φίλοι μου και εγώ ερχόμασταν εδώ πάντα ζήλευα τους μοναχούς που ζούσαν εδώ καθώς κοίταγα τον βράχο- πυλώνα. Το 1993, ο Πατέρας Maxim πήρε μοναστικούς όρκους, και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να μετακινηθεί στο Katskhi.
Μετά πέρασε ένα χειμώνα σε μια σπηλιά κάτω από μια στήλη- βράχο, έλαβε χρήματα από ένα "φίλο από την Τιφλίδα" να οικοδομήσει μια νέα εκκλησία στην κορυφή του βράχου. Το Πατριαρχείου Γεωργίας, ή περιφερειακή διοίκησης, φέρεται ότι χορήγησε στο Πατέρα Maxim άδεια για τη δημιουργία της τοποθεσίας.


Μέσα στη συνεχιζόμενη θρησκευτική αναγέννηση στη Γεωργία, η αποστολή του πατέρα για το χτίσιμο της εκκλησιάς βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται τώρα στο Katskhi να δωρίσουν χρήματα ή υλικά για την κατασκευή της εκκλησίας - μια γενναιοδωρία που καθιστά το συνολικό κόστος του έργου δύσκολο να εκτιμηθεί, ισχυρίζεται ο ίδιος ο μοναχός..
Πολλοι ντόπιοι χωρικοί, επίσης, εθελοντικά δούλεψαν . Μια σκάλα σιδερένια φτάνει στην κορυφή.Οικοδόμοι κάνουν χρήση σχοινιών για την άρση βαρέων οικοδομικών υλικών από το έδαφος.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώτου Στυλίτη, Συμεών, ο πατήρ Μαξίμ δεν επιτρέπει τις γυναίκες στην περιοχή – Υπάρχει το άβατο για τις γυναίκες.


 
Ο Πατέρας Maxim ελπίζει να εξασφαλίσει μια ευλογία από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β που θα του επιτρέψει σαν μοναχός να ζήσει στην κορυφή του Katskhi παράλληλα με την νεόκτιστη εκκλησία του.
"Μου είπαν ότι μου επιτρέπουν να έρθω εδώ, αλλά όχι για να ζήσω εκεί», εξιστόρησε, γελώντας. "Μου είπαν ότι είσαι πολύ νέος . Τώρα θα μου πουν ίσως είμαι πολύ γέρος. "
Αλλά εάν η ευλογία έρθει ο , Πατέρας Maxim ξέρει τι θα κάνει – θα σκαρφαλώνει στο βράχο Katskhi, θα τραβήξει τη σκάλα μετά και θα ζήσει στον πυλώνα στύλο χωριστά από το κόσμο μια για πάντα
by Temo Bardzimashvili EURASIA NET/

https://proskynitis.blogspot.com
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...