Εντός του έτους πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συμφώνησε ο Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Πρόκειται για μία σημαντική δήλωση βέβαια, αρκεί να πραγματοποιηθεί. Το φοβικό σύνδρομο των Ελληνόφωνων Κυβερνήσεων έναντι της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, μας κρατάει επιφυλακτικούς.
Τώρα όμως είναι η μεγάλη ευκαιρία. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος το έχουν ήδη κάνει πράξη, ήρθε λοιπόν η ώρα το Μ. Μαξίμου να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Το έδαφος είναι στρωμένο. Τυχόν καθυστέρηση θα δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Εξάλλου οι ΗΠΑ, που στηρίζουν την μαριονέτα τους (Ελληνόφωνη Κυβέρνηση), δείχνουν διατεθειμένες να βάλουν ομπρέλα προστασίας έναντι των Τουρκικών διεκδικήσεων.
Στη διμερή συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, που είχαν, συζητήθηκε, επίσης, πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα, πέραν της τριμερούς, να δημιουργηθούν και νέα σχήματα συνεργασίας των τριών με άλλες χώρες.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συνεργασίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Η τριμερής Σύνοδος ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Νέες πολεμικές ιαχές Τουρκίας
Το ψευδοκράτος και η ΤPAO θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο νοτιοδυτικό νησί, δήλωσε στο Anadolu o λεγόμενος «Υπέξ» του ψευδοκράτους Κουντρέντ Οζερσάι.
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε«παράνομο» το άνοιγμα διαγωνισμού για το οικόπεδο «7» στην ΑΟΖ προς τις ξένες εταιρείες από την Δοίκηση των Ε/κ όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως είναι μια προσπάθεια να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
«Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να πάρει ξένες εταιρείες στο Οικόπεδο 7», δήλωσε ο Οζέρσαι προσθέτοντας «Η ‘ΤΔΒΚ’ και η TPAO θα κάνουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στο οικόπεδο 7».
Παράλληλα, αναφορικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ περί επικείμενης εξόδου του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih-Πορθητής» αρχικά προς την Κασπία και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να προβαίνει σε γεώτρηση, κάπου στη Μεσόγειο, σήμερα νεώτερες πληροφορίες από την Τουρκία, αναφέρουν ότι η γεώτρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα μεταξύ των τεμαχίων «8» και «9», σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Λεμεσού.
Στον τ/κ Τύπο γίνεται μόνο επιδερμική αναφορά για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Ενέργειας, ωστόσο υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες και αναρτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων που αναφέρουν πως η επικείμενη γεώτρηση στην Μεσόγειο θα γίνει μεταξύ των τεμαχίων «8» και «9», σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λεμεσού και εντός κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχή που τα κατεχόμενα ορίζουν αυθαίρετα ως ΑΟΖ του ψευδοκράτους τους. Επί του παρόντος, η παραπάνω δημοσιογραφική πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται πλήρως ακόμα.
Εξάλλου, ο ψευδο-ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με ένα στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο σημείο καθώς η περιοχή έχει πάρει τη μορφή ενός πολυσύχναστου κέντρου και το στρατόπεδο ενοχλεί τους κατοίκους της περιοχής.
«Υπάρχουν ελικόπτερα που απογειώνονται ή προσγειώνονται κοντά σε αυτό το στρατόπεδο. Υπάρχουν ελικόπτερα, φορτηγά στην μέση του χώρου των κατοίκων», πρόσθεσε.