Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Αυτά είναι τα 11 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πιο έξυπνος από τον μέσο όρο

Το θέμα της ανθρώπινης ευφυΐας απασχολεί εδώ και αιώνες, ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να την μετρήσει, ο οποίος να είναι όσο γίνεται πιο αντικειμενικός.

Τώρα το Indy 100 του Independent δημοσιεύει μία λίστα με 11 σημάδια που δείχνουν πως πιθανά είσαι αρκετά εξυπνότερος από τον μέσο όρο των ανθρώπων.

1. Έχεις IQ άνω του 100: Το γνωστό IQ τεστ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της ευφυίας με τον μέσο όρο να κυμαίνεται κοντά στο 100.

2. Μιλάς ξένες γλώσσες: Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι μιλούν πολλές ξένες γλώσσες εμφανίζουν ανάπτυξη του εγκεφάλου και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλες τους τις δράσεις.

3. Είσαι το μεγαλύτερο σε ηλικία από όλα σου τα αδέλφια: Πρόσφατες μελέτες κατέγραψαν πως στατιστικά τα πρωτότοκα παιδιά εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις στα τεστ IQ σε σχέση με τα μικρότερα αδέλφια τους.

4. Αγαπάς τις γάτες: Πανεπιστημιακή έρευνα με δείγμα 600 φοιτητών έδειξε πως το 11% των φοιτητών που είχε δηλώσει πως προτιμά τις γάτες από τους σκύλους είχε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ IQ.

5. Eίσαι αριστερόχειρας: Μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες αλλά πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι αριστερόχειρες έχουν κατά ελάχιστο καλύτερες γνωστικές δυνατότητες σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες.

6. Πίνεις αλκοόλ: Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει συσχετισμός της υψηλής ευφυίας με την συστηματική κατανάλωση αλκόολ . Συγκεκριμένα μία έρευνα έδειξε πως οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου πίνουν περισσότερο αλκοόλ όσο μεγαλώνουν σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει ακαδημαϊκές σπουδές ενώ έρευνες σε οικογένειες με πολλά παιδιά έδειξαν πως τα παιδιά που είχαν το μεγαλύτερο IQ μεγαλώνοντας έπιναν περισσότερο αλκοόλ από τα αδέλφια τους.

7. Έχεις πάρει κάποιο τίτλο σπουδών: Αυτό δεν αναφέρεται τόσο στο ίδιο το αντικείμενο των σπουδών, όσο στη δυνατότητα να ολοκληρώσεις τις όποιες σπουδές αφού μεγάλο μέρος των φοιτητών (που κυμαίνεται από 15 έως και 40 % ανά χώρα) παρατούν τις σπουδές τους στη μέση.

8. Ανησυχείς συχνά: Έρευνες έδειξαν πως όσοι εκφράζουν συχνά ανησυχίες για ζητήματα εμφανίζουν καλύτερες γνωστικές και λεκτικές δυνατότητες σε σύγκριση με άτομα που είναι πιο απαθή.

9. Έχεις χιούμορ: Δεκάδες έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που έχουν χιούμορ έχουν καλύτερες γνωστικές δυνατότητες και μεγάλη ευελιξία στον χειρισμό καταστάσεων.

10. Αράζεις με τις ώρες: Δεν είναι ακριβώς πως τεμπελιάζεις, αλλά έρευνα πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε πως οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη ευφυίας σπανίως βαριούνται, αφού μπορεί να απασχολεί ευχάριστα το μυαλό τους η σκέψη τους. Έτσι μπορούν να κάθονται μόνοι τους για ώρες ακόμα και χωρίς φαινομενικά να κάνουν τίποτα. Συγκεκριμένα οι ερευνητές έβαλαν ανιχνευτές κίνησης και είδαν πως τις μέρες εργασίας αυτοί που είχαν χαμηλότερο IQ είχαν πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με όσους είχαν υψηλότερο οι οποίοι ήταν πιο αποτελεσματικοί στις δουλειές τους χωρίς όμως να κινούνται πολύ τις καθημερινές, ακόμα και όταν σχολούσαν.

11. Αμφισβητείς την εξυπνάδα σου: Το άρθρο του Independent τελειώνει με την γνωστή φράση του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...