Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ερντογάν για τα μελλούμενα: «Oι ΗΠΑ μας οδηγούν στον Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο από την Ιερουσαλήμ – Ζούμε ήδη τις σκοτεινές περιόδους»

Αποσύρθηκαν οι πρεσβείες Τουρκίας - Ισραήλ
Σε πρωτοφανή έχθρα οι πρώην σύμμαχοι


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ οδηγούν με την πολιτικής τους σε ένα Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με αφορμή την Ιερουσαλήμ..

«Ο κόσμος ζει μέσα στις «σκοτεινές περιόδους που θυμίζουν τα χρόνια που προηγήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» λόγω της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο think tank του ινστιτούτου Chatham House τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ημέρα που αποφασίστηκε επίσημα η μεταφορά της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και τις πρόσφατες ενέργειές των Αμερικανών στην Συρία και το Ιράν, γράφει ο Guardian .

Ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τις ΗΠΑ ξανά στο Chatham House στο Λονδίνο, όταν δήλωσε ότι η απόφαση να μετακινηθεί η πρεσβεία ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Αμερική επέλεξε να είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση, έτσι έχασε το ρόλο της ως διεθνής μεσολαβητής.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στις σκοτεινές μέρες του προλεταριακού Β’ παγκοσμίου πολέμου» , ανέφερε ο Ερντογάν στην εφημερίδα Guardian.

«Η απόφαση του Ιράν ήταν «μέρος ενός μοντέλου εγωιστικών μονομερών αποφάσεων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ερντογάν στον Guardian.

Τα λόγια του προέδρου εκφράστηκαν και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση τη Δευτέρα, η οποία επαναλαμβάνει την άποψη της Τουρκίας για την μετακίνηση της πρεσβείας ως παράνομη, τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».


Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ – Νετανιάχου

Πόλεμος Αγκυρας-Τελ-Αβίβ, με την Τουρκία να φθάνει στα άκρα την κόντρα, καθώς έδωσε εντολή να εγκαταλείψει την χώρα ο Ισραηλινός πρέσβης.

Χθες η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τους παλαιστίνιους νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, επιτέθηκε σε Ισραήλ και Παλαιστίνη λέγοντας ότι και τα δύο κράτη φέρουν ίδιο μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή.

Σε συνέχεια αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε πίσω στην Άγκυρα τους επιτετραμένους σε Ισραήλ και ΗΠΑ, για νέες εντολές, με αφορμή τις συγκρούσεις, που ο ίδιος ο στρατός του Ισραήλ τις χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου».

Το επόμενο κεφάλαιο γράφτηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 15 Μαΐου, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έστειλε εντολή στον Ισραηλινό πρέσβη να προσέλθει.

Μόλις ο Εϊτάν Ναέχ πέρασε το κατώφλι του υπουργείου, έλαβε εντολή να εγκαταλείψει την Τουρκία, ως αντίποινα για την σφαγή των δεκάδων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ερντογάν: «Καλώ όλους τους ηγέτης της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Εβραικής κοινότητας να καταδικάσουν τις πράξεις του Ισραήλ στην Γάζα»

«Θα δωρίσω βοήθεια στην Γάζα και την Παλαιστίνη και θα διευκολύνω ιδιωτικές χορηγήσεις».

Προφανώς ο Ερντογάν ετοιμάζει νέο «Μαβί Μαρμαρά» θέλοντας να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο γύρω του.

Επιπλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος ως ένδειξη αλληλευγγύης των Παλαιστινίων μαρτύρων είπε ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός Bozdag.

Ταυτόχρονα κάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

Επιπλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως φαίνεται, η σύγκρουση των δύο χωρών, είναι μόνο στην αρχή.

Το Ισραήλ «σούταρε» και τον Τούρκο πρόξενο – Επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων και αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων
Κανονικός διπλωματικός , οικονομικός και πολιτικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία με τα βέλη να «φεύγουν» εκατέρωθεν και τις δύο χώρες να οδεύουν προς διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Το Ισραήλ πριν λίγο «σούταρε» τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος στην ουσία αποτελούσε τον σύνδεσμο της Άγκυρας με τους Παλαιστινίους και το Ισραηλινό κράτος.

Μέσα σε 24 ώρες έχουμε την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Ισραήλ, την εκδίωξη του Ισραηλινού πρέσβη από την Τουρκία και την απομάκρυνση του Τούρκου Προξένου από την Ιερουσαλήμ και πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε βαρομετρικά χαμηλά και έπονται χειρότερα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το Ισραήλ διακόπτει κάθε εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία καθώς σταματά και η αποστολή ισραηλινών στην Τουρκία.

Επίσης γίνεται λόγος για την ψήφιση νομοσχεδίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ.

Πριν λίγο επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Naftali Bennett, ο οποίος ηγείται της «σκληρής» δεξιάς πτέρυγας εντός της κυβέρνησης , έχει εντυπωσιαστεί από την ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε για «κρατική τρομοκρατία» το Ισραήλ , αλλά και για την διάπραξη «γενοκτονίας» στη Γάζα εις βάρος των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων που έχασαν μόνο χθες 54 άτομα και πολλά άλλα χαροπαλεύουν.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...