Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Τι εννοούσε ο Άγιος Πορφύριος όταν έλεγε πως «μέσα μας κουβαλάμε τους αιώνες»

Σαν μεγαλώνουμε με θαυμαστή αγωνία ανακαλύπτουμε ότι φόβοι, ενοχές, άγχος και μια βαθιά ντροπή για τον εαυτό μας, δεν μας ανήκουν απόλυτα.

Πως τα αποκτήσαμε άραγε;

Από που έρχονται και τι ζητάνε από εμάς;

Έμεινα εκστατικός όταν διάβασα στον Άγιο Πορφύριο ότι μέσα μας κουβαλάμε τους αιώνες. «Είναι ένα μυστήριο ο άνθρωπος. Φέρομε μέσα μας κληρονομιά αιώνων….».

Κι είναι αλήθεια, ότι μέσα μας κουβαλάμε ένοχα μυστικά αιώνων, γενεών, εκείνα που δεν είπαν, εκείνα που δεν μαθεύτηκαν, αυτά που δεν εξομολογήθηκαν. Σαν σκιές τα ένοχα αυτά μυστικά, στοιχειώνουν την ζωή μας και κληρονομούνται στις υπάρξεις μας.

Όταν μεγαλώνεις με ένα πατέρα αγχώδη ή φοβικό, μια μητέρα εμμονική ή ψυχωτική, δίχως να το ξέρεις και να το θες, ταυτίζεσαι μαζί τους. Νιώθεις ένοχα, ντρέπεσαι για το τραύμα τους. Αισθάνεσαι ότι φταις εσύ. Ότι κάτι πρέπει να κάνεις για να τους λυτρώσεις. Ότι είναι δική σου η ευθύνη της θεραπείας τους.

Και τότε πέφτεις στο φαύλο κύκλο της ψυχικής επανάληψης.

Γιατί στην προσπάθεια σου, ασυνείδητα ή μη, να τους λυτρώσεις θα ταυτιστείς μαζί τους.

Το πρόβλημα τους, θα γίνει δικό σου.Θα αναπαραγάγεις ίδιες συμπεριφορές, φοβίες, πανικούς, εμμονές, και γενικότερα όλο το τραύμα θα κυλήσει μες στην ύπαρξη σου.

Αντί να τους λυτρώσεις, θα χαθείς μαζί τους στην ψυχική μίμηση του τραύματος.

Θα πάρεις το μυστικό τους, την δική τους ντροπή.

Και πως θα ρωτήσει κάποιος σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος των ένοχων μυστικών και ψυχικών μεταβιβάσεων;

Όταν συν-χωρέσουμε την αδυναμία των γονέων μας.

Όταν αποδεχθούμε ότι δεν ήταν και δεν έπρεπε να είναι παντοδύναμοι και τέλειοι για να είναι καλοί γονείς.

Ότι απλώς ήταν άνθρωποι και όχι θεοί. Έκαναν αυτό που μπορούσαν και άντεχαν.

Συγχρόνως όμως χρειάζεται και μια αποδοχή και συγχώρεση προς τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχουμε την ευθύνη της ζωής των άλλων, ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις αδυναμίες, τα λάθη και τα πάθη των άλλων.

Η λύτρωση έρχεται όταν αγκαλιάζοντας την αδυναμία σου νιώσεις επιτέλους δυνατός.

Γιατί αυτή είναι η χριστιανική θεραπευτική, μια αδυναμία που γίνεται δύναμη, ένας σταυρός που μεταμορφώνεται σε ανάσταση, μια άρνηση που γίνεται ζωή και φως.

π.Λίβυος
Πηγή: plibyos.blogspot.gr
orthodoxia.online

5 σχόλια:

 1. Χρειάζεται ομως μια απόσταση γιατι αλλιώς δεν καταλαβαίνουν κ μπορεί να γίνουν κ χειρότερα τα πράγματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φυσικα και : «Είναι ένα μυστήριο ο άνθρωπος" !!! Δεδομενου οτι ο Θεος τον κατασκευασε ! Το οτι :
  "Φέρομε μέσα μας κληρονομιά αιώνων» θα μπορουσε να ερμηνευτει και οτι μνημες παλαιοτερων ανθρωπων μπορει να εχουν καταγραφει... αυτο ισως να αποτελει και εξηγηση για αυτες τις ψευτο-αναδρομες σε "προγουμενες ζωες" που καταδικαζει η Εκκλησιας μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πόσο κορυφαίος παιδαγωγός ένας άνθρωπος "του Δημοτικού" ...Με δυο λέξεις , λέει τόσο πολλά... Το θέμα είναι οτι απέναντι σ'αυτήν την κληρονομιά , δεν πρέπει να είμαστε απλά παθητικοί δέκτες. Η ταύτιση είναι απαραίτητη σε κάποιο βαθμό , για να μπεις στη θέση τους , να συνεχίσεις το ό,τι καλό αφήσαν , και να βρεις διέξοδο σ' αυτά που κολλήσαν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οταν ομως η κακη επιρροή που πανε να σου επιβαλουν είναι έντονη, τοτε η απόσταση ειναι πιο σημαντική, για να μην παθεις κακο. Αλλιως τα κακα διαιωνιζονται και περνάνε και στους επόμενους, αν μπορεσουν ποτε να υπάρξουν φυσικά αυτοι μέσα από αρνητικες και άσχημες καταστάσεις... Δυστυχώς καποιες φορές αργα καταλαβαινουμε τι συμβαινει πραγματικά και μετά είναι δύσκολο ν αλλάξει η ζωη μας σε κάποιους τομείς ή αδύνατο μετά από μία ηλικία γιατί η ζωή δεν περιμένει αλλά τρέχει... Εκτός αν αλλάξεις ροτα και προλαβεις, αλλιώς θα ακολουθησεις το ρεμα όπου σε παει χωρίς φτηνες δικαιολογιες πια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...