Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί η ιταλική Βερόνα έχει την ονομασία «Ελλάς Βερόνα»;

Στο σήμα της ομάδας Βερόνα μπορεί κάποιος να δει με κεφαλαία γράμματα τη λέξη HELLAS.

Η ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας παραμένει άγνωστη αλλά υπολογίζεται ότι συνέβη ανάμεσα στο 1903 και στο 1904 . Για πολλά χρόνια ως έτος ίδρυσης δινόταν το 1904 αλλά στη συνέχεια επανήλθαν οι αμφιβολίες, αφήνοντας ανοιχτό αυτό το κεφάλαιο.

Σημασία έχει ότι η ομάδα ιδρύθηκε εκείνη την εποχή, όπου το ποδόσφαιρο στην Ιταλία ήταν ουσιαστικά υπόθεση των βιομηχανικών πόλεων, του Τορίνο, του Μιλάνο και της Γένοβας.
Το άθλημα, όμως, γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei αποφάσισε να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.
Ο ρόλος του καθηγητή
Οι μαθητές, όμως, δεν είχαν τα χρήματα που χρειάζονταν για τις πρώτες αγορές, με αποτέλεσμα να ζητήσουν την βοήθεια του Ντέτσιο Κορούμπολο. Αυτός είναι και ο άνθρωπος-κλειδί της ιστορίας μας. Καθηγητής ελληνικών στο λύκειο που προαναφέραμε, ο Κορούμπολο δέχθηκε με χαρά να βοηθήσει τους μαθητές του και μάλιστα τους πρότεινε και το όνομα: Associazione Calcio Hellas.Ο καθηγητής επέλεξε το Hellas λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, την γλώσσα της οποίας δίδασκε, με την ονομασία να αλλάζει το 1929, όταν το πρωτάθλημα ενώθηκε, σε A.C. Verona, για να επανέλθει το Hellas με την μετονομασία σε Ελλάς Βερόνα το 1958, όταν αποφασίστηκε η ομάδα να επιστρέψει πιο κοντά στις ρίζες της.

Πηγή

3 σχόλια:

  1. Και δεδομένου του ότι εμάς μας αποκαλούν Greece και όχι Hellas και το αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα,αύριο θα ισχυριστούν και πως αυτοί είναι αυθεντικοί έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΒΕΡΟΝΑ ΕΛΛΑΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
    ΟΛΟΙ ΑΓΝΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...