Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αιφνιδιασμός με εντολή Β.Πούτιν: Τέλος στις συναλλαγές με δολάρια!

Νέα εποχή ξημερώνει για την παγκόσμια οικονομία καθώς οι BRICS «τσακίζουν» την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου. Από τη μία λοιπόν, η Ρωσία απαγορεύει τις συναλλαγές με δολάρια στα ρωσικά λιμάνια ενώ η Κίνα εκδίδει συμβόλαια μελλοντικής αγοράς πετρελαίου (Futures), τιμολογημένα σε γουάν, ανταλλάξιμα σε χρυσό.

Ένα ακόμη επεισόδιο στον «Ψυχρό Πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία προστέθηκε την Τρίτη, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις συναλλαγές με δολάρια σε όλα τα ρωσικά λιμάνια.

Η απόφαση εκδόθηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «απάντηση» στο κλείσιμο των ρωσικών προξενείων σε πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, τον οποίο η Μόσχα κάθε άλλο παρά επιχείρησε να αποκρύψει, αφορά την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία, καθώς με τη χρήση του δολαρίου -και- στα λιμάνια της, οι ΗΠΑ αποκομίζουν οφέλη, τα οποία στρέφουν με διάφορους τρόπους εναντίον της Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα εφαρμοστεί μετά από ένα διάστημα, το οποίο θα δοθεί στις εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ρούβλια.

Στο μεταξύ νέο σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η είδηση ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στο κόσμο, θα εκδώσει συμβόλαια μελλοντικής αγοράς πετρελαίου τιμολογημένα σε γουάν και θα τα ανταλλάσσει με χρυσό. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, αφού έτσι παρακάμπτεται το αμερικανικό δολάριο και ενισχύονται οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου, που είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η είδηση πώς οι τρεις αυτές χώρες, Κίνα, Ρωσία και Ιράν, όπως και οι άλλες τρεις χώρες των BRICS (το Ιράν δεν είναι μέλος και οι άλλες τρεις χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική) στις μεταξύ τους συναλλαγές θα κάνουν τα πάντα για να παρακάμψουν το αμερικανικό δολάριο δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, τώρα έρχεται να εφαρμοστεί και αυτό προκαλεί σύγκρυο στην Ουάσιγκτον, που βλέπει να χάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της εκτός συνόρων. Είναι βέβαιο δε πώς μελλοντικά στη συνεργασία των χωρών των BRICS θα ενταχθούν και άλλες χώρες, ίσως και Ευρωπαϊκές.

Όπως ανακοίνωσε λοιπόν το αρμόδιο ηλεκτρονικό δελτίο «OilPrice.com» και βάσει δημοσιεύματος του έγκυρου γαλλικού μέσου «Reseau International», ο κυριότερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, θα εκδώσει συμβόλαια μελλοντικής αγοράς πετρελαίου (Futures), τιμολογημένα σε γουάν, ανταλλάξιμα σε χρυσό, δημιουργώντας την εν δυνάμει σημαντικότερη ασιατική αξία στον τομέα του πετρελαίου, που θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να παραμερίζουν χρεόγραφα σε αμερικανικά δολάρια

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μη καθαρού πετρελαίου θα είναι τα πρώτα συμβόλαια εμπορευμάτων στην Κίνα προσφερόμενα σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, σε εμπορικές επιχειρήσεις και σε πετρελαϊκές εταιρείες. Η παράκαμψη του αμερικανικού δολαρίου στο εμπόριο μπορεί να επιτρέψει στους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ρωσία και το Ιράν, να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας το γουάν στις συναλλαγές τους, κατά σύμφωνα με την Ασιατική Επιθεώρηση Νικκέϊ.

Για να καταστήσει μάλιστα το γουάν πιο ελκυστικό, η Κίνα το καθιστά ανταλλάξιμο με χρυσό στην αγορά συναλλάγματος του Χόνγκ Κόνγκ και της Σαγκάης.

Τον περασμένο μήνα, η αγορά μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Σαγκάης και η θυγατρική της για τις πετρελαϊκές συναλλαγές, ΙΝΕ, τερμάτισαν με επιτυχία τέσσερις δοκιμές περιβάλλοντος παραγωγής για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μη καθαρού πετρελαίου και το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την λίστα των μακροπρόθεσμων συμβολαίων πετρελαίου, εν όψει της έναρξης των επιχειρήσεων στο τέλος του τρέχοντος έτους.

«Οι κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού στον πετρελαϊκό τομέα μπορεί να αλλάξουν δραματικά», δήλωσε στην Ασιατική Επιθεώρηση Νικκέϊ ο Λιουκ Γκρόμεν, ιδρυτής της εταιρείας μακροοικονομικών ερευνών FFTT με έδρα τις ΗΠΑ.

«Η κινεζική διατίμηση χρεωγράφων σε γουάν -συνδυασμένη στο πρόγραμμα με το Χρηματιστήριο αξιών του Χονγκ Κόνγκ για την πώληση συμβολαίων αγοράς μετάλλου χρυσού τιμωμένου σε γουάν- δημιουργεί ένα σύστημα όπου οι χώρες θα μπορούν να προσπεράσουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα», έγραψε η ειδική έκδοση Tinker, σε πρόσφατο δημοσίευμα.

Πρόσθεσε δε πώς, «αφού αποδέχτηκε την πληρωμή του πετρελαίου ή του αερίου σε γουάν, ο πωλητής –είτε πρόκειται για την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία ή οποιονδήποτε άλλον- δεν έχει λόγο ν’ ανησυχεί μήπως βρεθεί με μεγάλα αποθέματα γουάν. Μπορεί απλά να τα ανταλλάξει με χρυσό», τονίζει ο Tinker.

Τα καουμποϊλίκια λοιπόν της Ουάσιγκτον, οι συνεχείς απειλές και οι κυρώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία ενός αντίπαλου δέους, που τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ. Φαίνεται δε πώς οι απειλές σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας επισπεύδουν την συνεργασία των χωρών της Ανατολής.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...