Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν οι Καταλανοί

 
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Καταλονία οκτώ ημέρες πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουιγκντεμόντ με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian έκανε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζοντας ότι δρα «πέρα από τα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των Καταλανών εμποδίζοντας το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Όπως υποστηρίζει η τακτική της ισπανικής κυβέρνησης πηγαίνει τη χώρα «πίσω στο σκοτεινό παρελθόν, όταν η λέξη δημοκρατία δεν υπήρχε στα λεξικά της Ισπανίας» και αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία δεν έχει συμβεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισχυρίζεται ότι η καταλανική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, ωστόσο συνάντησε την κατηγορηματική άρνησή της.

«Αντί να κάνει διάλογο, η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε την αστυνομία και του δικαστές πηγαίνοντας πολύ πέρα από τα όρια της δημοκρατίας», γράφει, «συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους και απειλώντας με συλλήψεις εκλεγμένους πολιτικούς, παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Το δημοψήφισμα θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα λάβει η ισπανική κυβέρνηση», υπερθεματίζει ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να σταθεί στο πλάι της Καταλονίας, που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις αρχές της Ευρώπης».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας δεν εξηγεί πώς θα προχωρήσει η τοπική κυβέρνηση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με δεδομένο ότι έχουν κατασχεθεί 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, δεν έχουν κάλπες, και η οικονομική διαχείριση της αυτόνομης διοίκησης έχει περάσει με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Επίσης, αν και υπάρχουν διαρροές για διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις πλατείες -έχει απαγορευθεί η χρήση δημόσιων κτιρίων και σχολείων- ή με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο και η εγκυρότητα της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ ανέβασε ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο δίνει πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα όπου θα στηθούν κάλπες για το δημοψήφισμα.

Μαστίγιο και καρότο

Από την πλευρά της, και με εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανούς στους δρόμους, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει την εκλογική διαδικασία, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για διάλογο υπό τον όρο ότι το δημοψήφισμα θα σταματήσει.

Με τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον Πουγκντεμόντ και τους υπόλοιπους ηγέτες της Καταλονίας να σταματήσουν να κυνηγούν τη «χίμαιρα» του δημοψηφίσματος και να επιστρέψουν «στη νομιμότητα και τη δημοκρατία».

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέστειλε τη λειτουργία της καταλανικής εθνοφυλακής ενώ η αστυνομία έχει εντολή να σταματήσει την εκλογική διαδικασία με κάθε μέσο.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό:

«Μόλις εγκαταλείψουν τα σχέδια περί ανεξαρτησίας μπορούμε να μιλήσουμε» είπε.

Και ως καρότο άφησε μια υπόσχεση για οικονομικές παραχωρήσεις.

«Η Καταλονία έχει ήδη μία μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε για την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και άλλα θέματα», δήλωσε.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...