Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Το Β' ημίχρονο του Πολέμου στην Συρία προ των πυλών


Μια νέα σύγκρουση εμφανίζεται στα ανατολικά της Συρίας
Moon of Alabama (USA)
Όταν ο Συριακός Αραβικός Στρατός (ΣΑΣ) έσπασε τη πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους στη Ντέιρ Εζ Ζορ ρωτήσαμε :
Θα περάσει ο ΣΑΣ τον Ευφράτη στη Ντέιρ Εζ Ζορ για να ανακαταλάβει τα πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου στα ανατολικά του; Ή θα μένει νότια του ποταμού και θα αφήσει εκείνα τα κοιτάσματα πετρελαίου στους Κούρδους μισθοφόρους των ΗΠΑ στο βορρά;
Η διέλευση του ποταμού είναι σαφώς επιθυμητή, αλλά επίσης δυνητικά αμφισβητήσιμη.

Από τότε ειδώθηκαν αρκετές πομπές στρατιωτικού εξοπλισμού γεφύρωσης στο δρόμο προς τη Ντέιρ Εζ Ζορ. Είναι πλέον προφανές ότι ο ΣΑΣ θα γεφυρώσει τον ποταμό (όλες οι τακτικές γέφυρες έχουν καταστραφεί από βομβιστικές επιδρομές των ΗΠΑ) και θα στείλει σημαντικές δυνάμεις στην άλλη όχθη. Τα νέα ερωτήματα είναι τώρα: Πότε, πού και με ποιο σκοπό;

Μόλις ο κυβερνητικός στόχος κατέστη σαφής, οι ΗΠΑ έσπρωξαν τις τοπικές εργολαβικές δυνάμεις τους για να κόψουν αμέσως τη πρόσβαση στα πετρελαιοφόρα πεδία του Ντάες. Σε λιγότερο από δύο ημέρες αναπτύχθηκαν σε πάνω από 30 χιλιόμετρα βαθιά στις περιοχές που κρατούσε το Ντάες, βόρεια του Ευφράτη. Είναι προφανές ότι τέτοια πρόοδος δεν θα μπορούσε να έχει γίνει εάν το Ντάες είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του. Θεωρώ πιθανό ότι έχει γίνει συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο πλευρών.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης στον οποίον ανατέθηκε η αποστολή, Brett McGurk, συναντήθηκε πρόσφατα με τους τοπικούς αξιωματούχους των φυλών της περιοχής. Φωτογραφίες της συνάντησης δημοσιεύθηκαν. Ορισμένοι παρατηρητές επεσήμαναν ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι είχαν φωτογραφηθεί ενώ όρκιζαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

μεγαλύτερο
Ακριβώς όπως και κατά τη διάρκεια της «Επαγρύπνησης της Άνμπαρ» στον πόλεμο τους κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ δωροδοκούν τους τοπικούς ριζοσπάστες για να αλλάξουν προσωρινά προς το πλευρό τους. Αυτό θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να ισχυριστούν ότι νίκησαν το Ντάες. Αλλά μόλις σταματήσουν οι πληρωμές, οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις θα επανέλθουν στο παλιό τους παιχνίδι.

Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν προγραμματίσει να αφήσουν το Ντάες να πάρει τη Ντέιρ Εζζορ. Είχαν επιτεθεί δυο φορές εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή σκοτώνοντας περισσότερους από εκατό στρατιώτες. Αυτό είχε επιτρέψει στο Ντάες να καταλάβει μεγάλα κομμάτια του κυβερνητικού θύλακα και να απενεργοποιήσει το αεροδρόμιο που χρειαζόταν για ανατροφοδότηση:

μεγαλύτερο
Αφού η ρωσική υποστήριξη προς το ΣΑΣ άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων, και μετά την εκλογή του Donald Trump, τα σχέδια αυτά έπρεπε να αλλάξουν. Η Συρία και οι σύμμαχοί του δημιούργησαν πραγματικά γεγονότα στο έδαφος και ελέγχουν τώρα πάλι την περιοχή που είχαν χάσει από το Ντάες. Θα απελευθερώσουν επίσης την υπόλοιπη πόλη.


Εδώ είναι ο σημερινός χάρτης της περιοχής της ανατολικής Συρίας - Ευφράτη.



Χάρτης από τον Weekend Warrior - μεγαλύτερο

Ο ΣΑΣ (κόκκινο) έχει απελευθερώσει τμήματα της πόλης και του αεροδρομίου. Ο δρόμος από τη Δαμασκό προς τη Ντέιρ Εζ Ζορ είναι πλήρως υπό τον έλεγχο του ΣΑΣ. Ο πληθυσμός, ο οποίος σχεδόν πεθάνε από την πολιορκία του Ντάες, λαμβάνει τώρα φρέσκα τρόφιμα, άλλα αναγκαία αγαθά και ιατρική φροντίδα.

Οι γραμμοσκιασμένες περιοχές του χάρτη δείχνουν πιθανούς επόμενους στόχους για την εκστρατεία των αντιπροσώπων των ΗΠΑ (κίτρινο) και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων (κόκκινο) στην μάχη τους εναντίον του Ντάες (γκρι) και του ενός εναντίον του άλλου.

Τα κρίσιμα κοιτάσματα πετρελαίου είναι βόρεια και ανατολικά της Mayadin. Το πετρελαϊκό κοίτασμα Omar στα ανατολικά είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη Συρία. Οι ΗΠΑ θέλουν αυτά υπό τον έλεγχό τους για να χρηματοδοτήσουν τους Κούρδους και Άραβες πληρεξούσιους μισθοφόρους τους στη βορειοανατολική Συρία. Η συριακή κυβέρνηση χρειάζεται το πετρέλαιο για την ανοικοδόμηση της χώρας. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προσαρτήσουν την περιοχή, θα δούμε πιθανώς μια άμεση σύγκρουση μεταξύ εκείνων και των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία σε αυτή τη μάχη;

Οι περιοχές στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά της Συρίας ήταν σχετικά ήσυχες. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν πραγματοποιήθηκε καμία σχετική αλλαγή θέσεων. Στο νοτιοανατολικό περίγυρου στο συνοριακό τρίγωνο Συρία, Ιορδανία και Ιράκ, η συριακή κυβέρνηση ανακατάλαβε πολλά σημεία συνοριακών διελεύσεων. Η κίνηση ήρθε μετά από συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ιορδανίας που παρέδωσαν πίσω την περιοχή στη Συριακή Κυβέρνηση. Οι "αντάρτες" στην περιοχή χρηματοδοτούνταν από τη CIA, αλλά τώρα είναι χωρίς εισόδημα.
Αυτοί διατάχθηκαν από τα αφεντικά τους να κινηθούν προς την Ιορδανία, αλλά μερικές ομάδες αρνήθηκαν να το κάνουν. Ο συριακός στρατός και η πολεμική αεροπορία θα τους φροντίσουν.

μεγαλύτερο
Η συριακή κυβέρνηση υπογράμμισε και πάλι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις (και οι τουρκικές) δεν έχουν προσκληθεί και ότι η παρουσία τους είναι παράνομη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανάλαβε το ίδιο σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. Χθες ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στη Συρία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους». (Το παλάτι του φαίνεται να στερείται καθρεφτών.) Αυτά είναι σαφή μηνύματα προς τις ΗΠΑ ότι η παρουσία τους και εκείνη των δυνάμεων πληρεξουσιότητας των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα γίνουν αποδεκτές.


Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σαφώς ότι το μοναδικό του ενδιαφέρον στη Συρία είναι να απαλλαγεί από το Ντάες:
« Όσον αφορά τη Συρία, έχουμε πολύ λίγο να κάνουμε με τη Συρία εκτός από το να σκοτώσουμε το Ντάες ».
Όμως, ο Τραμπ βρίσκεται τώρα υπό την επιρροή (ή τον έλεγχο;) του στρατού των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο και οι δυνάμεις που τον επηρεάζουν μπορεί να έχουν τα δικά τους σχέδια. Ο πόλεμος έχει αποφασιστεί ως επί το πλείστον. Η συριακή κυβέρνηση θα επικρατήσει. Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ανεπιθύμητες εκπλήξεις μπορεί ακόμα να προέρχονται από τις ΗΠΑ ή άλλες ενδιαφερόμενα μέρη.

ΥΓ: Πολλές πρόσφατες φήμες για συμβάντα στη Συρία ήταν και είναι προφανή ψεύδη (fakes). Προσέξτε να είστε προσεκτικοί να μεταδώσετε άγριες αξιώσεις όταν αυτές δεν έχουν επαληθευτεί από πολλές πηγές. Η αλήθεια είναι: Δεν υπάρχει γραμμή αποκλιμάκωσης ανατολικά της Ντέιρ Εζ Ζορ. Ο ΣΑΣ ΔΕΝ κατέλυσε ισραηλινό αεροπλάνο πάνω από το Λίβανο. Κανένας στρατηγός των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο στρατός του Συρίας θα βομβαρδιστεί αν προσπαθεί να διασχίσει τον Ευφράτη. Καμία επίθεση σε πομπή του ΣΑΣ από την αμερικανική αεροπορία δεν συνέβη σήμερα.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον ινφογνώμονα πολιτικά, Αθήνα, 12.9.2017 Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...