Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πικρός μεζές για την Τουρκία η πρόθεση των ΗΠΑ να απενοχοποιήσουν το PKK.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, τα  μέλη συζήτησαν το ενδεχόμενο αφαίρεσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK,  από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν καταγεγραμμένες οι ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί έχουν , ήδη, εκφράσει την πρόθεσή τους να το κάνουν, αλλά οι πολιτικοί  αναλυτές πιστεύουν ότι  βασική προϋπόθεση για αυτό είναι ο αφοπλισμός του PKK, όπως επιμένει και η Τουρκία.

Στην 60η συνεδρίαση του NATO στο Den Hag της Ολλανδίας, τα μέλη συζήτησαν  μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των Κούρδων στην καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Ο αυστριακός βουλευτής Peter Pilz, πρότεινε ότι είναι απαραίτητο οι κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, να αποκτήσουν αυτονομία.

Ο ίδιος ζήτησε από το ΝΑΤΟ, να εξετάσει την άρση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ως αποτέλεσμα του ρόλου του, στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’.

Ωστόσο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης , έγραψαν για την πρόθεση των ΗΠΑ, να αφαιρέσουν το PKK από τη λίστα.

Η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη αυτή και ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παρέμβουν στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του PKK και των εσωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP,  της Τουρκίας, Μεχμέτ Αλί Σαχίν, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν συνεχώς στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας και επιζητούν να λάβουν ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του PKK και της τουρκικής κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι το κόμμα AKP ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία, πριν από μια δεκαετία, η κουρδική κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό, αν και στελέχη του AKP, μιλούν, ακόμη, πολύ σκληρά για το PKK, και πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι «το ισλαμικό κράτος και το PKK είναι το ίδιο».

Ο πρώην πρόεδρος του PKK, της πολιτικής πτέρυγας, Fayeq Gulpi, μιλώντας στο κουρδικό Bas News,  είπε ότι  το PKK δεν έχει μπει εμπόδιο στους Αμερικανούς στην περιοχή.
«Το PKK δεν έβλαψε τις ΗΠΑ και δεν σκότωσε κανέναν Αμερικανό στρατιώτη. Ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων οφείλεται καθαρά σε αίτημα της Τουρκίας, προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ, έβλεπαν την Τουρκία ως σύμμαχό τους στο παρελθόν, όμως οι αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει τη συμμαχία αυτή.

«Οι αλλαγές άρχισαν κατά το 2003, όταν η Τουρκία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ από τα τουρκικά σύνορα και αργότερα ήρθαν στο φως οι μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν. Φέτος, η Τουρκία, αντιδρά, πάλι, για τις επιθέσεις κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ και αυτό προκάλεσε νέες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας», είπε ο Γκούλπι.

«Ίσως, οι ΗΠΑ αποφασίσουν μονομερώς να αφαιρέσουν το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», κατέληξε ο Gulpi.


 BasNews

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος
http://www.freepen.gr/2014/12/pkk.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...