Για την στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία μίλησε ο πρόεδρος Πούτιν στο σημερινό του εθνικό διάγγελμα: 

 «Κανείς δεν θα είναι σε θέση να επιδείξει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια καμία δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα διασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια των συνόρων της, του λαού της και της εθνικής της; κυριαρχίας. Δεν χρειαζόμαστε τυποποιημένες λύσεις. Ο στρατός μας είναι σύγχρονος, ικανός, ευγενικός, αλλά τρομερός», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Ορισμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να χτίσουν γύρω από τη Ρωσία ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να ακολουθήσει τακτική  αυτο-απομόνωσης, και να υποκύψει στην ξενοφοβία, την καχυποψία και την αναζήτηση εχθρών. Ολα αυτά είναι σημάδια αδυναμίας και εμείς είμαστε δυνατοί και σίγουροι. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ισότιμους εταίρους τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή». 

Ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε την ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «ως χώρα του Ειρηνικού» θα κάνει πλήρη χρήση των «τεράστιων δυνατότητών της». 
Η διαφθορά στον τομέα της Αμυνας ισοδυναμεί με οικονομική τρομοκρατία
Μιλώντας για την άμυνα της χώρας, στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως η διαφθορά και η κατάχρηση κονδυλίων από τον αμυντικό προϋπολογισμό ισοδυναμεί με οικονομική τρομοκρατία. «Θα πατάξουμε την διαφθορά όπως αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως κάθε περιστατικό υπεξαίρεσης ή κλοπής κονδυλίων από τον αμυντικό προϋπολογισμό στον τομέα εξαγωγών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί ευθεία ενέργεια κατά της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας θα αντιμετωπίζεται άκαμπτα και με σοβαρότητα, όπως ακριβώς και για θέματα τρομοκρατίας.

Ο ρώσος πρόεδρος απηύθυνε σήμερα βαρυσήμαντο διάγγελμα μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό με υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου – Ανω Βουλή και Κρατική Δούμα – κυβερνήτες της περιφέρειας, θρησκευτικούς ηγέτες, ανώτατους δικαστές και δεκάδες υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλυσε την οικονομική, κοινωνική κια εξωτερική πολιτική της Μόσχας όχι μόνο για το 2015 αλλά και για τα επόμενα έτη.Η παράδοση του εθνικού διαγγέλματος κάθε Δεκέμβριο κλείνει έτος 20 χρόνια. Η πρώτη φορά που ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στο σύνολο των αξιωματούχων και των ηγετών της χώρας ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 με τον τότε πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν.