Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Αναμένουν χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ!

σχόλιο Γ.Θ : Όσα μέτρα και να πάρουν για να το αποφύγουν, το χτύπημα των Πνευματικών Νόμων τους περιμένει...
Η εντατικοποίηση της κρίσης στο Ιράκ λόγω της αυξανόμενης δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή Ιράκ και Συρίας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της πρόληψης των συγκρούσεων για τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με κορυφαίους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έβδομη ετήσια έρευνα (Preventive Priorities Survey: 2015) που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR).

Το φθινόπωρο, μάλιστα, το Κέντρο Προληπτικών Δράσεων- Center for Preventive Action (CPA)- είχε δώσει στη δημοσιότητα προτάσεις προς το ευρύ κοινό σχετικά με τις πιθανές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να εκραγούν ή να κλιμακωθούν το έτος 2015.Στη συνέχεια το κέντρο περιόρισε τις σχεδόν χίλιες προτάσεις στις πιο σημαντικές, τριάντα τον αριθμό, και κάλεσε περισσότερους από 2.200 κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να τις κατατάξουν με βάση τις πιθανές επιπτώσεις τους στα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και με βάση τη πιθανότητα να συμβούν το 2015. Τέλος το CPA κατηγοριοποίησε τα σενάρια σε τρεις βαθμίδες, κατά σειρά προτεραιότητας, για τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Η κρίση στο Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς θεωρείται ότι σε σχέση με πέρυσι θα έχει αντίκτυπο στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Επίσης, υψηλής προτεραιότητας θεωρείται και μια ένοπλη σύγκρουση στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας.
Δύο νέα σενάρια, όπως η ουκρανική κρίση και οι σχέσεις με τη Ρωσία καθώς και η κλιμάκωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων εισήλθαν στη φετινή δεκάδα που έχουν σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τέλος, δύο συγκρούσεις υποβαθμίστηκαν από υψηλής προτεραιότητας σε μεσαίας για το 2015, η βία και αστάθεια στο Πακιστάν και στην Ιορδανία.

Πιο αναλυτικά ο κατάλογος με τις προτεραιότητες για το 2015 έχει ως εξής:

-η εντατικοποίηση της σύγκρουσης στο Ιράκ
-μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις ΗΠΑ
-μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες
-μια σοβαρή κρίση της Βόρειας Κορέας
-η ανανεωμένη απειλή των Ισραηλινών κατά του Ιράν
-μια ένοπλη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
-η κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας
- ηαυξανόμενη βία και αστάθεια στο Αφγανιστάν
-οι εντεινόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία
- η αυξημένη ένταση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις

Φαίνεται,λοιπόν,πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην εποχή μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους καθώς στη δεύτερη και τρίτη θέση των προτεραιοτήτων δηλώνουν ότι αναμένουν χτύπημα στην ίδια τη χώρα. Μένει να δούμε αν και με τους Ρεπουμπλικάνους στα ηνία, θα ακολουθηθούν τακτικές της εποχής Μπους.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

http://www.geopolitics.com.gr/2014/12/cfr.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...