Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Απάντηση σε νεωτεριστίκη άποψη που υποστηρίζει ότι ¨Ο Γέροντας Παίσιος μιλώντας για την Πόλη μιλούσε πνευματικά για την επουράνια Πόλη.¨

σχόλιο Γ.Θ : Αφιερωμένο σε όοοοολους αυτούς που πάνε να κάνουνε το άσπρο μαύρο και να διαστρεβλώσουν τα λόγια του Πατρός Παϊσίου.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και χειρόγραφο του Αγαπημένου μας Γέροντα, που μιλάει για το Ποθούμενο της Ρωμιοσύνης. (κλικ ΕΔΩ)

Κατά τον εισηγητή αυτής της παράδοξης  άποψης ο Γέροντας Παίσιος διέθετε τόσο πτωχό λεξιλόγειο ώστε στις τόσες φορές που χρησιμοποιούσε την λέξη Πόλη πάντα να την ταυτίζει με την Βασιλεία των Ουρανών ή την Άνω Ιερουσαλήμ !! Αν είναι δυνατόν…


Ομιλία Ιερομονάχου Μακαρίου Αγιορείτη

Την Κυριακή Ε’ Νηστειών, 30 Μαρτίου 2014, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Ε’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

¨..! Ευελπιστούμε ότι θα μας δώσει την Αγιά Σοφιά παίρνοντάς την από τα ανόσια χέρια των εχθρών της Πίστεώς μας..! Λες και οι Τούρκοι νοιάζονται για το αν εμείς είμαστε χριστιανοί και αν η Αγιά Σοφιά ήταν χριστιανικός ναός. Αυτούς το μόνο που τους νοιάζει σήμερα είναι ότι η Αγιά Σοφιά είναι το μνημείο που κόβει παγκοσμίως τα περισσότερα εισιτήρια από τους τουρίστες-επισκέπτες. Και το χειρότερο: βάζουνε στο στόμα του Αγίου Γέροντα Παϊσίου λόγια που ποτέ δεν είπε. Ο Γέροντας μιλώντας για την Πόλη μιλούσε πνευματικά για την επουράνια Πόλη.
Εμείς σήμερα τελείως κοσμικά σκεφτόμενοι, εθνικιστικά και μικρονοϊκά βάζουμε στο στόμα του Γέροντα «προφητείες.¨
 
Δηλ στα παρακάτω  περιστατικά  που αναφέρονται  ο  ΓΈΡΟΝΤΑΣ   ΠΑΙΣΙΟΣ εννοούσε την Βασιλεία των Ουρανών και όχι την Κωνσταντινούπολη;

Mια ομάδα μαθητών της Αθωνιάδος Σχολής συμφώνησαν να ρωτήσουν τον Γέροντα αν θα πάρουμε την Πόλη και αν θα ζουν και οι ίδιοι τότε .

Πήγαν στο καλύβι του , πήραν κέρασμα , αλλά ντρέπονταν να ρωτήσουν . Ο ένας έκανε νόημα στον άλλο και τελικά κανείς δεν τολμούσε να κάνει την ερώτηση . Τότε τους λέγει ο Γέροντας : «Τι είναι , βρε παλληκάρια; Τι θέλετε να ρωτήσετε ; Για την Πόλη ; Θα την πάρουμε και θα ζείτε κιόλας » .
ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ , Ιερομονάχου Ισαάκ, Καλύβη Αναστάσεως, Καψάλα, ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Στην Λιτανεία της Φοβεράς Προστασίας το 1992 , την ομπρέλα της Παναγίας την κρατούσε ο ανθυπασπιστής της Μοίρας Καταδρομών , Β.Τ. , από τα Ιωάννινα. Όπως προχωρούσαμε , δεξιά του ήμουν εγώ και αριστερά του ο Γέροντας , ο οποίος κάποια στιγμή είπε στον αξιωματικό :
-Άντε , εύχομαι με το καλό να είσαι σημαιοφόροςκαι στην Πόλη (Κων/πολη) , που θα μπούμε :
Και γυρνώντας προς τα εμένα μου είπε :
- Άκουσες τι είπα ;
- Ναι , Γέροντα το άκουσα . Αμήν του απάντησα .
Τότε γέλασες εκείνος και πρόφερε το χαρακτηριστικό του επιφώνημα
- Α! (εντάξει , δηλαδή) .
Μια μέρα αργότερα κατέβηκα από το κελί του και τον ρώτησα σχετικά με την Πόλη και μου είπε:
- Την Κωνσταντινούπολη θα την πάρουμε πίσω , αλλά όχι εμείς . Εμείς , έτσι όπως κατάντησε η πλειονότητα της νεολαίας μας , δεν είμαστε ικανοί για τέτοια . Όμως ο Θεός θα οικονομήσει να πάρουν άλλοι την Πόλη και να την δώσουν σε εμάς , σαν λύση στο πρόβλημα τους .
Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ, Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγγελόγλου
Σεβαστέ Άγιε Πατέρα που ισχυρίζεσαι τα παραπάνω ¨παράδοξα¨  σε σχέση με τα λεγομένα του Πατρός ημών Γέροντος Παισίου σκύβουμε και φιλάμε την δεξιά σας.
 Παρακαλούμε πείτε  μας Γέροντα Μακάριε Χιλανδαρινέ ( κελίον Μαρούδα)  οι προηγούμενοι Αγιορείτες Πατέρες συγγραφείς των παραπάνω εκτεθειμένων, όπως ο γνωστός μακαριστός Γέροντας Ισαάκ ο  Λιβανέζος  με την συνοδεία της Καλύβης της Αναστάσεως στην Καψάλα,  ο Γέροντας Χριστόδουλος και τόσοι άλλοι που στις γραπτές και ζωντανές τους μαρτυρίες στα εκδοθέντα βιβλία σχετικά με τον ΓΈΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ και την Πόλη δηλ την Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε πλάνη;
 Kαθ ότι με το δικό σας σκεπτικό συσκοτίζουν  άθελα τους ή εσκεμμένα  την  Πόλη δηλ την Κωνσταντινούπολη με την Βασιλεία των Ουρανών κατά την δική σας ερμηνεία;;;
Ποιος τελικά έχει δίκαιο;
Το γεγονός σεβαστέ Γέροντα Μακάριε ότι είναι πολλοί αυτοί που ¨εκμεταλλεύονται ¨τον Γέροντα  Παίσιο προς ίδιον όφελος μπορεί να υφίσταται.
 Αυτή η πράξη τους καθ όλα κατακριτέα μπορεί να  σας δώσει  την ¨ευλυγισία ερμηνείας και ανάλυσης¨ των λόγων του Γέροντος  σχετικά με την Πόλη  ώστε να τα  επεξηγείται  κατά το δοκούν και να διατυπώνονται απόψεις  νεωτεριστικές και παράδοξες  εν μέσω του χριστεπώνυμου πλήρωματος που αναζητά στις αποξηραμένες από πνευματικό – πατερικό λόγο ημέρες μας σταγόνες ζωοποιού αναψυχής;
Και όχι μόνο αυτό αλλά σε αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο από εσάς να τους περιθωριοποιείτε με το σκεπτικό σας ως¨ κοσμικά σκεφτόμενοι, εθνικιστικά και μικρονοϊκά¨
Σεβαστέ πατέρα η Κωνσταντινούπολη δεν είναι το τέλος της διαδρομής και φυσικά  δεν ταυτίζεται με την Βασιλεία των Ουρανών.
Η Κωνσταντινούπολη είναι το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ των πασών γενεών της Ρωμιοσύνης και όπως γνωρίζεται η Ρωμιοσύνη δεν είναι ιδέα που εμπεριέχει τίποτε από τις εθνικιστικές αλχημείες της εποχής μας , ακριβώς γιατί είναι Οικουμενική και Φύλακας των Δογμάτων των Οικουμενικών Συνόδων  που μας οδηγούν στην Ορθοπραξία  και η μετ αυτής  βιωτή και μυστηριακή συνύπαρξη  μας οδηγεί κατά το Θέλημα του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΎ ΘΕΟΥ στην Βασιλεία των Ουρανών, δηλ. στην Άνω Ιερουσαλήμ .
Σεβαστέ Πατέρα φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τέλος προς ανάκτηση του Ποθούμενου και  αυτό εξηγεί  τον  απηνή πνευματικό πόλεμο που ξέσπασε κατά των λεγομένων του ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ στις ημέρες μας . Μάλλον ο Γέροντας εννοούσε  αυτό το περιβάλλον για τις ημέρες μας  στο ιδιόγραφο σημείωμα του ¨ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ¨  και το χαρακτήριζε σαν δαιμονική μπόρα.
Σεβαστέ Γέροντα, μπόρα είναι και θα περάσει. Όμως τόσο πολύ στενοχωρήθηκα που δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι παραπάνω λόγοι εξήλθαν από θεόπνευστο στόμα Αγιορείτη Μοναχού.
Τέλος πάντων να με συγχωρείτε.
Αλλά εγώ θα σας ευχηθώ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και με το καλό στην ΠΟΛΗ
Φυσικά σε όποια Πόλη εννοείται!!
 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...