Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νέα αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς ΗΠΑ και Τουρκία.

Τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται ελεύθερα εντός των συνόρων τους και ουδείς περιορισμός, διεθνής ή άλλος, υπάρχει γι' αυτό, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως ΗΠΑ και Τουρκία για τις παραβιάσεις...
της Συνθήκης του Μοντρέ, που αφορά στο καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων.

«Αυτό το παραδέχονται και οι δυτικοί μας εταίροι», είπε ο κ. Λαβρόφ, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νομικές ενστάσεις για την πολυσυζητημένη «αυξημένη παρουσία» ρωσικών στρατευμάτων στην Περιφέρεια του Ροστόφ, που συνορεύει με τις ανάστατες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας.

Αντιθέτως ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες από τον αμερικανικό Στόλο, πλοία του οποίου έχουν «αρκετές φορές παρατείνει αντικανονικά την προθεσμία παραμονής τους στη Μαύρη Θάλασσα».

Αυτό συνέβη μια-δυο φορές το τελευταίο διάστημα είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί πλέον αυστηρά την τήρηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ, που θέτει χρονικούς και άλλους περιορισμούς στην παραμονή εντός της λεκάνης του Ευξείνου Πόντου των πολεμικών πλοίων χωρών, οι οποίες δεν βρέχονται από τα νερά του.

«Επισημάναμε το θέμα αυτό τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία, που είναι ιδιοκτήτης των Στενών και η αρμόδια χώρα για την τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ», είπε ο κ. Λαβρόφ, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε επιδώσει νότα διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη στη Μόσχα, δηλώνοντας την σφοδρή ενόχλησή του για εκφράσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε Γερμανούς μαθητές σύγκρινε τον Χίτλερ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία με την κατάληψη της Σουδητίας στη σημερινή Τσεχοσλοβακία τις παραμονές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.


http://www.newsbomb.gr
http://www.triklopodia.gr
http://elladanea.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...