Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ποιοι είναι πιθανόν οι φίλοι του Σαμαρά που θα του "μουτρώσουν" μετά από όλα αυτά που συζήτησε με την κ. Μέρκελ;

Κρύο χιούμορ, αίνιγμα, γρίφος, ό,τι και να είναι με την πιθανότητα λάθους, όταν ακούγονται τέτοιες σημειολογικές κουβέντες από επίσημα χείλη, επιδέχονται ερμηνείες έστω και κατά προσέγγιση.

Ερωτηματικά προκαλεί το περίεργο χιούμορ της Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με νέους επιχειρηματίες στο Φόρουμ που διοργανώθηκε  στο Hilton η Καγκελάριος είπε με νόημα στον Έλληνα πρωθυπουργό: "Δεν ξέρω, κ. Σαμαρά, αν οι φίλοι σας το βράδυ θα σας μιλάνε, αν τους πείτε όσα συζητήσαμε απόψε, αλλά μην διστάσετε να τα πείτε όλα. Γιατί έτσι προχωράμε μόνο μπροστά με συζήτηση και ειλικρίνεια"


Για να σου κόψουμε οι φίλοι σου το καληνύχτα βραδιάτικα κατά την δήλωση της Καγκελαρίου ¨αν οι φίλοι σας το βράδυ θα σας μιλάνε αν τους πείτε όσα συζητήσαμε απόψε;¨ σημαίνει ότι και το πρωί θα σου κόψουνε την καλημέρα ακριβώς γιατί δεν θα σε θεωρούν πλέον φίλο τους.
Και αυτό  θα συμβεί  γιατί θα τους έχεις προσβάλει σε ζωτικής και μείζονος σημασία θέματα.
 

Μια ερώτηση Γερμανού Δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη τύπου των κ. Μέρκελ και Σαμαρά για το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση παροχής  του Ρώσικου Φυσικού Αερίου λόγω των επιδεινούμενων σχέσεων Ευρώπης και Ρωσίας εξ αιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό  με ένα καταιγισμό πληροφοριών από τα ΜΜΕ της Ρωσίας που αναφέρονται συνέχεια στην άμεση εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τις δικές τους ενεργειακές πηγές  κάνοντας μάλιστα και επί της οθόνης απλουστευμένες οικονομοτεχνικές μελέτες για το πόσο θα κοστίσει η μεταφορά ενέργειας από την Αμερική την στιγμή μάλιστα που απουσιάζει και το κατάλληλο δίκτυο διανομής εκ Δυτικών. Όλα αυτά μας οδηγούν αυτόματα στο περιβάλλον της αγωνίας που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ και αρχίζει και φαίνεται και στις χρηματιστηριακές αγορές της. 

Είναι λογικό και η κ. Μέρκελ να διακατέχεται από την ίδια επαυξημένη αγωνία.
Για σκεφτείτε  λίγο . εκεί που το παίζεις υπερδύναμη να μην μπορείς ένα πρωινό να ψήσεις  τον καφέ σου γιατί το πετρογκάζ  θα είναι άδειο.
 

Οπότε τι κάνεις ; πας στο πλησιέστερο πρατήριο φυσικού αερίου βλ Ελλάδα και λες παιδιά εδώ και τώρα ανοίξτε τα πηγάδια σας γιατί τον επόμενο χειμώνα θα ξεπαγώσουμε ¨εις τας Ευρώπας¨.
 

Αλλά σου λέει το ¨πρατήριο ¨ Ελλάς δεν μπορώ τώρα γιατί εδώ και χρόνια έχω ιδιοκτησιακές διαφορές με το γείτονα  Τούρκο.
 

Ναι , αλλά εγώ σαν Γερμανία σε ¨στηρίζω¨ και όχι μόνο αυτό, αλλά έρχομαι και αυτοπροσώπως και σε επισκέπτομαι στο υψηλότερο επίπεδο συνάντησης  για να ενισχύσω το προεκλογικό image της συγκυβέρνησης.
 

Λοιπόν μια λύση υπάρχει άλλωστε τα περιθώρια για όλους μας τελειώνουν ¨  μην διστάσετε να τα πείτε όλα.¨ … πιθανώς  στον Τούρκο.
Δηλ θα πρέπει να τα μάθει όλα ο Τούρκος ότι πλέον η ενεργειακή λεκάνη της Μεσογείου θα γίνει το κοντινότερο  ¨φτηνό ¨ πρατήριο της Ευρώπης που θα την ζεσταίνει τα επόμενα 100 και βάλε χρόνια.  Αυτό  σημαίνει  ότι  ο Τούρκος  θα πρέπει να ¨ρίξει νερό στο κρασί του¨  να υποχωρήσει στις παράλογες διεκδικήσεις του και στα ποσοστά της συνεκμετάλλευσης που ονειρεύεται ¨ Γιατί έτσι προχωράμε μόνο μπροστά με συζήτηση και ειλικρίνεια¨ κατά την όμορφη αλλά γριφώδη φράση της κ. Μέρκελ.
 

Και αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό το σενάριο ερμηνείας του παραπάνω αινίγματος- γρίφου της κ. Μέρκελ. Είναι δυνατόν οι φίλοι ¨πασάδες¨ του κ. Σαμαρά στην καθ ημάς Ανατολή να το δεχτούν;
 

Όχι μόνο  θα κόψουν την καλημέρα στην Συγκυβέρνηση  αλλά θα εκνευριστούν και θα θελήσουν να της κόψουν και τα ¨ήπατα¨.
Μάλλον κάτι θα ξέρει η κ. Μέρκελ;
 

Η κ. Μέρκελ αν εννοεί  ότι οι εξ ανατολών φίλοι της συγκυβέρνησης  δεν θα μιλούν πλέον τον πρωθυπουργό της Ελλάδος μετά τα όσα συζήτησε  με ειλικρίνεια  μαζί του και πίσω από κλειστές πόρτες, ένα έχουμε να της  πούμε ότι ¨ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται¨ και το λέμε και  σαν μελλοντική συμβουλή προς όλους.
 

Αν ο Πούτιν εκβιάζει σήμερα την ΕΕ  με την παροχή ΦΑ τα ίδια και χειρότερα θα  κάνει ο σουλτάνος γιατί θεωρεί όλο το Αιγαίο δικό του πρατήριο. Τελικά κ. Μέρκελ αρχίζουν τα πράγματα και σφίγγουν και  σε σας κατά ¨το μάχαιραν έδωσες μάχαιρα θα λάβεις¨.
 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...