Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πεζοπορία από την Ιερά Μονή Ιβήρων στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα.

Κατηγορία: Πεζοπορία
Μήκος Διαδρομής: 21 χλμ
Χρόνος: 6 ώρες
Υψομ. διαφορά ανάβασης: 800μ
Βλάστηση: Θαμνώδης. δρύς, καστανιές
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Ναί
Κατάσταση Εδάφους: Δρόμος, μονοπάτι
Δυσκολία διαδρομής: Α
Σήμανση: Σε διασταυρώσεις

Κατηφορίζοντας από την είσοδο της Μ. Ιβήρων (1) προς το λιμάνι συναντάμε τον δρόμο που πάει για Μ. Μεγ. Λαύρα και τον ακολουθούμε. Μετά από 3.5 χλμ περίπου αφήνουμε αυτόν τον δρόμο και ακολουθούμε άλλον που ανηφορίζει για Μ. Φιλοθέου και Μ. Καρακάλου και μετά από την δεύτερη δεξιά στροφή του βρίσκουμε την είσοδο του μονοπατιού που έρχεται από τον αρσανά (2). Αυτό είναι ωραίο καλντερίμι που ανηφορίζει ομαλά μέσα σε δάσος και αφού διασταυρωθεί με μερικούς δρόμους συναντά πάλι τον κεντρικό δρόμο μπροστά από την Μ. Φιλοθέου (3). Εδώ υπάρχει αλάνα με παγκάκια και βρύση. (1 ώρα, 45 λεπτά).

Δεξιά από την είσοδο του μοναστηριού (4) ένας δρόμος κυκλώνει την περίβολο του μοναστηριού, περνά από το ξυλουργείο και συναντά δασικό δρόμο που ανηφορίζει προς το βουνό. Εδώ ξεκινά ένας λαβύρινθος από δασικούς δρόμους άλλα ευτυχώς υπάρχει καλή σήμανση στις διασταυρώσεις. Συναντάμε μια πρώτη διασταύρωση αριστερά για Μ. Αγίου Παύλου (6) όπου συνεχίζουμε ευθεία. Η δεύτερη διασταύρωση δεξιά (7) είναι η σηματοδοτημένη διαδρομή για Σιμωνόπετρα. Εμείς θα ακολουθήσουμε μια εναλλακτική πορεία και συνεχίζουμε ευθεία. Τελικά φτάνουμε σε μια τρίτη διασταύρωση (8) όπου αριστερά πάει για Μ. Οσίου Γρηγορίου. Εδώ κατηφορίζουμε δεξιά. Περνάμε ρεματιά (εδώ ο δρόμος είχε κλείσει από κατολίσθηση) και αφού περάσουμε και την μεγάλη ρεματιά ο δρόμος ανηφορίζει κάνοντας ένα μεγάλο ζικ-ζακ. Τώρα φτάνουμε σε διασταύρωση (9) όπου δεξιά του δρόμου υπάρχει μεταλλικός σταυρός. (1 ώρα, 20 λεπτά)
Ο δρόμος που βαδίζαμε κατηφορίζει σε ρεματιά, ενώ ένας δρόμος φεύγει δεξιά. Ανάμεσα σε αυτούς τους δρόμους, από αριστερά προς δεξιά, ξεκινά τρακτερόδρομος που καταλήγει και αυτός στο ρέμα, λίγο δεξιότερα υπάρχει μονοπάτι και ακόμη πιο δεξιά, ευθεία επάνω, ανηφορίζει άλλο μονοπάτι. Εμείς ακολουθούμε το πρώτο μονοπάτι που φτάνει στο ρέμα, περνά στην απέναντι όχθη και ανηφορίζει δυσδιάκριτο Ν. Είναι μονοπάτι που μάλλον δεν χρησιμοποιείται πια και είναι καλυμμένο με παχύ στρώμα από φύλλα και πεσμένα κλαδιά. Με λίγη προσοχή όμως δεν χάνεται. Αφού κερδίσει λίγο ύψος τραβερσάρει ελαφρά και συναντά άλλα μονοπάτι (10) και λάστιχο που μάλλον κατεβάζει νερό από πηγή ψηλότερα. Εμείς ανηφορίζουμε δεξιά, λίγο απότομα τώρα και καταλήγουμε σε φαρδύ δασικό δρόμο  (11). Στην απέναντι πλευρά του δρόμου συνεχίζει μονοπάτι που όμως τελικά σβήνει. Συνεχίζουμε λοιπόν δεξιά στον δρόμο που μας οδηγεί πάνω στην κορυφογραμμή (12). Εδώ έρχεται και το κεντρικό μονοπάτι από Αντιάθωνα και συνεχίζει δεξιά για Καρυές. (1 ώρα)
Εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο  αριστερά και αφού περάσουμε πολλές σηματοδοτημένες διασταυρώσεις φτάνουμε τελικά μπροστά από τα κελιά του Αγ. Δημητρίου. Εδώ ξεκινά το μονοπάτι για την Σιμωνόπετρα (14). (40 λεπτά)
Αρχικά  κατηφορίζει αριστερά από περίφραξη απότομα και συναντά δασικό δρόμο (15). Κατηφορίζουμε για λίγο σε αυτόν και μπαίνουμε διαγώνια στο φαρδύ μονοπάτι-καλντερίμι δεξιά (16). Το μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι μια όμορφη ρεματιά, περνά στην απέναντι πλευρά και κατηφορίζει με πολλά ζικ-ζακ με ΝΔ κατεύθυνση. Καταλήγει τελικά στο ελικοδρόμιο της μονής και μετά στον κεντρικό δρόμο που έρχεται από την Δάφνη (18). Ακολουθώντας τον δρόμο φτάνουμε σε 5 λεπτά στο μοναστήρι (19). (1 ώρα)

Δείτε τον λεπτομερή χάρτη με τις σημάνσεις σε μεγέθυνση: http://vision.iti.gr/routes/route.php?uid=4ce3b9fa

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...