Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η θέση του Κινεζικού Δράκου απέναντι στην Ουκρανική κρίση.

Με μια δήλωση που χρειάζεται να συνυπολογιστεί η ευρύτερη συμπεριφορά της Κίνας για να ερμηνευθεί, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τοποθετήθηκε στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία:

«Καταδικάζουμε την πρόσφατη εξόχως βίαιη συμπεριφορά στην Ουκρανία και συνεχίζουν να καλούμε όλες τις πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, σε ένα νόμιμο πλαίσιο, προστατεύοντας συνειδητά τα νόμιμα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ουκρανίας (…) Υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί οι εξελίξεις έχουν φτάσει μέχρι εδώ που είναι σήμερα».
Με τον τρόπο διατύπωσης δεν προκύπτει καταλογισμός ευθυνών στη μία ή την άλλη πλευρά, αφήνοντας όλες τις ερμηνείες ανοικτές, κάτι σύνηθες στα διπλωματικά ανακοινωθέντα. Όμως, τις προηγούμενες ημέρες, το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του κινεζικού καθεστώτος, είχε ασκήσει κριτική στον χειρισμό της υπόθεσης από τη Δύση, την οποία και κατηγορούσε για ψυχροπολεμική νοοτροπία.
Κατά συνέπεια, δια της ατόπου και μέχρις ενός βαθμού, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η δήλωση «γέρνει μετριοπαθώς» υπέρ της Μόσχας, αφού η πιο σαφής αναφορά, σχετίζεται με ένα θέμα που ταλαιπωρεί και τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, την αδυναμία να ξεπεραστεί η φερόμενη ως ψυχροπολεμική νοοτροπία των ΗΠΑ.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...