Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η επόμενη μέρα για την Κριμαία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων (93%) είπε "ναι" στην ένωση με τη Ρωσία.

Ουκρανία ώρα μηδέν. Στις 20.00 ακριβώς έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία, με τις πρώτες προβλέψεις να κάνουν λόγο για οριστική προσάρτηση της ιστορικής χερσονήσου στη Ρωσία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων (93%) είπε «ναι» στην ένωση με τη Ρωσία, επαναχαράσσοντας έτσι τα σύνορα της, Ουκρανίας μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη και η Δύση, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί της έσπευσαν να επαναλάβουν ότι δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα, θεωρούν αυτή τη μάχη χαμένη, καθώς η Κριμαία είναι γνωστό ότι ουσιαστικά (από σήμερα και τυπικά) ανήκει στη Ρωσία, λόγω παράδοσης και σύνθεσης του πληθυσμού της. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν χθες σε «ανακωχή» στην Κριμαία ως τις 21 Μαρτίου.

Αναμενόμενες είναι και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά αύριο οι «28» της ΕΕ, αφήνοντας ανοιχτή τη συνέχεια.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για κυρώσεις

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στην κρίση της Ουκρανίας και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.

http://www.zougla.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...