Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο πρώτος Όθωμαν. Το ξεκίνημα του κακού...

του Χάρη Καρολίδη

Ο Οσμάν ήταν ο γιος ενός τούρκου φύλαρχου του Ερτογρούλ που εγκαταστάθηκαν στην Βυθινια από την Δυτική Μογγολία με την ανοχή των Σελτζούκων που ήταν στο Ικόνιο.
Μετά τον θάνατο του Ερτογρούλ ο Οσμάν έγινε αρχηγός της φυλής του και ζήτησε την άδεια από τον Σουλτάνο τον Σελτζούκων τον Alaedin Keykubat να αναγνωρίσει την περιοχή όπου έμενε η φυλή του ως βιλαέτι υποτελές στους Σελτζούκους . Οι Σελτζούκοι του έδωσαν την άδεια με την προϋπόθεση ότι θα μεγαλώσει τα όρια της εδαφικής του κατοχής σε βάρος των Βυζαντινών οι όποιοι μόλις πριν 30 χρόνια κατέλαβαν ξανά την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους και ήταν εξασθενημένοι .

 
Κατά το χρονικό διάστημα της ηγεσίας του ΟΣΜΑΝ.

Σε νεαρη ηλικία ο Οσμάν  ο Α κατέλαβε από τους βυζαντινούς το Θηβασιο την σημερινή πόλη SOGUTκαι το 1299 ανακήρυξε Σουλτάνο τον εαυτόν του δημιουργώντας την δυναστεία των Οσμανληδων που έμελε να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη το 1453 και σαν δυναστεία κυριάρχησαν μέχρι τις 1 Νοέμβριου του 1923 . Ο Οσμάν γεννήθηκε στην Αγγελοκωμη την σημερινή πόλη INEGOL που ηταν τότε Βυζαντινή . Το όνομα του Οσμάν είναι η τουρκική παράφρασης της μουσλουμνικης έκφρασης ΟΤΗΟΜΑΝ που σημαινει Οθωμανός. Η καταγωγή του ήταν από την φυλή KAYIHAN των Μογγολων . Το 1326 πολιόρκησε την ΠΡΟΥΣΑ που την κατέλαβε αλλά δεν πρόλαβε να εισελθει νικητής στην Προύσα αν και πορθητής της καθότι λογω γήρατος απεβίωσε και τον διαδεχτεί ο υιός του Ορχαν κάνοντας την Προύσα πρωτεύουσα των Οσμανληδων . η νίκη τους αυτή οφείλεται σε μεγάλη ενίσχυση που είχαν από Γκαζί πολεμιστές εμπειροπόλεμους από την Μικρά Ασία που έβρισκαν στον Οσμάν καταφύγιο από το κυνηγητό που τους έκαναν άλλα φύλα Μογγολικά . η επομένη πρωτεύουσα τους ήταν η Αδριανούπολη (EDIRNE) και μετά η Κωνσταντινούπολης . Σε ένα Βυζάντιο που παράλυτο ήταν θεατης των εξελίξεων χωρίς να μπορεί να αντισταθεί στρατιωτικά λογω οικονομικής παρακμής μια και τα καλύτερα τα είχαν πουλήσει στα αρπακτικά της Δύσης (σας θυμίζει τίποτα στις μέρες μας ).
Αν ένας Οσμάν γεννήθηκε στο Βυζάντιο και απέσπασε μια μικρή περιοχή του δημιουργώντας το πρώτο θανατηφόρο κύτταρο που θα τερμάτιζε αργότερα το Βυζάντιο.

Το παράδειγμα αυτού του αγράμματου και απολίτιστου που απέσπασε εδάφη ξένα ξεκινώντας από το πουθενά, ας μας κάνει να αναλογιστούμε -εμάς τους σύγχρονους Έλληνες- τα δικά μας εδάφη της Βορείου Ηπείρου και της Βορείου Κύπρου για παράδειγμα, τα Ελληνικότατα αυτά εδάφη που ούτε καν τολμούμε να διεκδικήσουμε πλέον.
ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με εκτίμηση
Χάρης Καρολίδης 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...