Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Φινλανδία: «Μεσίστιες σημαίες» για την Nokia.



σχόλιο Γ.Θ : Ο καπιταλισμός και οι απανταχού δισεκατομμυριούχοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ πατρίδα. Ξεπουλάνε και ξεπουλιούνται για τα χαρτάκια που τυπώνει η FED.


Φινλανδία: «Μεσίστιες σημαίες» για την Nokia

Παρά το μεγάλο «πένθος» που προκάλεσε στην Φινλανδία η Nokia, κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει το «ένστικτο επιβίωσης και το κουράγιο» των Φινλανδών. Οι μηχανολογικές τους δεξιότητες θα τους ανεβάσουν ξανά σύντομα στο τεχνολογικό «πάνθεον».
Η μεγαλύτερη επιχειρηματική επιτυχία στην σύγχρονη ιστορία της Φινλανδίας έληξε και η κοινωνία της χώρας αγωνίζεται να κατανοήσει πώς θα είναι η ζωή μετά την εξαφάνιση του προϊόντος που προκάλεσε στους Φινλανδούς τόση υπερηφάνεια, όση και οι ...μεγάλοι οδηγοί της Φόρμουλα.


Η απόφαση της Nokia Oyj να πωλήσει την επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Microsoft προκάλεσε σοκ στην πατρίδα της επιχείρησης, όπου το προϊόν είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία, την στρατηγική και την κοινωνία.

Η εταιρία, που «γέννησε» το κινητό της τηλέφωνο πριν 30 περίπου χρόνια, έγινε η πρώτη μεγάλη πολυεθνική της Φινλανδίας και σύμβολο της μεταμόρφωσης της χώρας σε «τεχνολογική οικονομία». Τα προϊόντα της αποτελούσαν πηγή εθνική υπερηφάνειας για τους πολίτες και κάποια στιγμή, υπολογίστηκε ότι το 90% των Φιλανδών είχαν κινητό τηλέφωνο μάρκας Nokia.
Η Nokia, με έδρα στο Εσπού κοντά στο Ελσίνκι, απογειώθηκε στην δεκαετία του 1990, όταν έγινε η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Στην μεγάλη ακμή της το 2000, πρόσφερε περίπου το 4% του φινλανδικού ΑΕΠ. Το ποσοστό όμως διολίσθησε στο -0,2% το 2012 μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη η εταιρεία. Ακολούθησε η συμφωνία με την Microsoft, από την οποία προβλέπεται να παράγει στην νέα της μορφή το 0,3% του ΑΕΠ.
Η Nokia ξεκίνησε ως εταιρία υλοτομίας και χαρτοπολτού το 1865 ενώ εν συνεχεία επεκτάθηκε στο ελαστικό, τα ηλεκτρονικά και εντέλει τις τηλεπικοινωνίες. Υπήρξε κάποια στιγμή η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής smartphone, με μερίδιο αγοράς 50% πριν εμφανιστούν το iPhone της Apple και το Android της Google. Η Nokia έχει χάσει πάνω από 80% της αξίας της έκτοτε και έχει εκδιωχθεί από το Top5 των διεθνών κατασκευαστών «έξυπνων συσκευών».

Η εταιρία άρχισε να γίνεται «ίνδαλμα» όταν εμπνεύστηκε το κινητό τηλέφωνο στην δεκαετία του 1980, ένα προϊόν το οποίο βοήθησε ώστε να εξέλθει η φινλανδική οικονομία από 3ετή ύφεση. Κατόπιν συρρίκνωσης 6% λόγω τραπεζικής κρίσης και της απώλειες των βασικών εξαγωγικών προορισμών της λόγω της κατάρρευσης της σοβιετικής ένωσης το 1991, η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 4,5% κατά μέσο όρο από το '94 ως το 2000.
Ο Stephen Elop, που παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος μετά την ανακοίνωση της συμφωνία με την Microsoft, δήλωσε ότι οι «Φινλανδοί ορθώς ήταν περήφανοι για όσα εκπροσώπησε η Nokia επί σχεδόν 150 χρόνια, ως πηγή έμπνευσης και ισχύος».

Πράγματι, επί δεκαετίες η Φινλανδία καμάρωνε για τα κινητά της Nokia, όσο και για τους πρωταθλητές της Φόρμουλα 1, Mika Hakkinen και Kimi Raikkonen.
Πάντως, με την πτώση 94% στην τιμή της μετοχής από την αιχμή του 2000, ήδη χιλιάδες μηχανικοί είχαν μείνει χωρίς δουλειά, καθώς η εταιρεία μείωσε τις εγχώριες εγκαταστάσεις και μετακίνησε παραγωγή στην Ασία. Οι Φινλανδοί απασχολούμενοι στην Nokia μειώθηκαν 40% στην περίοδο 2006-2012 και η οικονομία υποφέρει από την δεύτερη ύφεση σε τέσσερα χρόνια.
Παρά το μεγάλο «πένθος» που προκάλεσε η εξέλιξη, οι αναλυτές τονίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει το «ένστικτο επιβίωσης και το κουράγιο» της Φινλανδίας. Τονίζουν ότι οι μηχανολογικές δεξιότητες των Φινλανδών είναι εξαιρετικές και ο κλάδος θα ανθίσει και πάλι εντός λίγων ετών.

Πράγματι, αυτό που κάνει σήμερα η Φινλανδία, είναι να προσελκύσει «κέντρα δεδομένων» (data centersστα παλιά εργοστάσια υλοτομίας, αξιοποιώντας ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης που «έπεσε» μόνο μια φορά στα τελευταία 30 χρόνια.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 250 εκατ. ευρώ σε νέα data centers στην Φινλανδία. Η κυβέρνηση προσπάθησε πολύ σκληρά να κερδίσει αυτή την επένδυση. Ήδη η Google, η International Business Machines και η ρωσική Yandex έχουν ανοίξει κέντρα διαχείρισης δεδομένων στην χώρα, ενώ η Intel άνοιξε πρόσφατα εγκαταστάσεις ερευνών.

«Η Φινλανδία το χρειαζόταν... Ας σταματήσουμε να θρηνούμε και να ριχτούμε στην δουλειά... Νέες ευκαιρίες εμφανίζονται», σχολίασε στο Twitter ο Φινλανδός CEO της εταιρίας Supercell που κατασκευάζει διάσημα ψηφιακά παιχνίδια όπως "Clash of Clans" και "Hay Day."




Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...