Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε θα γίνει το επόμενο μακελειό στις ΗΠΑ;

σχόλιο Γ.Θ : Τέτοια ακούνε οι τρελαμένοι (από τα video games) νέοι στις ΗΠΑ και παίρνουν ιδέες.

Τι «λένε» τα στατιστικά στοιχεία

Το επόμενο μακελειό θα γίνει στις... 12 Φεβρουαρίου του 2014 στην περιοχή Spokane της Ουάσινγκτον.

Θα διαπραχθεί από έναν 38χρονο, συναισθηματικά διαταραγμένο, λευκό άντρα, ο οποίος θα σκοτώσει επτά ανθρώπους και θα τραυματίσει ακόμη έξι, σε ένα μέρος που εργαζόταν παλιά με ένα ημιαυτόματο πιστόλι που θα έχει αγοράσει νόμιμα.

Αυτό τουλάχιστον «υποδεικνύουν» τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από παρόμοια περιστατικά με πυροβολισμούς στο παρελθόν.

Κάθε ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στις πρώτες παραγράφους είναι πιθανότητα, όχι γεγονός, αναφέρει σε άρθρο του ο Philip Bump στο The Atlantic Wire.

Το επόμενο μακελειό –που θα γίνει κάπου, κάποτε- δε θα γίνει ακριβώς στο μέρος που προαναφέρθηκε ή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες, κάνουν αυτές τις προβλέψεις... πιθανές να τις ισχυριστεί κανείς.

Αν η δεύτερη θητεία του προέδρου Ομπάμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, συνοδευτεί κι από άλλα περιστατικά όπως αυτό του πολύνεκρου μακελειού στη ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον, τότε θα μπορούσε να κάνει κανείς τις παρακάτω προβλέψεις. Ειδικά, από τη στιγμή που τέτοια περιστατικά συμβούν με τον ίδιο ρυθμό για το υπόλοιπο της θητείας του, όπως έχει γίνει από το 2009, τότε θα περίμενε κανείς ακόμη 14 μέχρι να φύγει από το Λευκό Οίκο.

Λευκός άντρας
Τα τελευταία 30 χρόνια και παραπάνω, τα δύο τρίτα σχεδόν των 67 περιστατικών (65,7%) έχουν προκληθεί από λευκούς, ενώ μόνο ένα έγινε από γυναίκα.

Πυροβολισμοί σε χώρο εργασίας

Τα περισσότερα περιστατικά πυροβολισμών έχουν γίνει σε χώρους εργασίας, όπου ο δολοφόνος εργαζόταν, είτε σε εστιατόρια ή άλλες εγκαταστάσεις. Τα μακελειά σε χώρους εργασίας είναι δύο φορές πιο συχνά από αυτά που συμβαίνουν σε σχολεία, για παράδειγμα.

38 χρονών

Έχοντας ως παράμετρο το χώρο εργασίας, ως τον τόπο του μακελειού, μπορεί κανείς να συμπεράνει την ηλικία του πιθανού δολοφόνου. Τα μακελειά σε σχολεία γίνονται από μικρότερης ηλικίας δράστες, όμως αν βγουν εκτός οι χώροι σχολείων, υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα είναι τα 38 έτη. Μαζί με τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε σχολεία ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει στο 35,6.

Διανοητική κατάσταση
Παρότι πολλές διανοητικές καταστάσεις είναι δύσκολο να διαγνωστούν, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στα μακελειά και περιπτώσεις ανθρώπων με διανοητικές ασθένειες.

Όπλο αγορασμένο με νόμιμο τρόπο
Τα περισσότερα από τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές δολοφονίες είχαν αγοραστεί, σε ποσοστό 81,8%, με νόμιμο τρόπο.

Φεβρουάριος του 2014

Ήταν από τους πιο περίπλοκους υπολογισμούς. Τα τελευταία 30 χρόνια, μακελειά συνέβαιναν –κατά μέσο όρο- κάθε 222 μέρες, δηλαδή περίπου κάθε 7 μήνες. Όμως η συχνότητα των περιστατικών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (από το 2004 και μετά) με το μέσο όρο ημερών να πέφτει στις 149 ημέρες, ενώ ο Φεβρουάριος επελέγη ως ο πιο πιθανός μήνας, βάσει μαθηματικών μοντέλων.

Spokane, Ουάσινγκτον

Με παρόμοιο μαθηματικό τρόπο υπολογίστηκε και η περιοχή του «εγκλήματος».

Αριθμός νεκρών
Κατά μέσο όρο, όλα τα εγκλήματα μαζικών δολοφονιών που έχουν συντελεστεί μέχρι τώρα είχαν απολογισμό 7,6 νεκρούς και 6,5 τραυματίες.

Ελπίζουμε, καταλήγει το δημοσίευμα, οι προβλέψεις αυτές να μη βγουν αληθείς. Η πιθανότητα αυτή όμως δεν είναι στατιστικά σημαντική. 
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...