Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αναθερμαίνεται η συζήτηση για τον καθορισμό ΑΟΖ.

 
Διαπραγματεύσεις προανήγγειλαν Βενιζέλος - Λέτα κατά την προχτεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη. 
Την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Ρώμη.

Συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη διαδοχική ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τις δυο χώρες, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με διαρροές, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών.

Στην προκειμένη περίπτωση, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η Αλβανία, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 2009, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική για τον καθορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, την ακύρωσε όμως αργότερα, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε κόμμα της αντιπολίτευσης, ύστερα από φημολογούμενη παρέμβαση της Τουρκίας.
Μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές Αυγούστου με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθερμάνει τις συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονάς μας (χώρα). Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται».
Ανάλογες διαπραγματεύσεις σκοπεύει να ξεκινήσει η Ελλάδα και με την Αίγυπτο, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος.
 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...