Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Την αντίθεσή της για τη νομιμοποίηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου εκφράζει η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ενώ συνάμα δηλώνει ανήσυχη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.


Αναλυτικότερα, κατά την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνάντησης της, η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής συμφώνησε να εκδώσει δύο δηλώσεις-μία για  την αμετάβλητη θέση της Εκκλησίας σχετικά με το γάμο και μια με την οποία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Η Συνέλευση κυκλοφόρησε επίσης ένα μήνυμα προς τους πιστούς.
Δήλωση σχετικά με το γάμο και τη σεξουαλικότητα

Στη δήλωσή της αυτή, η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής , που αντιπροσωπεύουν τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , τον Καναδά και την Κεντρική Αμερική , εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις πρόσφατες ενέργειες εκ μέρους των κυβερνήσεων των ανωτέρων περιοχών, αλλά και για ορισμένες κοινωνικές τάσεις σχετικά με το καθεστώς του γάμου στις χώρες αυτές , ιδιαίτερα τη νομιμοποίηση γάμων ατόμων του ιδίου φύλου .

Όπως αναφέρει η Συνέλευση “Η ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία σχετικά με το γάμο και τη σεξουαλικότητα , στηρίζεται σταθερά στην Αγία Γραφή , και  υποστηρίζει ότι το μυστήριο του γάμου συνίσταται στην ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας , και ότι ο αυθεντικός γάμος αντανακλά την ιερή ενότητα που υπάρχει μεταξύ του Χριστού και της νύφης του, της Εκκλησίας” .

Σημειώνει πάντως πως τα άτομα με ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό “πρέπει να φροντίζονται με το ίδιο έλεος και την αγάπη που απονέμεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον Κύρίο μας Ιησού Χριστό” .

Επιπλέον, επισημαίνει πως  “η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο, όπου όλοι καλούνται να βρουν την επούλωση της νεκρής ανθρωπιάς μέσω του Ιησού Χριστού , ο οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την αποκαταστήσει”.  Τονίζει δε πως “Όλοι από εμάς αγωνιζόμαστε με διάφορα πάθη” και συμπληρώνει
πως μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί κανείς να βρεί τρόπο να αντιμετωπίσει τα πάθη αυτά....

Επισημαίνει μάλιστα πως  “οποιαδήποτε σεξουαλική έλξη εκτός του μυστηρίου του γάμου , είτε ετεροφυλόφιλη είτε ομοφυλόφιη , μας αποξενώνει από τον Θεό “

Δήλωση για τη Μέση Ανατολή

Στη δεύτερη δήλωση η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής και της συνεχιζόμενης βίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Ιράκ και πιο πρόσφατα στη Συρία.

“Η Συνέλευσή μας αποκηρύσσει όλες τις επιθέσεις στα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία” αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση.

Επιπλέον, εκφράζεται λύπη για την καταστροφή όλων των τόπων λατρείας. Επίσης κάνει λόγο για “ασυγχώρητη αδιαφορία και αδικαιολόγητη αδράνεια των αρχών, οι οποίες έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τον χριστιανικό πληθυσμό και το ευρύτερο κοινό σε αυτές τις περιοχές.”

Παράλληλα απευθύνει θερμή παράκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις πολιτικές αρχές, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να επιμένουν στα ειρηνικά μέσα για την επίλυση των συγκρούσεων και τη λήξη της δολοφονίας ανδρών, γυναικών και παιδιών.

1Η Συνέλευση δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση για μια ακόμη φορά για την απελευθέρωση όλων όσοι έχουν απαχθεί, και ιδίως του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Παύλου- Boulos Yazigi (αδελφού του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννου)  και του Συρο-Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Yohanna Ibrahim.

Στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τέλος στο μήνυμα προς τους πιστούς που εξέδωσε περαν των δύο δηλώσεων η Συνέλευση εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “Εκφράσαμε τη λύπη μας επειδή, δεκαεπτά αιώνες μετά την κύρωσή του Διατάγματος του Μιλάνου , το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα δεν απολαμβάνει τις θεμελιώδεις θρησκευτικές ελευθερίες που διασφαλίζονται από το διάταγμα του αυτοκράτορα, του Αγίου Κωνσταντίνου”.

Εκφράζεται ακόμη βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη και κράτηση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου της Οχρίδας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ( FYROM ) , ως αποτέλεσμα της άσκησης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος του, της θρησκευτικής ελευθερίας .

Παράλληλα  στην έκθεσή του ως Προέδρος της Συνέλευσης , ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος έθεσε  κρίσιμα ζητήματα για  την αύξηση του μαχητικού Ισλάμ, το οποίο  χαρακτηρίζεται από βία κατά των αρχαίων χριστιανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο όπως η Μέση Ανατολή, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες .

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...