Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ.

Έντονες αντιδράσεις τόσο στους τουρίστες που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη όσο και των ακαδημαϊκών της γείτονας χώρας έχει προκαλέσει η τοποθέτηση από τις τουρκικές αρχές παραβάν για να καλύψουν βυζαντινές εικόνες, ψηφιδωτά και ανάγλυφα της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μια προσπάθειά τους να τη μετατρέψουν σε τζαμί, μετά από 52 χρόνια που ήταν Μουσείο.
Το όλο αυτό γεγονός το στηλιτεύει ακόμα και η τουρκική εφημερίδα Taraf. Η εφημερίδα παρουσιάζει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ιησούς στην Τραπεζούντα μπήκε πίσω από το παραβάν».
Πρόσφατα, η δικαιοδοσία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.
Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί προκάλεσε , αντιδράσεις και σε κύκλους προοδευτικών ακαδημαϊκών. Συγκεκριμένα ο κ.Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατήγγειλε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και ότι μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που οι τουρκικές Αρχές μετατρέπουν έναν ιστορικό βυζαντινό ναό από μουσείο σε τζαμί. Προηγήθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου συνεκλήθη το 787 μ.Χ. η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Τραπεζούντας, κ. Μαζχάρ Γιλντιρίμχαν, σε δήλωση που έκανε είχε υποστηρίξει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Ρυθμίσαμε την Αγία Σοφία και ως τζαμί και ως μουσείο.
Ο χώρος αυτός θα μπορεί να λειτουργεί ως τζαμί, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να τον επισκέπτονται και ως μουσείο. Κατά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αγγίξαμε τίποτα. Δεν καρφώσαμε ούτε ένα καρφί. Τον προστατεύσαμε όπως έπρεπε. Όμως βάλαμε κουρτίνα πάνω στα ανάγλυφα, που είναι στον τρούλο, αλλά όποιοι θέλουν να τα δουν, μπορούν να πάνε από την ανατολική πλευρά και να… κοιτάξουν».
Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε χτιστεί μεταξύ1238 και 1263, από τον αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Εμμανουήλ Κομνηνό. Πάντως αυτές οι κοντόφθαλμες μεθοδεύσεις των τουρκικών αρχών προκαλούν γέλια στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αγιά Σοφιά, αντιλαμβάνονται το μένος του Ερντογάν και των αξιωματούχων του και την προσπάθειά του να αποκαθηλώσει κάθετι που δεν είναι τουρκικό.

http://greeknation.blogspot.gr/2013/07
http://national-pride.org/2013/07/30

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...