Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κούρδοι και Ερντογάν

Μιχάλης Ιγνατίου Στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία διεξάγεται ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των Κούρδων του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) και των ισλαμιστών της El Nusra, της οργάνωσης που ακόμα και οι Αμερικανοί παραδέχονται πως είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.


Μέχρι στιγμής κερδίζουν κατά κράτος οι Κούρδοι, που έχουν ιδεολογική συγγένεια με τους αντάρτες του PKK και στο παρελθόν είχαν προσφέρει καταφύγιο στον Οτσαλάν.

Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, που βλέπει να χάνει ένα προς ένα τα στηρίγματά του στις γύρω χώρες, αλλά και στη βόρεια Αφρική, όπου περιόδευε ως σουλτάνος. Στην Ουάσιγκτον εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι η επικράτηση των Κούρδων του PYD μπορεί να οδηγήσει στο πολιτικό τέλος του Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Εξωτερικών που αποδείχθηκε πως έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι του. Στην πολιτική ιστορία του περασμένου αιώνα είναι δύσκολο να βρει κανείς ανάλογη περίπτωση υπουργού Εξωτερικών ο οποίος να έπεσε τόσο τραγικά έξω στις προβλέψεις του. Ο άνθρωπος αυτός φέρει ακέραια την ευθύνη και για την αλαζονεία του κ. Ερντογάν, ο οποίος ακούγοντας τους λόγους του κ. Νταβούτογλου και διαβάζοντας τα πονήματά του ήταν βέβαιος πως η "Νέα Τουρκία" είναι η δεύτερη -μετά τις ΗΠΑ- υπερδύναμη.

Δυστυχώς για τον Τούρκο πρωθυπουργό, η χώρα του στηρίζεται σε πήλινα πόδια και εάν αυτονομηθεί το κουρδικό κομμάτι της Συρίας, όπως αναμένεται, οι γιορτές θα σαρώσουν και τη νοτιοανατολική Τουρκία. Είναι τόσο ευαίσθητα τα πράγματα στις περιοχές αυτές, που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με τραυματισμένο το κύρος και την αξιοπιστία του μέσα στην ίδια του τη χώρα, όπου μέχρι πρόσφατα έχαιρε απόλυτης υποστήριξης, θα κινδυνεύσει να χάσει μέρη της Τουρκίας εάν δεν συνετιστεί και δεν εγκαταλείψει τον απολυταρχικό εαυτό του. Διότι οι Κούρδοι δεν είναι ούτε Ελληνες ούτε Κύπριοι, που τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη τους περιμένοντας "σωτήρες" από τον ουρανό. Υστερα από αγώνες ενός αιώνα και έχοντας χάσει χιλιάδες μάρτυρες για την ελευθερία της πατρίδας τους, βρίσκονται κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου. Και για τους Κούρδους δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης συνθηκολόγησης με τους καταπατητές των εδαφών τους.

ΕΘΝΟΣ 
http://infognomonpolitics

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...