Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τουρκικός στρατός: Μείωση της πολιτικής επιρροής του.

Στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και... στην εδραίωση του πολιτικού συστήματος στη χώρα, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας τροποποίησε τον κώδικα που διέπει το Στρατό, μια κίνηση που μειώνει την πολιτική επιρροή των ενόπλων δυνάμεων.
Ο νέος κώδικας αναφέρει ότι κύριο καθήκον του στρατού είναι η ασφάλεια της χώρας και η προφύλαξή της από τις εξωτερικές απειλές.
Ο τουρκικός στρατός ήταν κατά το παρελθόν ο εγγυητής και ο υπερασπιστής του κοσμικού κράτους και είχε διενεργήσει τρία πραξικοπήματα μεταξύ των ετών 1960 και 1980.
Τελευταία υπήρξαν μεγάλες εντάσεις μεταξύ της ηγεσίας του Στρατού και του φιλο-ισλαμικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όταν ανήλθε στην εξουσία το 2003, ο Ερντογάν περιόρισε τις εξουσίες των στρατηγών μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Έστειλε, επίσης, εκατοντάδες αξιωματικούς σε δίκες, μεταξύ των οποίων πολλοί διοικητές με την πρόφαση ότι είχαν εμπλακεί σε πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης.
Με την τροποποίηση που έγινε στον στρατιωτικό κώδικα, επαναπροσδιορίζεται η ευθύνη των στρατιωτικών και του παρέχεται ο ρόλος «του προστάτη του τουρκικού έθνους από εξωτερικές απειλές και κινδύνους καθώς και στη διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος για τη διατήρηση της ασφάλειας».
Οι αλλαγές επήλθαν μετά από πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, ύστερα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Ιούνιο με το πρόσχημα της προστασίας του πάρκου Gezi στην Κωνσταντινούπολη.
Η αντιπολίτευση ωστόσο, δηλώνει ότι ο Ερντογάν με τον τρόπο αυτόν αυξάνει την εξουσία του. Ο ίδιος είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι ενεργούν ως «συνωμότες ενάντια στην κυβέρνηση και στους δημοκρατικά εκλεγμένους».
-τουρκικός Τύπος-
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...