Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγάλει πετρέλαιο στο Αιγαίο, αν δεν οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα.


Αν ένα κράτος έχει κηρύξει ΑΟΖ ΧΩΡΙΣ να έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει εξόρυξη του πετρελαίου της.

Με απλά λόγια, εάν η Ελλάδα κηρύξει την ΑΟΖ της, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές της, παρά μόνο αν οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της. Πολλοί μπορεί να ξαφνιάζονται, αλλά για την ΑΟΖ έχουν μιλήσει όλοι εκτός από τους διεθνολόγους.
Γι αυτό και στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, στο κομμάτι της ΑΟΖ, και συγκεκριμένα εκεί που αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο νομοθέτης παραπέμπει μονολεκτικά, για την εξόρυξη πετρελαίου, στις διατάξεις για την υφαλοκρηπίδα.
Άρθρο 56 παρ.3
The rights set out in this article with respect to the seabed and subsoil shall be exercised in accordance with Part VI ->[την υφαλοκρηπίδα]
Το ίδιο έκανε και η Κύπρος.
ΑΟΖ και Διεθνή Ύδατα
Δεύτερο θέμα το οποίο γεννάται – και το οποίο επίσης ξαφνιάζει- είναι πως, όπου υπάρχει ΑΟΖ, από πάνω τα νερά είναι διεθνή. Η περιοχή που καλύπτεται από την ΑΟΖ είναι μέχρι και κάτω από την επιφάνεια. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι διεθνή ύδατα.
Με την επισημοποίηση της διεθνοποίησης των υδάτων του Αιγαίου, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε η Τουρκία είτε γενικότερα ο διεθνής παράγοντας, να χρησιμοποιεί τα νερά του Αιγαίου κατά το δοκούν.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα μπορεί, όπως και κάνει, να στέλνει διαμέσου των διεθνών πλέον υδάτων – ανάμεσα στα νησιά τα ελληνικά – τα στρατιωτικά της πλοία.
Η διαφορά είναι μεταξύ κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων
Κυριαρχία είναι μόνο τα χωρικά ύδατα κι ο εναέριος, η περιοχή ανήκει στην εκάστοτε χώρα.
Κυριαρχικά δικαιώματα είναι η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη, με την εκάστοτε χώρα να έχει δικαίωμα εκμεταλλεύσεως των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα αλιείας και εκμεταλλεύσεως των υπεράνω της υφαλοκρηπίδας υδάτων στην ΑΟΖ. Τα ύδατα της επιφάνειας είναι διεθνή, ανήκουν στο διεθνή παράγοντα.
Διεθνή Ύδατα στο Αιγαίο
Εδώ είναι ο σχετικός χάρτης με τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου σε έκταση 6 νμ, αριστερά, και 12 νμ, δεξιά. Ό, τι δεν καλύπτεται από χωρικά ύδατα, όπως βλέπετε στο κέντρο του Αιγαίου, είναι διεθνή ύδατα. (το λευκό)
Το Αιγαίο κατακερματίζεται και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως Στενό εσωτερικών υδάτων με το ισχύον καθεστώς, γιατί τα 6, ακόμα και τα 12 νμ ως χωρικά ύδατα δεν φτάνουν. Μένουν κενά διεθνών υδάτων, όπως βλέπετε στο χάρτη, διαμέσου των νησιών και δεν μπορεί να σχηματιστεί Στενό εσωτερικών υδάτων.
Με τα 12 νμ το 30% του Αιγαίου μένει διεθνή ύδατα, και μάλιστα στην καρδιά του. Το υπόλοιπο 10% πηγαίνει στην Τουρκία.
Το Αιγαίο ως Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο
Απάντηση δίνεται με την αναγνώριση του Αιγαίου ως Αρχιπελάγους και τη συνεπακόλουθη αναγνώρισή του πλέον ως Στενού, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, άρθρα 7 και 34 έως 45.
Τα κυριαρχικά κενά των διεθνών υδάτων καλύπτονται από τα χωρικά ύδατα πλέον, αφού με την εφαρμογή των αρχιπελαγικών διατάξεων τα νησιά του Αιγαίου ενώνονται μεταξύ τους και με τη στεριά, σε μια ακριβή απεικόνιση ενός Παρακτίου Αρχιπελάγους με τη νομική του έννοια, όπως ακριβώς εννοείται και με τη γεωγραφική.

dimokratianews.gr
kotsarikos.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...